Előfizetés

Párizs nem fogadta szívesen az iráni elnököt

Publikálás dátuma
2016.01.28. 10:37
Oroszországban szívélyesebben fogadták. FOTÓ: Pavel Lisitsyn / Host Photo Agency/Ria Novosti/ Getty Images
Távolról sem talált olyan szívélyes fogadtatásra Haszan Rohani elnök európai körútjának utolsó, párizsi állomásán, mint előtte Rómában. 

Franciaország ugyanis épp tárgyalásainak első napján kérte az Európai Uniót, vezessen be ismét szankciókat Teherán ellen ballisztikus rakétakísérlete miatt. A kérdés már az EU külügyminisztereinek következő, hétfői találkozóján is szóba kerül. Az államok többsége várhatóan elutasítja az indítványt arra hivatkozva, hogy kontraproduktív lenne újabb büntetőintézkedések elfogadása. A kérés azért sem lesz népszerű, mert mindössze két nap telt el a szankciók feloldása óta, s Rohani elnök európai körútjának első állomásán 170 milliárd euró értékű megállapodásokat írt alá.

Jóllehet 17 év múltán először érkezett iráni vezető a francia fővárosba, a jelek szerint tehát még nem a legtökéletesebb a két ország kapcsolata. A francia elnöki hivatal ugyanis nem tette meg ugyanazt a gesztust, mint a római kormány, s nem akarta eltávolítani a borokat arról az asztalról, ahol Francois Hollande elnök közösen vacsorázott volna az iráni elnökkel. A francia vendéglátók „republikánus hagyományokkal” indokolták a döntést. Iránban azonban ez annyira kényes téma, hogy nemrégiben a kulturális minisztérium betiltotta a bor szót a könyvekből. Ez ugyanis a hivatal meglátása szerint a nyugati kultúra beférkőzésének szinonimája. Mindenesetre a franciák inkább lemondták a díszvacsorát. A franciák ezután kompromisszumos javaslattal álltak elő: legyen közös reggeli a két vezető között. Erre ismét nemet mondott a perzsa állam küldöttsége, mondván, ez túl olcsó, s méltatlan lenne a küldöttségre nézve.

Rohani számos megállapodást köt Franciaországgal, egyebek mellett 114 Airbus szállításáról ír alá szerződést. A megállapodások az autóipari együttműködést is magában foglalják. 

Alig mozdult a forint éjszaka

Publikálás dátuma
2016.01.28. 10:03
FOTÓ: Thinkstock
Alig pár fillérrel mozdult el a forint a vezető devizákkal szemben csütörtök kora reggelre szerda este óta a bankközi piacon.

Röviddel fél hét előtt egy eurót 314,08 forinton jegyeztek a szerda kora esti 314,04 forint után. A jen árfolyama 2,4287 forintról 2,4302 forintra, a svájci franké 283,75 forintról 283,68 forintra, a dolláré 289 forintról 288,81 forintra változott.  Az euró szerda este 1,0865 dollárt, csütörtök kora reggel 1,0881 dollárt ért.

Jávor Benedek leleplezte a Lázár-kamut

Publikálás dátuma
2016.01.28. 06:25
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Lázár János korábbi állításaival szemben az Európai Unió kifejezetten a lakossági épületek energiahatékonyságának növelésére biztosítana forrásokat, ami az eredeti szándék szerint ötvenezer lakás modernizálását tenné lehetővé, lakásonként mintegy 225 ezer forint vissza nem térítendő támogatással. 

A kormány azonban közintézmények felújítására fordítaná a keretet, ráadásul azt mondták, hogy a lakossági felhasználást külön kérvényezni kellene Brüsszelnél, de ez nem volt így Brüsszel szerint. Jávor Benedek európai parlamenti képviselő intézett írásbeli kérdéseket az Európai Bizottsághoz, hogy kiderüljön, a kormány kérvényezte-e az EU-tól, hogy lakossági célra is felhasználhatóak legyenek az energiahatékonyságot növelő beruházásokra szánt támogatások - írta a nol.hu. A kérdés része volt az is, hogy a KEHOP program megfelel-e arra, hogy kizárólag állami épületekre fordítsák a támogatást. Corina Cretu regionális fejlesztési biztos mindkét kérdésre nemleges választ adott.