Előfizetés

Áprilisban választanak Szerbia polgárai

Tomislav Nikolic szerb elnök közlése szerint lényegében biztosra vehető, hogy április 24-én rendezik meg az előrehozott választást. Az államfő azt is valószínűsítette, hogy nem a kormányfő lemondásával, hanem a parlament feloszlatásával vetnek véget a törvényhozás munkájának. 

Szerinte a miniszterelnök akkor távozik, ha nem elégedettek munkájával, erről azonban nincs szó Aleksandar Vucic esetében – tette hozzá. "Itt arról van szó, hogy a kormány ellenőrzi, a polgárok szerint jól végezte-e a dolgát, lesz-e elég ideje befejezni az elkezdett munkát, emiatt pedig nem szoktak felmondani” – fogalmazott az államfő a Vajdaság Ma közlése szerint.

A államfő emlékeztetett arra, hogy befagyasztotta ugyan tagságát a Szerb Haladó Pártban (SNS), de távolról sem mindegy számára, mi lesz a voksolás végkimenetele, s hazája stabil állam marad-e. A parlamenti választással együtt tartományi és regionális választást is rendeznek.

Megállapodik a koalíció?

R.T.
Publikálás dátuma
2016.01.28. 06:36
Angela Merkel az SPD elnökével, Sigmar Gabriellel egyeztet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Kompromisszumra jutottak a német pártvezetők a csütörtöki válságtanácskozás előtt a menekültkérdést illetően. Angela Merkel kancellár és Sigmar Gabriel alkancellár, SPD-elnök által javasolt program szerint a tervezettnél több szíriai menekülttől tagadják meg családjuk Németországba hozatalát. Horst Seehofer, a CSU elnöke a mai találkozóig gondolkodási időt kért

A német nagykoalíció által megtárgyalandó rendelkezés a szíriai menekültek körülbelül egyötödét érinti. A német kormány a szilveszteri kölni események miatt, amikor a városban bevándorlók nőket inzultáltak, s raboltak ki, gyorsított eljárásban toloncolja ki az országból a bűncselekményeket elkövetett külföldieket. Angela Merkel menekültpolitikája válságba sodorta a CDU, a bajorországi testvérpárt, a CSU, valamint a szociáldemokrata SPD alkotta koalíció munkáját. Seehofer a héten levelet intézett a kancellárhoz, amelyben nyíltan az eddigi kurzus megváltoztatására szólította fel a kancellárt. Ebben azt állította, hogy a kormányzatot végső esetben feljelenti az alkotmánybíróságnál.

Az SPD élesen bírálta a kezdeményezést, s a bajor miniszterelnök lépését úgy értékelte, hogy azzal felmondta a koalíciós együttműködést. A kereszténydemokrata Volker Kauder egységre szólította fel a kormányzatot. Joachim Hermann bajor belügyminiszter igyekezett elvenni Seehofer fenyegetésének élét. Mint az ARD tévében elmondta, nem akarják megdönteni a német nagykoalíciót, s nem is törekednek arra, hogy panaszt tegyenek az alkotmánybíróságnál. A céljuk csak az, hogy felgyorsítsák „azoknak az intézkedéseknek az elfogadását, amelyek előnyösek Németország számára” – fogalmazott. Levelet írtak a kancellárnak az SPD ifjúsági tagozatának tagjai is, akik arra kérték Merkelt, európai megoldást dolgozzon ki a menekültválság megoldására.

Az újabb koalíciós válság miatt a kormány pártjai átdolgozzák a novemberben született kompromisszumot. A legújabb tervezetnek egy olyan része van, ami nem felel meg Seehoofer igényeinek. A politikus vitatja azt a kitételt, amely szerint Németországba utazhatnak családtagjaik után azok a szíriai nők és gyermekek, akik jelenleg jordániai és libanoni táborokban tartózkodnak. Médiaközlések szerint a menekültválság kitörése óta most januárban fordult elő először, hogy több nő és gyermek érkezett görög területre, mint férfi. A Funke médiacsoport arányukat 55 százalékban adta meg. 2015 júniusában még csak 27 százalék volt a nők és gyermekek aránya. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint ennek a családegyesítés az oka, vagyis a férfitagok után utaznak hozzátartozóik.

Az SPD beleegyezett az uniópártoknak azon javaslatába, amely szerint az észak-afrikai államokat biztonságosnak minősítsék. Ezzel megkönnyítik az ebből a régióból származó, bűncselekményeket elkövetett bevándorlók visszaküldését. A német válságcsúcsot csütörtökön délután rendezik meg, ezt követően a kancellár este a tartományi miniszterelnökökkel folytat megbeszéléseket. A tartományi vezetők nagyobb segítségre számítanak Berlin részéről a menekültek elszállásolása során, s azt remélik, hogy e költségek egy részét a Hartz-IV rendszer keretében átveszi az állam.

Kizárhatják Athént Schengenből

Az Európai Bizottság kevesli azokat az intézkedéseket, amelyeket Görögország tett az Európai Unió külső határainak védelméért, ezért Athént lényegében a schengeni övezetből való kizárással fenyegette meg. Valdis Dombrovskis, az EU alelnöke kijelentette, Athén nem tett eleget kötelezettségeinek, nem azonosítja megfelelően a migránsokat, s nem regisztrálja őket kellőképpen. Az alelnök három hónapos ultimátumot adott az országnak arra, hogy pótolja a hiányosságokat. Ha ez nem történik meg, akkor életbe léphet a Schengeni határ-ellenőrzési kódex 26. cikkelye, amely lehetővé teszi a határ lezárását Görögország felé.Trump bojkottálja a mai tévévitát

Donald Trump semmit sem élvez jobban, mint egy kis konfrontációt. Ezúttal ismét a FoxNews tévécsatornával rúgta össze a port. Szóvivője útján közölte, nem vesz részt az iowai caucust megelőző, utolsó republikánus tévévitában, ha ismét Megyn Kelly lesz az egyik moderátor.

A csatorna közleményben utasította vissza a milliárdos zsarolását, mondván, az újságírás alapelveivel menne szembe, ha engednének egy politikus ultimátumának. A Fox News közölte, Trump nélkül is megrendezik a csütörtök esti tévévitát, nyolc helyett hét republikánus elnökaspiráns részvételével. Míg vetélytársai vitáznak, Trump veteránok számára gyűjt adományokat egy iowai rendezvényen.

Trump már hétfőn, az iowai Marshalltownban tartott nagygyűlésen jelezte, hogy valószínűleg bojkottálni fogja a Fox News vitáját. A milliárdos kárörvendően jegyezte meg: „Lássuk, mekkora lesz a nézettségük!” A milliárdos még az első, augusztus 6-i tévévitán haragudott meg a szőke riporternőre, aki szerinte elfogult volt vele szemben, s különösen rosszindulatú kérdéseket tett fel. A nőgyűlölőnek tartott politikus a vita után durván rátámadt Kellyre. A FoxNews akkor is kiállt a riporter mellett, s most is visszautasította, hogy Trump szabja meg, ki legyen a moderátor, milyen kérdéseket tegyenek fel.

Kérdés, árt-e magának Trump azzal, hogy kihúzza magát a tévévitából. Eddig minden provokatív lépése csak növelte népszerűségét. A CNN/ORC friss felmérése szerint a New York-i ingatlanmágnás és showman toronymagasan, 41 százalékkal vezet a republikánus szavazók körében, a második helyezett Ted Cruz texasi szenátor csak 19 százalékon áll, a többiek támogatottsága egyszámjegyű. A republikánusok kétharmada azt tartja legvalószínűbbnek, hogy Trump lesz a párt elnökjelöltje. Iowában a Real Clear Politics portál szerint szorosabb az állás, Trump 33, Cruz 27 százalékon áll. Cruz külön tévés párbajra hívta ki Trumpot, s még egy oldalvágást is tett, mondván, legalább nem kell találkoznia a riporterekkel, „akiktől annyira fél”.