Előfizetés

Vagyonnyilatkozatok - Messze nem üvegzseb

Publikálás dátuma
2016.02.01. 11:57
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Valamennyi országgyűlési képviselő leadta a január 31-i határidőre saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyerekeinek vagyonnyilatkozatát - közölte Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke még vasárnap délután. Más, erre kötelezett tisztségviselők is eleget tettek kötelezettségüknek. A nyilatkozatok megtekinthetők az Országgyűlés honlapján, a www.parlament.hu oldalon az illető neve alatt. Szakértők szerint ez az önkéntes forma nem igazán alkalmas a politikusok vagyonosodásának ellenőrzésére. Mindenesetre a sajtó felfigyelt néhány érdekesebb esetre.

Orbán vagyona papíron igen szerény

A miniszterelnöknek ugyanannyi ingatlanja van, mint a tavalyi bevallásban, azaz továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Emellett a Fidesz elnöke bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit - amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak -, valamint a 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti házát.

Orbánnak állítása szerint autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs. Míg a feleségével, Lévai Anikóval közös számláján tavaly 930 ezer forint volt, a most nyilvánosságra hozott bevallásban 5 millió 53 ezer forint szerepel, ugyanakkor a jövedelménél jelezte, hogy 5,5 millió forint bevétele származott könyvkiadásból. A miniszterelnök 2002-ben vett fel - feleségével közösen - 20 millió forint jelzáloghitelt, amelyből fennálló tartozása 7 millió 167 ezer forint. Az előző bevallásához viszonyítva ez azt jelenti, hogy egy év alatt 1 millió 122 ezer forintot törlesztett. Orbán jövedelmeként tüntette fel még, hogy törvény szerinti javadalmazást kap miniszterelnökként a Miniszterelnöki Kabinetirodától és képviselőként az Országgyűlés Hivatalától, miközben a Fidesz-elnökeként továbbra sem vesz fel fizetést, ahogy ezt a tavalyi bevallásában is jelezte.

Áder mintegy 4 millióval lett gazdagabb

Az államfő ING életbiztosítása idén mintegy kétezer ötszáz euróval ér többet, mint egy évvel ezelőtt - 110 ezer eurót -, más jelentős változás azonban nincs az államfő vagyonával kapcsolatos dokumentumban. A köztársasági elnök továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja. Áder Jánosnak továbbra sincs saját autója, és más nagy értékű ingóságról sem számolt be vagyonnyilatkozatában. 

Egy nagy kérdőjel Szijjártó nyilatkozatában

A külgazdasági és külügyminiszter tavaly januárban leadott bevallásából kiderült, hogy 45 millióval tartozik a szüleinek. Ez 2015-ben 15 millióval csökkent, Szijjártó Péter szerint azért, mert ennyivel törlesztett, miután eladta a Dunakeszin lévő kisebbik házát. Ám az teljességgel valószerűtlen, hogy a 140 négyzetméteres házért mindössze ennyit kapott volna a jelenlegi ingatlanárak fényében. Az ingatlan.com adatbázisa szerint az ekkora házak 28-30 millió forintnál kezdődnek a Budapest melletti településen. 

Lázár rendületlenül vásárol

A 19 ingatlannal rendelkező Miniszterelnökséget irányító miniszter tavaly két további ingatlannal gyarapította birtokai számát: egy hathektáros erdőt, valamint egy tizenhat hektáros vegyes művelésű területet (szántó, legelő, erdő) vásárolt - az adásvétel még folyamatban van a vagyonnyilatkozat szerint. A nagy műgyűjtő hírében álló – egyebek mellett Széchenyi Zsigmond karosszékét is birtokló – Lázár János 2015-ben újabb (nem részletezett) műtárgyakkal is gazdagodott. 

Rogán luxuskéglije nem nőtt tovább

Idén Rogán Antalnak már nemcsak fideszes képviselőként, de egyben a kormányt tagjaként kellett nyilatkoznia vagyonáról - hátha kabinetfőnökként kevesebbszer kell majd korrigálnia, mint 2014-ben, mikor folyton belezavarodott saját Pasa parki lakásának négyzetmétereibe. Többszöri nekifutásra abban az évben viszont olyan jól sikerült végül csak összeszedni az ingatlan táguló méreteit, hogy a tavalyiba valószínűleg csak átmásolnia kellett, és úgy tűnik, idén sem nőtt tovább a lakás. Éjfélkor kikerült vagyonnyilatkozat szerint ugyanis továbbra is egy II. kerületi, 185 négyzetméteres lakás és kb. 40 négyzetméter teremgarázs/tároló tulajdonosa.

A takarékbetétben tartott forintja viszont megcsappantak: tavaly még nagyjából 3,5 millió forintja helyett most már mindössze 507 000 forint megtakarítása van.

Pintér és felesége 70 milliót tett félre

A belügyminiszter tavaly 21, idén 19 különböző formában tartott megtakarításai közül a forintosak összértéke 153 millióról 200 millióra nőtt, eurómegtakarításai 480 ezerről 454 ezerre csökkentek, dollármegtakarításai 681 ezerről 686 ezerre nőttek. A belügyminiszter feltünteti a felesége nevén lévő banki, brókeri megbízásokat is. Ezek 12 millió forintról 43 millióra nőttek. Pintér Sándor továbbra is 500 milliót vár 2013-ban eladott cégének vevőjétől, és 590 milliót családi, baráti kölcsönből.

Varga államkötvényeket vett

Legutóbb még csak 800 ezer forintnyi államkötvénye volt a nemzetgazdasági miniszternek, a mostani bevallásából kiderül, már 3,1 millióért vett államkötvényt. Varga Mihálynak emellett 1,1 millió forintnyi befektetési jegye is van, valamint 230 ezer forintot törlesztett a bankhiteléből is.

L. Simont otthon lefokozták

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára korábban is a tehetős politikusok közé tartozott, főleg mezőgazdasági érdekeltségei miatt. Vagyonában tavaly nem történt jelentős változás, viszont több mint 45 hektárnyi földjéhez – szőlő, gyümölcsös és szántó – vett még két részletben mintegy 1,2 hektárt. Ebben nincs benne az a 34 hektár, amit a felesége vett állami földárverésen.

Az államtitkár családja valószínűleg átrendezte a mezőgazdasági vállalkozását, legalábbis erre utal, hogy a korábbi 57 százalék helyett tavaly év végén már csak 24 százalékban volt tulajdonosa a Simon és Simon Kft-nek.

 Az állami tisztségviselők is leadták beszámolóikat

Matolcsynak kintlévőségei vannak

A Magyar Nemzeti Bank elnöke megtartotta 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi házát. A jegybankelnöknek tavaly év végére elfogyott az előző évi 2,8 millió forintos takarékbetétben elhelyezett megtakarítása, készpénze ugyanakkor mintegy másfélszeresére, 2,4 millió forintra nőtt. A jegybankelnök az idén feltüntetett továbbá 9 millió forintos pénzintézeti számlakövetelést, továbbá a tavalyi 14 millió forint után 52 millió forint más jellegű kintlévőséget.

Az adóssággal továbbra sem rendelkező Matolcsy György havi 2,3 millió forintos bruttó jövedelmén túl tavaly - az előző évi 20 millió forint után - 43,8 millió forint osztalékot vett fel a teljes egészében a tulajdonában lévő Magyar Gazdaságfejlesztési Intézettől. Emellett jelezte, jótékony célra fordította a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi elnökeként járó évi nettó 5,9 millió forintot, valamint a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratoriumi tagságért kapott évi nettó 4,2 millió forintos jövedelmét.

Polt egy házzal kevesebbről nyilatkozott

Polt Péter legfőbb ügyész továbbra is 50 százalékos tulajdonosa egy budapesti, II. kerületi 110 négyzetméteres lakásnak, valamint egy teremgarázshelynek. Továbbra is megvan még 30 négyzetméteres fónyi pincéje, valamint a Lovason 2014-ben vett mintegy 700 négyzetméteres, művelés alól kivett területe, amelyen egy 16 négyzetméteres hétvégi ház áll. Polt Péter a bárdudvari szántóját is megtartotta, ugyanakkor a korábban felerészben tulajdonolt, több mint 3300 négyzetméteres telken álló regéci, 75 négyzetméteres házat már nem tüntette fel idei vagyonnyilatkozatában.

Az MSZMP-ből a Fideszbe

A Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke nem sértette meg Galbács Mihály jó hírnévhez való jogát, amikor az előző pártrendszer erőszakszervezetéhez tartozó, később fideszessé lett politikusnak nevezte őt - olvasható Bod Tamás közleményében.

A közlemény így folytatódik:

A politikai szereplők politikai múltja nem magánügy: komoly politikai pálfordulásnak tekinthető, ha valaki a rendszerváltás előtt az MSZMP munkahelyi vezetésében vett részt, majd később fideszes politikus lett. Mindez bizonyos kérdésekben és helyzetekben politikusi hitelességét is megkérdőjelezheti – mondta ki a napokban született másodfokú, jogerős ítéletében a Szegedi Ítélőtábla a Galbács Mihály (Fidesz) kontra Bod Tamás (Együtt) között jó hírnév megsértése miatt lezajlott perben.

Galbács és én a 2015 márciusi gyulai képviselő-testületi ülésen vitatkoztunk össze az általam, az önkormányzat átláthatóságáról szóló rendeletterveztet kapcsán. Itt Galbács, egyebek között, azt mondta, hogy nekem nem lenne erkölcsi jogom a testületben ülni, azonban azt nem mondta meg, miért. Erre válaszul mondtam, hogy „egy, az előző pártrendszer erőszakszervezetéhez tartozó, később fideszessé lett politikusnak nincs joga erkölcsi bírálatomra.”

Ezt követően indított polgári pert ellenem Galbács, aki korábban alpolgármesterként ténykedett, most tanácsnok, valamint a gazdasági bizottság elnöke. A Szegedi Ítélőtábla ítéletével helyben hagyta a Gyulai Törvényszék tavaly szeptemberben hozott első fokú ítéletét, amely teljes egészében elutasította Galbács keresetét. Egyben kimondta: nem sértettem meg Galbács jó hírnévhez való jogát. A teljes perköltség és bírósági illeték megfizetésére kötelezte az ítélőtábla a gyulai fideszes politikust. A Gyulai Törvényszékhez hasonlóan a Szegedi Ítélőtábla is kimondta: a politikai viták rendezésének nem a bíróság a színtere.

A magát „elkötelezett jobboldali gondolkodású politikusnak” nevező Galbács Mihály 1966 óta a KISZ, 1976-tól pedig megszűnéséig az MSZMP tagja volt. 1983-ban magas KISZ-kitüntetést kapott, többször tagja volt a vállalati MSZMP alapszervezet vezetőségének, közben marxista-leninista esti egyetemet végzett, egyben munkahelyén a párt káder-utánpótlási csoportvezetője is volt.

Bod Tamás választókerületi elnök, Együtt

Gyurcsány cége gyengébben muzsikál

Az ellenzéki politikusok vagyon-nyilatkozataiban szerényebb számokat találni - derül ki a vs.hu cikkéből.

Kevesebbet hozott Gyurcsánynak az Altus

A 2014-es, több mint 168 millió forintos tulajdonosi osztalék helyett tavaly „csak” valamivel több mint 74 milliót hozott Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek az Altus Befektetési Zrt. Nem a cég muzsikál rosszabbul, átalakult a cégstruktúra: az Altus Befektetési Zrt-ből kiválva év elején létrejött egy új cég, az Altus Portfólió Kft, melynek szintén 100 százalékos tulajdonosa a volt miniszterelnök. Az azonban tavaly nem fizetett osztalékot. Ingó és ingatlanvagyona nem gyarapodott.

Vona Gábor nem írt könyvet

A Jobbik elnökének “eltűnt” 800 ezer forintja a takarékbetétjéből, vett viszont 730 ezer forint értékben OTP Prémium kötvényt. Sem ingatlana, sem autója nincs, és már nem szerepel az az eseti összeg, amit korábban a könyvek kiadásáért kapott.

Tóbiás József háza nem kell senkinek

Az MSZP elnöke még mindig a Hagyó Miklós szocialista politikustól 2010-ben vett érdi házban lakik családjával, holott már 2014-ben adásvételi előszerződést kötöttek egy „beépítetlen terület” megjelölésű ingatlanra, amit csak akkor tud megvenni, ha a tulajdonában álló ingatlant - jelesül az érdi házat - eladják. 2014-ben még volt 1,5 millió forint készpénze, ez már nincs meg.

Schiffer Andrásnál nem változott semmi

Az LMP társelnöke anyagi helyzetében lényegében semmilyen változás nincs, leszámítva, hogy kicsivel több mint 3 millióval tartoznak neki. Ügyvédi foglalkoztatását szünetelteti, a fele részben birtokolt ügyvédi iroda idén sem hozott neki többletet.
Egy XIII. kerületi, 85 négyzetméteres társasházi lakás van a nevén, járműve, megtakarítása, tartozása vagy műtárgya a vagyonnyilatkozata szerint nincs.

A teljes cikket itt olvashatja!