Tóbiás: megbukott a Fidesz-reform

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek "mennie kell", mert a Fidesz oktatási reformja megbukott, az egészségügy pedig összeomlott.

Tóbiás József pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, az oktatási reformot "nem túltolták, hanem eltolták", az oktatási rendszerben nem korrekcióra, hanem új alapok lefektetésére van szükség.     

Hozzátette: a Fidesz menekül a társadalom elől, álmegoldásokat kínál, a saját maga embereivel egyeztetne a problémákról és nem azokat kérdezi meg, akik tiltakoznak.     Értékelése szerint a Fidesz oktatáspolitikájának középpontjában semmi más nem áll, mint a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megvédése. Az MSZP viszont a gyermeket nézi - hangoztatta.     A pártelnök szerint meg kell szüntetni a Kliket és vissza kell adni az iskolákat a helyi közösségek működtetésébe.     

Tóbiás József szerint Balog Zoltánnak nem csupán az oktatási kérdések miatt kellene országjárást tartania, hanem az egészségügy és a szociális terület helyzete miatt is.    Véleménye szerint az állam a szociális területen teljes mértékben felmondta a szolgáltatást. Meggyőződése szerint - folytatta - önálló minisztérium kell az oktatás, az egészségügy és a szociális területen.    

Tóbiás József közölte, át kell alakítani a kormányt, és a kabinetnek a létszámleépítést saját magán kell kezdenie. Mint mondta: 230 politikai kinevezett dolgozik a kormánynak milliárdokért.     

A közigazgatásban tervezett elbocsátás, az intézmények átszervezése kapcsán az MSZP elnöke közölte: ha ezt végrehajtják, megszűnik a szakmaiság például az oktatás vagy az egészségbiztosítás területén. Ezzel mindent átsző a politika, és az lesz a kérdés, ki az, aki mindennap esküt tud tenni a miniszterelnöknek - vélekedett.     

Tóbiás József kifogásolta, hogy a Fidesz politikai hirdetéseket tesz közzé a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítás miatt, és baloldali embereket nevez terroristapártiaknak.     Közölte, az alkotmánymódosítás nem szól másról, mint Orbán Viktor hatalmának növeléséről, miközben ha tényleg valódi biztonságot akarna a Fidesz, akkor több rendőr, nagyobb fizetés, jobb állami szolgáltatás kellene biztosítania.

Szerző

Tóbiás: mennie kell Balognak - A Fideszt csak a KLIK érdekli?

Publikálás dátuma
2016.01.29. 14:49
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek "mennie kell", mert a Fidesz oktatási reformja megbukott, az egészségügy pedig összeomlott. A miniszter ma reggeli közleményében azt írta: a kormány minden felvetést megvizsgál, amely a gyermek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja, ezzel azonban láthatóan többen nem értenek egyet, többek között a miskolci vitafórum résztvevői sem.

Tóbiás József pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, az oktatási reformot "nem túltolták, hanem eltolták", az oktatási rendszerben nem korrekcióra, hanem új alapok lefektetésére van szükség. Hozzátette: a Fidesz menekül a társadalom elől, álmegoldásokat kínál, a saját maga embereivel egyeztetne a problémákról és nem azokat kérdezi meg, akik tiltakoznak.  Értékelése szerint a Fidesz oktatáspolitikájának középpontjában semmi más nem áll, mint a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megvédése. Az MSZP viszont a gyermeket nézi - hangoztatta. A pártelnök szerint meg kell szüntetni a Kliket és vissza kell adni az iskolákat a helyi közösségek működtetésébe.     

Balog: kicsit túltoltuk a biciklit

Balog a napokban elismerte: a rendszer átalakításánál "kicsit túltolták a biciklit", ám beszédes, hogy ennek felismerése csak azután történt meg, hogy a miskolciak kiállása nyomán országos tiltakozás bontakozott ki. Czunyiné január elején még úgy nyilatkozott, a tanárok levelében megfogalmazottakkal kapcsolatban ő nem tartja magát illetékesnek. Lázár János eztán keményen megfeddte a pedagógusokat, szerinte, ha a gyerekek teljesítménye romlik, a tanárok munkája is "kérdéses"; jelezte azt is, nem a tanárok fogják megmondani, ki legyen az iskola fenntartója. S közben minden, az ügyben nyilatkozó kormányzati szereplő szájából hallhattuk: a tanárok bére nő, ne legyenek elégedetlenek. Nem vitás: mindez a megmozdulás hiteltelenítése érdekében történt.

A gyerek az első

Balog korábban úgy fogalmazott közleményében: a kormány minden felvetést megvizsgál, amely a gyerekek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja. Örömmel olvasta a miskolci és a zuglói tantestület levelét, amelyben a helyi pedagógusok pozitívan fogadták a minisztérium által kezdeményezett Köznevelési Kerekasztalt. A kerekasztal elindításával az a tárca célja, hogy őszinte és nyitott fórumot teremtsen a közneveléssel kapcsolatos felvetések megtárgyalásának - mondta a miniszter.  Kiemelte: a kormány számára első a gyermek, az ő érdekét tartja szem előtt a köznevelés céljainak meghatározásakor, a működtetés feltételeinek kialakításakor és a jövőbeni döntéseknél. 

Nőtt a leszakadás az iskolákban

A párbeszéd elkezdődött, és ennek a gyermekek a legfőbb nyertesei - rögzítette Balog Zoltán, aki arra is kitért: a polgári kormányzást megelőző, de hatásaiban máig érezhető rossz iskolarendszer miatt a magyar gyerekek teljesítménye romlott, a területi és anyagi egyenlőtlenségek miatt egyre nőtt a leszakadás. 

A rossz és felelőtlen finanszírozási rendszer miatt több száz kistelepülés maradt iskola, több ezer pedagógus pedig állás nélkül, és aki dolgozott, az is teljes létbizonytalanságban volt. E súlyos problémák miatt megkerülhetetlen volt, hogy megkezdődjön a köznevelési rendszer átalakítása - fejtette ki Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere rámutatott: a közelmúltban végrehajtott reformok célja, hogy a gyerekek a lehető legjobb oktatásban és erkölcsi nevelésben részesüljenek, és ehhez a kormány minden szükséges eszközt igyekszik megteremteni. 

Javítják a KLIK működését

Balog Zoltán hangsúlyozta: a köznevelés átalakításával járó feladatok nem értek véget, és jól tudják, van min javítani. A pedagógusok felvetéseit meghallgatva már döntöttek, hogy egyharmadára csökkentik adminisztrációs terheiket, csökkentik a tanfelügyeleti, az értékelési és minősítési terheket, javítják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését. Minden más felvetést is megvizsgálnak, amely a gyermekek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja - ígérte, hozzátéve: a pedagógusok számíthatnak a kormányra. Balogh Zoltán bízik abban, hogy a kormány is számíthat a pedagógusokra, mert a párbeszédnek és az együttműködésnek a gyermekek a legfőbb nyertesei.

Nem osztották azonban Balog véleményét a szerdai miskolci vitafórum résztvevői, akik szerint szinte semmi értékelhető nem hangzott el, a humánminiszter csak tűzoltással próbálkozik.

Balog úgy nyilatkozott, hogy kemény, de fair vita volt Miskolcon, a Népszabadság viszont azt írta a fórumról, Balog Zoltán elcsodálkozott, mik történnek az oktatásban. A lap szerint a miniszter például elmesélte a megjelenteknek, hogy a két ünnep között volt némi szabadideje, utánanézett a dolgoknak, és ekkor szembesült azzal, hogy egy tanár akár év közben is nyugdíjba mehet, ha eléri a korhatárt.

A miniszter a Mokkában erre úgy reagált, hogy a rácsodálkozás egyes problémákra, az a ˝saját szava volt arra˝, hogyan lehet, az hogy egy tanárt minősítenek, majd utána még tanfelügyelőt is küldenek rá. A közoktatási rendszert ért kritikákra, például a pedagógusok adminisztratív leterheltségére válaszul azt hangsúlyozta, hogy 2016-tól három évig "nem esnek tanfelügyelet hatálya alá" a minősített pedagógusok, ami 9 ezer tanárt érint. 

A emberi erőforrások minisztere a műsorban fontosnak nevezte, hogy meghallgassák, milyen gondok merülnek fel és azokon miként lehetne javítani. Ennek érdekében arra fogja utasítani a munkatársait államtitkári, helyettes államtitkári, főosztályvezetői, Klik-vezetői szinten, hogy külön fórumokon találkozzanak igazgatókkal, igazgatóhelyettesekkel, tanárokkal, szülőkkel - mondta. Balog Zoltán szerint a megbeszélések eredményeként értelmes belső korrekciós javaslatok születhetnek, amelyek végrehajtására készen állnak.

Egy helyi tanár úgy nyilatkozott a fórumon történtekkel kapcsolatban, hogy szinte semmi konkrét, előremutató megjegyzés nem hangzott el Balog részéről. Csabalik Zsuzsanna, a PSZ Miskolc Városi Szervezetének titkára szerint a jelenlévők majdnem két órán át sorolták az oktatási rendszerrel kapcsolatos problémákat a miniszternek, leginkább a gyerekek leterheltségéről, az iskolák kettős fenntartásáról és a pedagógusminősítésről volt szó.

A fórumon több diák is felszólalt: egyikük megemlítette, hogy amióta elkezdte a gimit, már háromszor változott meg a tanrend, s így az érettségik tartalma, a felkészülés is bizonytalan, másikuk az elavult infrastruktúrák fejlesztésének szükségességét szorgalmazta. A jelenlévők beszámolói szerint a diákok felszólalásán Balog csak mosolygott, ám az MTI tudósításában azt írta, a miniszter megígérte: a következő hónapban 77 ezer informatikai eszközt juttatnak el az iskolákba.

A miniszter a Pesterzsébeti Polgári Esték csütörtöki rendezvényén is az oktatásról beszélt, és csupa jó hírrel szolgált: a magyar felsőoktatás mára anyagilag pluszba került, a tartozásoknál nagyobbak a megtakarítások, most jön a minőségi munka, a tartalmi munka. Az utóbbi három esztendőben pedagógusbér-emelésre fordított 234 milliárd forint egyik eredménye az, hogy vannak már olyanok, akik a felsőoktatásból középiskolai tanárnak mennek a magasabb jövedelem miatt.

És noha javában benne vagyunk a második Orbán-kormány regnálásában, és bármilyen komikus is már az elmúltnyolcévezés, azért, mint kötelező penzum, nem maradhatott ki:  A szocialista kormányok idején több száz vidéki kisiskolát zártak be, és e pedagógusok bére késhetett, ma már csak azokban az intézményekben fejezik be az oktatást, amelyekre a helyiek nem tartanak igényt - mondta feddőleg a miniszter. 

Szerző
Frissítve: 2016.01.29. 15:26

Tóbiás: mennie kell Balognak - A Fideszt csak a KLIK érdekli?

Publikálás dátuma
2016.01.29. 14:49
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek "mennie kell", mert a Fidesz oktatási reformja megbukott, az egészségügy pedig összeomlott. A miniszter ma reggeli közleményében azt írta: a kormány minden felvetést megvizsgál, amely a gyermek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja, ezzel azonban láthatóan többen nem értenek egyet, többek között a miskolci vitafórum résztvevői sem.

Tóbiás József pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, az oktatási reformot "nem túltolták, hanem eltolták", az oktatási rendszerben nem korrekcióra, hanem új alapok lefektetésére van szükség. Hozzátette: a Fidesz menekül a társadalom elől, álmegoldásokat kínál, a saját maga embereivel egyeztetne a problémákról és nem azokat kérdezi meg, akik tiltakoznak.  Értékelése szerint a Fidesz oktatáspolitikájának középpontjában semmi más nem áll, mint a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megvédése. Az MSZP viszont a gyermeket nézi - hangoztatta. A pártelnök szerint meg kell szüntetni a Kliket és vissza kell adni az iskolákat a helyi közösségek működtetésébe.     

Balog: kicsit túltoltuk a biciklit

Balog a napokban elismerte: a rendszer átalakításánál "kicsit túltolták a biciklit", ám beszédes, hogy ennek felismerése csak azután történt meg, hogy a miskolciak kiállása nyomán országos tiltakozás bontakozott ki. Czunyiné január elején még úgy nyilatkozott, a tanárok levelében megfogalmazottakkal kapcsolatban ő nem tartja magát illetékesnek. Lázár János eztán keményen megfeddte a pedagógusokat, szerinte, ha a gyerekek teljesítménye romlik, a tanárok munkája is "kérdéses"; jelezte azt is, nem a tanárok fogják megmondani, ki legyen az iskola fenntartója. S közben minden, az ügyben nyilatkozó kormányzati szereplő szájából hallhattuk: a tanárok bére nő, ne legyenek elégedetlenek. Nem vitás: mindez a megmozdulás hiteltelenítése érdekében történt.

A gyerek az első

Balog korábban úgy fogalmazott közleményében: a kormány minden felvetést megvizsgál, amely a gyerekek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja. Örömmel olvasta a miskolci és a zuglói tantestület levelét, amelyben a helyi pedagógusok pozitívan fogadták a minisztérium által kezdeményezett Köznevelési Kerekasztalt. A kerekasztal elindításával az a tárca célja, hogy őszinte és nyitott fórumot teremtsen a közneveléssel kapcsolatos felvetések megtárgyalásának - mondta a miniszter.  Kiemelte: a kormány számára első a gyermek, az ő érdekét tartja szem előtt a köznevelés céljainak meghatározásakor, a működtetés feltételeinek kialakításakor és a jövőbeni döntéseknél. 

Nőtt a leszakadás az iskolákban

A párbeszéd elkezdődött, és ennek a gyermekek a legfőbb nyertesei - rögzítette Balog Zoltán, aki arra is kitért: a polgári kormányzást megelőző, de hatásaiban máig érezhető rossz iskolarendszer miatt a magyar gyerekek teljesítménye romlott, a területi és anyagi egyenlőtlenségek miatt egyre nőtt a leszakadás. 

A rossz és felelőtlen finanszírozási rendszer miatt több száz kistelepülés maradt iskola, több ezer pedagógus pedig állás nélkül, és aki dolgozott, az is teljes létbizonytalanságban volt. E súlyos problémák miatt megkerülhetetlen volt, hogy megkezdődjön a köznevelési rendszer átalakítása - fejtette ki Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere rámutatott: a közelmúltban végrehajtott reformok célja, hogy a gyerekek a lehető legjobb oktatásban és erkölcsi nevelésben részesüljenek, és ehhez a kormány minden szükséges eszközt igyekszik megteremteni. 

Javítják a KLIK működését

Balog Zoltán hangsúlyozta: a köznevelés átalakításával járó feladatok nem értek véget, és jól tudják, van min javítani. A pedagógusok felvetéseit meghallgatva már döntöttek, hogy egyharmadára csökkentik adminisztrációs terheiket, csökkentik a tanfelügyeleti, az értékelési és minősítési terheket, javítják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését. Minden más felvetést is megvizsgálnak, amely a gyermekek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja - ígérte, hozzátéve: a pedagógusok számíthatnak a kormányra. Balogh Zoltán bízik abban, hogy a kormány is számíthat a pedagógusokra, mert a párbeszédnek és az együttműködésnek a gyermekek a legfőbb nyertesei.

Nem osztották azonban Balog véleményét a szerdai miskolci vitafórum résztvevői, akik szerint szinte semmi értékelhető nem hangzott el, a humánminiszter csak tűzoltással próbálkozik.

Balog úgy nyilatkozott, hogy kemény, de fair vita volt Miskolcon, a Népszabadság viszont azt írta a fórumról, Balog Zoltán elcsodálkozott, mik történnek az oktatásban. A lap szerint a miniszter például elmesélte a megjelenteknek, hogy a két ünnep között volt némi szabadideje, utánanézett a dolgoknak, és ekkor szembesült azzal, hogy egy tanár akár év közben is nyugdíjba mehet, ha eléri a korhatárt.

A miniszter a Mokkában erre úgy reagált, hogy a rácsodálkozás egyes problémákra, az a ˝saját szava volt arra˝, hogyan lehet, az hogy egy tanárt minősítenek, majd utána még tanfelügyelőt is küldenek rá. A közoktatási rendszert ért kritikákra, például a pedagógusok adminisztratív leterheltségére válaszul azt hangsúlyozta, hogy 2016-tól három évig "nem esnek tanfelügyelet hatálya alá" a minősített pedagógusok, ami 9 ezer tanárt érint. 

A emberi erőforrások minisztere a műsorban fontosnak nevezte, hogy meghallgassák, milyen gondok merülnek fel és azokon miként lehetne javítani. Ennek érdekében arra fogja utasítani a munkatársait államtitkári, helyettes államtitkári, főosztályvezetői, Klik-vezetői szinten, hogy külön fórumokon találkozzanak igazgatókkal, igazgatóhelyettesekkel, tanárokkal, szülőkkel - mondta. Balog Zoltán szerint a megbeszélések eredményeként értelmes belső korrekciós javaslatok születhetnek, amelyek végrehajtására készen állnak.

Egy helyi tanár úgy nyilatkozott a fórumon történtekkel kapcsolatban, hogy szinte semmi konkrét, előremutató megjegyzés nem hangzott el Balog részéről. Csabalik Zsuzsanna, a PSZ Miskolc Városi Szervezetének titkára szerint a jelenlévők majdnem két órán át sorolták az oktatási rendszerrel kapcsolatos problémákat a miniszternek, leginkább a gyerekek leterheltségéről, az iskolák kettős fenntartásáról és a pedagógusminősítésről volt szó.

A fórumon több diák is felszólalt: egyikük megemlítette, hogy amióta elkezdte a gimit, már háromszor változott meg a tanrend, s így az érettségik tartalma, a felkészülés is bizonytalan, másikuk az elavult infrastruktúrák fejlesztésének szükségességét szorgalmazta. A jelenlévők beszámolói szerint a diákok felszólalásán Balog csak mosolygott, ám az MTI tudósításában azt írta, a miniszter megígérte: a következő hónapban 77 ezer informatikai eszközt juttatnak el az iskolákba.

A miniszter a Pesterzsébeti Polgári Esték csütörtöki rendezvényén is az oktatásról beszélt, és csupa jó hírrel szolgált: a magyar felsőoktatás mára anyagilag pluszba került, a tartozásoknál nagyobbak a megtakarítások, most jön a minőségi munka, a tartalmi munka. Az utóbbi három esztendőben pedagógusbér-emelésre fordított 234 milliárd forint egyik eredménye az, hogy vannak már olyanok, akik a felsőoktatásból középiskolai tanárnak mennek a magasabb jövedelem miatt.

És noha javában benne vagyunk a második Orbán-kormány regnálásában, és bármilyen komikus is már az elmúltnyolcévezés, azért, mint kötelező penzum, nem maradhatott ki:  A szocialista kormányok idején több száz vidéki kisiskolát zártak be, és e pedagógusok bére késhetett, ma már csak azokban az intézményekben fejezik be az oktatást, amelyekre a helyiek nem tartanak igényt - mondta feddőleg a miniszter. 

Szerző
Frissítve: 2016.01.29. 15:26