Külföldiekre épülő kirakatcsapatok

Publikálás dátuma
2016.02.02. 06:56
A Veszprém férfi kézilabdacsapata sikert sikerre halmoz, ám alig van magyar játékos az együttesben FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Klubcsapatot össze lehet vásárolni, de válogatottat nem. Ezt az állítást igazolta az állítást a magyar férfi kézilabda-válogatott gyatra teljesítménye az Európa-bajnokságon. Hiába vannak a csapatsportokban kiváló együtteseink, amelyek nemzetközi szinten is remekül megállják a helyüket, ezek elsősorban a külföldiekre épülnek. A látványsportokba (futball, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) dől a pénz, a Nemzetgazdasági Minisztérium 64-69 milliárdra becsüli a tao-pénzek idei összegét, de ez a hatalmas összeg nem mindig tükröződik a teljesítményen. Azt vizsgáltuk, hogy kirakatcsapataink mekkora összegből gazdálkodhatnak, s mennyire épülnek a külföldiekre.

KÉZILABDA

MVM Veszprém

Klubszinten a kézlabda a legsikeresebb Magyarországon. A férficsapatok közül pedig a Veszprém emelkedik ki. Az együttes 2014-ben és 2015-ben is eljutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, tavaly a fináléba is, ahol a Barcelonától kapott ki 28-23-ra. A társasági nyereségadó (tao) és a névadószponzor (MVM) révén soha nem látott összeg jut a bakonyiaknak. Ráadásul a Szerencsejáték Zrt-vel kötött szerződés szerint egy versenyszezonra 3 milliárd 259 millió forintot kap a szövetség, ezt az összeget a 26 klub között osztja szét.

Tavaly júliusban Fonyó Károly, a Veszprém korábbi elnöke lapunknak elmondta, a csapat évi másfél milliárd forintból gazdálkodik. „A legnagyobb probléma az, hogy a húzóegyesületeinkben – mint a Veszprém, a Szeged, vagy a nőknél a Győr – alig játszik magyar. A nemzetközi sikerekben sajnos több érdeme van a külföldi játékosoknak, mint hazánk legjobbjainak” – mondta előző héten a Népszavának Laurencz László, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A Veszprém 17 fős keretében mindössze hat hazai kézis található. Közülük Mikler Roland, Nagy László, Schuch Timuzsin és Iváncsik Gergő képviselte Magyarországot a lengyelországi Eb-n.

Mol-Pick Szeged

A Tisza-partiak is egyre meghatározóbb helyet foglalnak el a nemzetközi kézilabdában. A csapat 2014-ben megnyerte az EHF-kupát, majd egy évre rá a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolcig jutott, ahol a Kiel búcsúztatta. A 2015-16-os idényben is remekelnek Juan Carlos Pastor legényei. Az együttes jelenleg a negyedik hely áll a legrangosabb európai kupasorozat B csoportjában, mindössze két ponttal van lemaradva az éllovas, címvédő Barcelona mögött. A Szegednél két névadó szponzor is található, a Mol és a Pick. Magyar játékos viszont alig. A húszfős keretben összesen hét, ám a kontinenstornán csak Ancsin Gábor és Zubai Szabolcs képviselte Magyarországot.

Győri Audi ETO KC

„Jelentős pénzügyi támogatást adunk a klubnak, emellett pedig autókat kapnak a lányok” – nyilatkozta a Népszavának néhány hónappal ezelőtt Thomas Faustmann, az Audi Hungária ügyvezető igazgatója. Az autógyár segítségével épült új stadion az egyesületnek, amely többek között a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságnak is helyszínéül szolgált. A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata az utóbbi években sikert-sikerre halmozott, 2013-ban és 2014-ben is megnyerte a Bajnokok Ligáját, ám a Rába-partiaknál sem találunk túlságosan sok magyart. A 19 fős keretben 11 hazai játékos van, ám a decemberi dániai világbajnokságon csupán hat (Kiss Éva, Bódi Bernadett, Tomori Zsuzsanna, Planéta Szimonetta, Görbicz Anita, Kovacsics Anikó) győri játékos került a magyar válogatottba.

FTC-Rail Cargo Hungaria

A kivétel erősíti a szabályt. A kézilabdában a Ferencváros a kakukktojás. A zöld-fehér együttes ugyanis egyre sikeresebb, legutóbb a Győr előtt megnyerte a magyar bajnokságot, és a BL-ben is menetel. A legrangosabb európai kupasorozat idei kiírásában második helyen a Fradi az 1. csoportban, az előző fordulóban a tavalyi BL-ezüstérmes Larvikot győzték le 30-27-re Szucsánszki Zitáék. A sikerben oroszlánrészt vállalnak a magyarok. A 19 fős keretben csupán három nem hazai játékos található. A dániai világbajnokságon a Győrrel holtversenyben a Ferencváros adta a legtöbb játékost. A skandináviai viadalon Kovacsicz Mónika, Szucsánszki Zita, Szamoránsky Piroska, Zácsik Szandra, Hornyák Dóra és Szekeres Klára vett részt. Az edzők tekintetében is kivételt képez az FTC, ugyanis a már említett három kézilabdaklubot spanyol vezetőedző irányítja, míg a zöld-fehérek kispadján Elek Gábor ül.

VÍZILABDA

Szolnoki-Dózsa Közgép

Feltehetően a legnagyobb anyagi támogatásra vízilabdacsapataink közül a Szolnok számíthat, melynek főszponzora, a Közép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., ismertebb nevén Közgép, amely a klub nevében is szerepel. A hazai bajnokság címvédőjének tizenhat fős keretében tizenkét magyar válogatott vízipólós található. A csapat legnagyobb sztárjai a Varga-testvérek, akiket 2014-ben csábított haza a Szolnok Horvátországból, de a nemzeti együttes első számú kapusa, Nagy Viktor is itt játszik. A BL B csoportjában második helyezett klubban három – friss Európa-bajnok – szerb játékos található, illetve egy ausztrál. Ráadásul a világklasszis vízipólósok kiváló körülmények között készülhetnek: alig több mint két éve adták át a 800 millió forintot meghaladó beruházás keretében fejlesztett szolnoki Vízilabda Arénát. Mindezek ellenére a vidéki együttes tavaly csak az utolsó helyet szerezte meg a BL hatos döntőjében.

ZF-Eger 

Az Eger tizennégy fős keretének jelentős része áll idegenlégiósokból: összesen négy (három szerb és egy montenegrói) külföldi vízipólóssal rendelkeznek. Ráadásul a magyar állományból távozik az egyik húzónév, Biros Péter, aki múlt héten jelentette be a visszavonulását. A csapat főtámogatója a ZF Friedrichshafen AG hajtás- és futóműtechnikai beszállító, azonban plusz pénzekhez jut a Szerencsejáték Zrt.-től is: idén januárban jelentették be, hogy a tavalyi 15 millió forint után, újabb 22 milliót kap az egri vízilabda. A Heves megyei településen egyébként is fontos sportcélú, infrastrukturális fejlesztések zajlanak, ugyanis Egerben épül meg a Modern Városok program keretében a Nemzetközi Úszó és Vízilabda Központ. Szivós Mártonék tavaly ötödik helyen zártak a BL-ben, idén az A csoport negyedik pozíciójából várják a folytatást.

OSC-Újbuda-A-Híd

A jelenleg a magyar bajnokság B csoportjának második helyén álló csapat 2014 májusában teljesen átalakult, miután bejelentette, hogy OSC-Újbuda-A-Híd néven folytatja, 1+1 évre szóló szponzori megállapodást kötött az új támogatóval. Az egyetemi egyesület játékoskerete akkor szinte teljesen átalakult, sőt, Vincze Balázs személyében új vezetőedzőt is kineveztek. A változások előtt tizennegyedik volt a hazai bajnokságban az OSC, de az előző kiírást már a második helyen zárta. Összesen három légiós (egy montenegrói, egy új-zélandi és egy kanadai) szerepel a keretben a tizenhárom magyar mellett. A sztárokkal feltöltött csapat ennek ellenére a nemzetközi porondon szenved: a BL aktuális kiírásában még egy pontot sem szerzett.

KOSÁRLABDA

Szolnoki Olaj KK

A Simicska Lajossal szorosan együttműködő Nyerges Zsolt által évtizedek óta támogatott kosárlabdacsapat hosszú ideje kiemelkedik a magyar mezőnyből. Az Olaj - korábban Olajbányászként szerepelt az együttes - jelenleg is vezeti a magyar bajnokságot, ami nem is csoda, hiszen a legerősebb kerettel rendelkezik idehaza. A Szolnok több éve megszerzi a legjobb hazai kosarasokat (Báder, Németh, Lóránt, Vojvoda, Keller), és külföldiek egész sorát foglalkoztatja. Ebben az évadban a szokásosnál is nagyobb volt a légiósmozgás, több játékosát is lecserélte a klub.

Az információink szerint évi 800-900 millió forintból gazdálkodó Szolnok jelenleg három amerikait, illetve egy-egy szerb, ukrán, horvát és montenegrói kosarast foglalkoztat. Szükség is van a bő keretre, hiszen a több idényen keresztül a délszláv csapatokat tömörítő Adria-ligában is vitézkedő alakulat érintett az igencsak erős Európa-kupában, ahol – továbbjutva a csoportkörből – a legjobb 32 közt török, spanyol és olasz rivális ellen csatázik.

LABDARÚGÁS

Ferencváros

A magyar futballban nehéz kirakatcsapatról beszélni, hiszen klubszinten nemhogy az európai élvonaltól, a középmezőnytől is fényévek választanak el bennünket, s amint a nemzetközi kupákban elért eredmények mutatják, kevés olyan országot találni, ahol klubszinten gyengébb lenne a foci. A Ferencvárosnál azonban nemzetközi szinten is jegyzett csapatot akarnak építeni, amint a Groupama Aréna felépítésének példája is mutatja, részint állami segítséggel. Miközben azonban más sportágakban még itthon is elő lehet teremteni a sztárcsapat működtetéséhez szükséges pénzt, ez a fociban esélytelen. Mindenesetre a Ferencváros 4 milliárdos költségvetése kiemelkedik a honi mezőnyből. A csapatban nagy többségben vannak a magyarok, csak hat légiós van a 25-ös keretben, s Thomas Doll bátran próbál nyúlni a fiatalokhoz, Nagy Ádám óriási jövő előtt áll. A mostani csapatban 10 válogatott játékos kap helyet, közülük 4-5 állandó kerettag.

JÉGKORONG

Fehérvár AV19

Ocskay Gábor, a Fehérvár AV 19 szakosztály-igazgatója tavaly márciusi közlése szerint a hokicsapat éves költségvetése 600 millió forint. Az osztrák ligában, az EBEL-ben szereplő 26-os keretben hat a külföldiek száma, hatan pedig kettős állampolgárok, egy honosított magyar. Közülük tízen tagjai Rich Chernomaz válogatottjának, amely idén az A csoportos világbajnokságon szerepel majd. A jelenlegi válogatott keretben a Fehérvár 10 játékosa kap helyet.

Milliárdos felcsútiak

Bár az NB I utolsó előtti helyén álló Puskás Akadémia eredményein ez nem látszik, Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc együttese igazán dúskál az anyagiakban. A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által irányított együttes összesen 11,1 milliárdot gyűjtött be tao-pénzekből.Szerző

"Nagy lehetőség előtt áll a magyar főváros"

Munkareggeli keretében találkozott a FINA-gála kapcsán Budapesten tartózkodó ANOC-elnökkel, Ahmed Al-Fahad Al-Sabab sejkkel Gyárfás Tamás, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervező-bizottságának társelnöke és Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a 2024. évi olimpiai pályázati bizottság vezetője.

A világ nemzeti olimpiai bizottságait összefogó szervezet vezetője elismerésének adott hangot, hogy a Fürjes Balázs által felügyelt fejlesztések ékköve, a Dagály-uszodakomplexum milyen hihetetlen ütemben épül. Al-Sabab sejk nyomatékosította, hogy a 2017-es úszó-világbajnokság óriási lehetőség Magyarország számára, másfél hónappal a 2024. évi olimpiai játékok helyszínéről döntő limai NOB-szavazás előtt.

„Ez a világbajnokság túlmutat magán a rendezvényen: amellett, hogy minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye, a lehető legjobban időzített vizsgaelőadás, amely hatalmas lökést adhat az ötkarikás pályázatnak is” – mondta a találkozót követően Fürjes Balázs. Gyárfás Tamás hozzátette: „Nagy öröm, hogy az úszóvilág és az a körül felsorakozó tekintélyes és meghatározó személyiségek az elmúlt évek tapasztalatai alapján immár nyugodt szívvel jelentik ki: Magyarország és Budapest egy úszó világbajnokság mellett egy olimpia megrendezésére is képes.”

Szerző

"Nagy lehetőség előtt áll a magyar főváros"

Munkareggeli keretében találkozott a FINA-gála kapcsán Budapesten tartózkodó ANOC-elnökkel, Ahmed Al-Fahad Al-Sabab sejkkel Gyárfás Tamás, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervező-bizottságának társelnöke és Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a 2024. évi olimpiai pályázati bizottság vezetője.

A világ nemzeti olimpiai bizottságait összefogó szervezet vezetője elismerésének adott hangot, hogy a Fürjes Balázs által felügyelt fejlesztések ékköve, a Dagály-uszodakomplexum milyen hihetetlen ütemben épül. Al-Sabab sejk nyomatékosította, hogy a 2017-es úszó-világbajnokság óriási lehetőség Magyarország számára, másfél hónappal a 2024. évi olimpiai játékok helyszínéről döntő limai NOB-szavazás előtt.

„Ez a világbajnokság túlmutat magán a rendezvényen: amellett, hogy minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye, a lehető legjobban időzített vizsgaelőadás, amely hatalmas lökést adhat az ötkarikás pályázatnak is” – mondta a találkozót követően Fürjes Balázs. Gyárfás Tamás hozzátette: „Nagy öröm, hogy az úszóvilág és az a körül felsorakozó tekintélyes és meghatározó személyiségek az elmúlt évek tapasztalatai alapján immár nyugodt szívvel jelentik ki: Magyarország és Budapest egy úszó világbajnokság mellett egy olimpia megrendezésére is képes.”

Szerző