Előfizetés

Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

A döntés indoklásában a Fed megerősítette az előző kamatdöntő ülésen kifejezett szándékát a monetáris szigorítás folytatására, a mindenkori makrogazdasági lehetőségek függvényében. A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az előző ülésen, tavaly december 16-án emelte meg 25 bázisponttal a sávot 0,0-0,25 százalékról 0,25-0,50 százalékra. Az akkori döntés indoklásában a testület a mindenkori makrogazdasági adatok által indokolható mértékű, óvatos, fokozatos ütemű monetáris szigorítást helyezett kilátásba és "megengedő" monetáris politika folytatása mellett kötelezte el magát az esetleges jövendő kamatemelésekkel együtt is. A decemberi volt az első kamatemelés a 2006 óta. A Fed 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot.

Férfi kézilabda Eb - Szertefoszlott riói álom

Publikálás dátuma
2016.01.27. 21:55
Nagy László (balra), Schuch Timuzsin és a magyar kézilabda-válogatott lemaradt a riói olimpiáról FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
A magyar férfi kézilabda-válogatott sima, 22-14-es vereséget szenvedett Svédországtól a lengyelországi Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó mérkőzésén, ezzel eldőlt: a női válogatott után a férfiak sem jutottak ki a riói olimpiára. 

A kedd esti spanyolok elleni vereség után a magyar férfi kézilabda-válogatott számára az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutás esélye minimálisra csökkent, ráadásul már nemcsak rajtunk múlt a sorsunk. Nagy Lászlóék abban az esetben juthattak volna ki a selejtezőre, ha legyőzik a svéd csapatot, a másik ágon pedig Macedónia nem nyer Fehéroroszország ellen, valamint Norvégia megnyeri a lengyelországi Európa-bajnokságot, vagy második lesz a franciák mögött.

A hispánok elleni mérkőzés után Mikler Roland, a válogatott kapusa kiadta az utasítást: meg kell verni a svédeket! Talant Dujsebajev legényei nehezen találták góllövő formájukat, igaz riválisunk sem sziporkázott a találatok tekintetében, hat perc elteltével 1-1 volt az állás. A svédek azonban a folytatásban egyre jobban magukra találtak, s háromgólos előnyt (5-2) harcoltak ki. Sokat elárult a magyar támadójátékról, hogy mindkét gólunkat büntetőből szereztük. Jött is az időkérés Dujsebajevtól. A fejmosásnak köszönhetően a félidő felére sikerült akcióból is betalálni, ám így sem tudtunk faragni hátrányunkból (6-3). Az első játékrész végére állandósult a különbség, így 10-7-es svéd vezetéssel vonulhattak szünetre a csapatok.

A folytatás sem kezdődött jól magyar szempontból, négy perc elteltével már öt gól volt a különbség a skandinávok javára. Érett az újabb óriási pofon, a második játékrész első egyharmada után csupán kétszer volt eredményes a magyar csapat, ezzel szemben riválisunk hétszer is bevette Mikler Roland kapuját. Az utolsó negyedórában már egyik együttes sem erőltette a támadásokat, a találkozó 22-14-es svéd győzelemmel ért véget, ezzel eldőlt: a női válogatott után a férfiak sem képviselik Magyarországot a riói olimpián. Az eddigi ötkarikás játékokon - leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.

„Nálam jobban senki sem szégyelli magát – kezdte a mérkőzés után az M4-nek Talant Dujsebajev, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – El sem tudom képzelni, hogy tudunk élni ekkora kudarc után. Legszívesebben harakirit követnék el. Egy ilyen fiatal svéd válogatottól így kikapni: szégyen.” Nagy László szerint a csapat nem tudott mit kezdeni a skandinávok agresszív védekezésével. „Seregnyi fiatallal vágtunk neki a kontinenstornának, sokaknak ez volt az első világversenye. Rengeteget kell még dolgozni és tanulni kell a hibáinkból” – mondta a csapatkapitány.

Eredmények
2. csoport:
Svédország-Magyarország 22-14
Dánia-Németország 23-25
Az állás: 1. Dánia 7 pont, 2. Németország 6 (115-106), 3. Spanyolország 6 (110-107), 4. Svédország 4, 5. Oroszország 3, 6. Magyarország 0.
1. csoport:
Macedónia-Fehéroroszország 29-30
Franciaország-Norvégia 24-29
Az állás: 1. Norvégia 7 pont, 2. Lengyelország 6, 3. Franciaország 6, 4. Horvátország 4, 5. Fehéroroszország 2, 6. Macedónia 1.Az első két helyezett bejut az elődöntőbe, a harmadik helyezett az 5., a negyedik pedig a 7. helyért játszik majd pénteken. 

Férfi kézilabda Eb - Búcsú az olimpiai álmoktól

Publikálás dátuma
2016.01.27. 18:36
Nagy László (b) és Schuch Timuzsin az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. csoportjában v
A magyar férfi kézilabda-válogatott 22-14-re kikapott a svédektől a lengyelországi Európa-bajnokság szerdai játéknapján, s ezzel eldőlt, hogy biztosan lemarad a riói olimpiáról.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány csapatának akkor maradt volna minimális esélye az áprilisi ötkarikás selejtezőtornás részvételre, ha most legyőzte volna az északi együttest. A válogatott végül a 12. helyen zárta a kontinensviadalt. Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált  1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.