Balog: kemény, de fair vita Miskolcon - Reagált a kritikákra a miniszter

Publikálás dátuma
2016.01.28. 10:47

Regionális szinten is fórumokat kell tartani az oktatási kérdésekről - mondta Balog Zoltán  csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában. Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy kemény, de fair volt a szerdai beszélgetés Miskolcon az iskolaigazgatókkal, tanárokkal és diákokkal tartott vitafórumon, ahol a Népszabadság szerint egyes problémákat most hallott először. A jelenlévők közül lapunknak többen úgy nyilatkoztak: a fórumon szinte semmi értékelhető nem hangzott el, a humánminiszter csak tűzoltással próbálkozik. A miskolciak jövő hétre fáklyás demonstrációt szerveznek.

Szerdán másfél órán keresztül beszélgetett Miskolcon egy fórumon a közoktatás problémáiról, ami kemény volt, de fair - mondta Balog Zoltán miniszter a Mokkában. A Népszabadság a miskolci vitáról azt írta, Balog Zoltán elcsodálkozott, mik történnek az oktatásban. A lap szerint a miniszter például elmesélte a megjelenteknek, hogy a két ünnep között volt némi szabadideje, utánanézett a dolgoknak, és ekkor szembesült azzal, hogy egy tanár akár év közben is nyugdíjba mehet, ha eléri a korhatárt.

A miniszter a Mokkában erre úgy reagált, hogy a rácsodálkozás egyes problémákra, az a ˝saját szava volt arra˝, hogyan lehet, az hogy egy tanárt minősítenek, majd utána még tanfelügyelőt is küldenek rá. A közoktatási rendszert ért kritikákra, például a pedagógusok adminisztratív leterheltségére válaszul azt hangsúlyozta, hogy 2016-tól három évig "nem esnek tanfelügyelet hatálya alá" a minősített pedagógusok, ami 9 ezer tanárt érint. A diákok túlterheltségével összefüggésben azt mondta: ez több éves probléma, már az ő gyerekkorában is vita volt erről. Hozzátette ugyanakkor, hogy a világ változik és ha versenyképesek akarunk maradni, nem csak többet kell dolgozni, de a diákoknak is többet kell tanulniuk, ebben meg kell megtalálni a megfelelő arányt.

Utasítja a Klik-vezetőket

A emberi erőforrások minisztere a műsorban fontosnak nevezte, hogy meghallgassák, milyen gondok merülnek fel és azokon miként lehetne javítani. Ennek érdekében arra fogja utasítani a munkatársait államtitkári, helyettes államtitkári, főosztályvezetői, Klik-vezetői szinten, hogy külön fórumokon találkozzanak igazgatókkal, igazgatóhelyettesekkel, tanárokkal, szülőkkel - mondta. Balog Zoltán szerint a megbeszélések eredményeként értelmes belső korrekciós javaslatok születhetnek, amelyek végrehajtására készen állnak.

Az egész napos iskoláról

Balog Zoltán kitért arra, az egész napos iskolának éppen az a célja, hogy ha megtanulja a diák az iskolában a tananyagot, a hétvégéje szabad legyen. Az intézményfenntartásról szólva azt emelte ki, hogy intézményvezetőknek, az alsóbb szintű irányító szerveknek nagyobb autonómiát, felelősséget kell adni.

Hangsúlyozta: a rendszerbe az elmúlt három évben plusz 234 milliárd forintot fektettek be, 2017-re ez már 300 milliárd forint feletti összeg lesz, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bére 40-50 százalék között növekszik. Rámutatott: az örökölt anomáliák miatt kellett lépniük, az önkormányzati szintű finanszírozás fenntarthatatlan volt és 1000 milliárdos hiányt termelt.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla: már az oktatásirányításban sem hagyhatják figyelmen kívül az orbáni oktatáspolitikával szembeni országossá nőtt tiltakozást, ezért az emberi erőforrások minisztere elutazott a tanári elégedetlenség első számú helyszínére, Miskolcra. 

Egy helyi tanár úgy nyilatkozott a fórumon történtekkel kapcsolatban, hogy szinte semmi konkrét, előremutató megjegyzés nem hangzott el Balog részéről. Csabalik Zsuzsanna, a PSZ Miskolc Városi Szervezetének titkára szerint a jelenlévők majdnem két órán át sorolták az oktatási rendszerrel kapcsolatos problémákat a miniszternek, leginkább a gyerekek leterheltségéről, az iskolák kettős fenntartásáról és a pedagógusminősítésről volt szó.

A fórumon több diák is felszólalt: egyikük megemlítette, hogy amióta elkezdte a gimit, már háromszor változott meg a tanrend, s így az érettségik tartalma, a felkészülés is bizonytalan, másikuk az elavult infrastruktúrák fejlesztésének szükségességét szorgalmazta. A jelenlévők beszámolói szerint a diákok felszólalásán Balog csak mosolygott, ám az MTI tudósításában azt írta, a miniszter megígérte: a következő hónapban 77 ezer informatikai eszközt juttatnak el az iskolákba.

Összefoghatnak a pedagógus szakszervezetek
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sztrájkbizottságainak egyesítését kezdeményezte Mendrey László PDSZ elnök Galló Istvánné, a PSZ vezetőjének írt levelében. Mint Mendrey fogalmazott, mindannyiuk felelőssége és érdeke, hogy rákényszerítsék a kormányt a közoktatás egészének újjáépítésére. "Ez csak akkor érhető el, ha képesek vagyunk valódi erőt felmutatni, nem hagyjuk magunkat megosztani, s képesek vagyunk egységesen fellépni az általunk képviseltek érdekében. Javaslom, hogy szakszervezeteink vezető testületei még ebben a hónapban tárgyaljanak az egyesített sztrájkbizottság létrehozásáról" - írta.

Érdekes, hogy egy-két napja még arról szóltak a hírek, Balog az egyre hevesebb tiltakozások és a miskolciak jövő hétre tervezett fáklyás demonstrációjának hírére döntött úgy, hogy ellátogat a borsodi megyeszékhelyre, ennek ellenére tegnap már egy "Országjárás az oktatásról" címet viselő programsorozat első állomásaként emlegették a miskolci vizitet. Csabalik szerint mindez csak tűzoltás, érdemi válaszokat továbbra sem kaptak a tiltakozó tanárok.

Balog Zoltán az RTL Klub Házon kívül című műsorában korábban úgy nyilatkozott: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik), az oktatás központosításával kapcsolatban "túltolták egy kicsit a biciklit", de tervezik, hogy lejjebb vigyék a döntési szinteket, hogy ne kelljen mindig a központra várni. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: a Kliket nem fogják megszüntetni.

Szerző
Frissítve: 2016.01.28. 11:45

Képviselőkre támadtak a szélsőjobboldaliak

Németországban 2015-ben szélsőjobboldaliak összesen 75 támadást intéztek parlamenti képviselők vagy irodáik ellen - adta hírül az NDR televízió Panorama című műsorában. 

Csak 2015 utolsó negyedévében 25 ilyen akció történt. Mindössze kilenc esetben indult nyomozás az elkövetőkkel szemben. A legtöbb esetben (46-szor) a Balpárt politikusait vették célba. 22-szer pedig szociáldemokrata honatyák ellen léptek fel. A legtöbb ilyen esetet Szászországban, Brandenburgban, valamint Észak-Rajna-Vesztfáliában jegyezték fel.

Az elmúlt évben egyébként a szélsőjobboldali bűncselekmények száma negyven százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az erőszakos cselekmények száma is nőtt. 

Szerző

Képviselőkre támadtak a szélsőjobboldaliak

Németországban 2015-ben szélsőjobboldaliak összesen 75 támadást intéztek parlamenti képviselők vagy irodáik ellen - adta hírül az NDR televízió Panorama című műsorában. 

Csak 2015 utolsó negyedévében 25 ilyen akció történt. Mindössze kilenc esetben indult nyomozás az elkövetőkkel szemben. A legtöbb esetben (46-szor) a Balpárt politikusait vették célba. 22-szer pedig szociáldemokrata honatyák ellen léptek fel. A legtöbb ilyen esetet Szászországban, Brandenburgban, valamint Észak-Rajna-Vesztfáliában jegyezték fel.

Az elmúlt évben egyébként a szélsőjobboldali bűncselekmények száma negyven százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az erőszakos cselekmények száma is nőtt. 

Szerző