MSZP: ezeket nem tudja biztosítani a családoknak a Fidesz

Az MSZP szerint kijelenthető, hogy a kormány családpolitikája nem működik, hiszen kevés gyermek születik és kevés új lakás épül.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy kormány családpolitikájának sikeressége jól mérhető a születési adatokkal: 2011-ben soha nem látott mértékben csökkent a születésszám, mintegy 88 ezer baba jött világra, és az utóbbi években csak minimálisan nőtt ez a szám.

Hozzátette, hogy mindössze 0,1 százalékos javulás történt az elmúlt egy évhez képest a legfrissebb adatok szerint. Hasonlóan beszédes adat - folytatta - , hogy száz éve nem volt ilyen alacsony az új lakások száma Magyarországon: mintegy 8000 lakást építettek 2014-ben, miközben még a gazdasági válság kirobbanásakor is csaknem 40 ezer új otthon épült az országban.

"Ahhoz, hogy ma egy pár gyermeket tudjon vállalni, biztonságra kiszámíthatóságra, biztos megélhetést nyújtó fizetésre és megfelelő lakhatásra van szükség. A Fidesz-KDNP-kormány pont ezeket nem tudja hat éve garantálni a magyar családoknak" - mondta Bangóné Borbély Ildikó.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) decemberben bejelentett kiterjesztése körül a politikus szerint még mindig csak a "káosz" tapasztalható, és továbbra sem tisztázott, hogy pontosan milyen feltételekkel vehetik ezt igénybe a magyar családok.

Szerző

Kunhalmi tanácsa: Balog mondjon le!

Publikálás dátuma
2016.01.30. 11:52
FOTÓ: Népszava
Balog Zoltán miniszter a lényegében zsarolással létrehozott Nemzeti Pedagóguskarral, a közpénzégetésben jeleskedő Magyar Művészeti Akadémiával (MMA), a közoktatásban tapasztalt káosz nagy részét előállító Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) és az MTA tagjaival szeretné eljátszani a szakmai párbeszédet. Ezen túl valamilyen nem részletezett módon bevonná a Fidesz-kormánytól néhány éve már nem túl távoli iparkamarát, és meg nem nevezett szervezeteket, érdekvédőket - írja Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke közleményében.

Az oktatás jelenlegi kaotikus, önfelélő helyzetében a miniszter egy dolgot tehet: vállalja a felelősséget rombolásukért, és lemond tisztségéről. A közoktatás napi működési zavarait a Fidesz oktatáspolitikája okozza, miközben a világ is változik. A Fidesz jól érzékelhetően ebből semmit nem ért, továbbra is a tervgazdaság helyreállításával kísérletezik.

Nem azért kell kerekasztal, hogy megnyugodjanak a tanárok vagy a szülők, hanem azért, hogy az állam érzékelje a változást, az iskolákban élő diákok, tanárok és szülők szemével lássa a világot és támogatni tudja az ország fejlődését.  A szakmai párbeszéd intézményeit és kultúráját az ország jövőjéért kell megteremteni. Azért, hogy az információs társadalom kihívására válaszokat fejlesszünk - egy ország, közösen.

Az MSZP valódi párbeszédet épít a szakmával, az érdekképviseletekkel és a szülőkkel, a Fidesz legyőzése után pedig intézményes szinten is állandó, őszinte és nyitott szakmai együttműködést teremtünk - írta Kunhalmi.

Tegnap Tóbiás József, az MSZP elnöke mondta sajtótájékoztatón, hogy Balognak mennie kell. Szerinte az oktatási reformot "nem túltolták, hanem eltolták", az oktatási rendszerben nem korrekcióra, hanem új alapok lefektetésére van szükség. Hozzátette: a Fidesz menekül a társadalom elől, álmegoldásokat kínál, a saját maga embereivel egyeztetne a problémákról és nem azokat kérdezi meg, akik tiltakoznak.  Értékelése szerint a Fidesz oktatáspolitikájának középpontjában semmi más nem áll, mint a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megvédése. Az MSZP viszont a gyermeket nézi - hangoztatta. A pártelnök szerint meg kell szüntetni a Kliket és vissza kell adni az iskolákat a helyi közösségek működtetésébe.     

Szerző

Hol vagy, Nap? Tejködbe borult az ország

Publikálás dátuma
2016.01.30. 10:35
Illusztráció: Thinkstock
A hétvégén alapvetően borongós, vasárnap többfelé esővel tarkított, összességében azonban az ország nagyobb részén enyhe idő várható - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében.

Szombaton borult, párás, helyenként tartósan ködös időre készülhetünk, főként délnyugaton vékonyodhat el esetleg a felhőzet. A tartósan ködös helyeken szitálás előfordulhat. Hajnalban 0 fok körül alakul majd a hőmérséklet, napközben északkeleten mindössze 2, 3, míg délnyugaton 9, 10 fok köré melegszik fel a levegő.

Vasárnap egy markáns hidegfront érinti észak felől a Kárpát-medencét, így összességében többfelé kell esőre, záporra számítani, délnyugaton ugyanakkor csak elvétve lehet csapadék. Vasárnap éjszaka az északkeleti határvidéken esetleg havas eső, hó is eshet. Folytatódik a borult idő az ország legnagyobb részén, de délnyugaton felszakadozhat a felhőzet. A délnyugati, majd a nyugatira forduló szél többfelé megerősödik. Hajnalra 0, +6 fok közé csökken, napközben északkeleten 4, 5, délnyugaton 13, 14 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

Szerző