Vereség a spanyoloktól is

Sorozatban elszenvedett három vereséggel futott neki az Európa-bajnoki középdöntő második meccsének a magyar férfi kézilabda-válogatott, s azt sem volt túlságosan jó előjel, hogy a rivális spanyoloknak nagyon kellett a győzelem az elődöntős álmaik dédelgetéséhez. Fájdalom, össze is jött (31-29 lett a vége), magyarán, igazolódott a papírforma, pedig sokáig egészen másként festett a találkozó.

Hiába a Spanyolország elleni pocsék közelmúltbeli mérleg (a mieink legutóbb hat éve tudták legyőzni az ellenfelet, azóta hét vereség, egy döntetlen a mérleg), a tegnap esti ütközet ragyogóan indult. A rakétát a kilencedik percben elért Nagy Kornél-találat indította be, majd a következő két gólt is magyar játékos szerezte, így hárommal meglépett Talant Dujsebajev válogatottja. Ha már a kapitány – akinek a fia, Alex spanyol mezben ott futkározott ellenünk, és nem is játszott rosszul -, gyanítjuk, ilyen teljesítményt vizionált, amikor a kontinenstorna előtt merész tervekről, egyenesen Eb-aranyéremről beszélt.

Az összecsapást érezhetően igencsak „lazán” vevő Spanyolország a 17. percben érte utol a mieinket, akiken ettől a legkevésbé sem lett úrrá a kétségbeesés. Sőt. Diktálták a tempót, és egy-két góllal rendre vezettek Nagy Lászlóék, a szünetbeli 15-15 Rivera lövésével alakult ki. A második felvonásra érkezett egy újabb jó ismerős, a vajdasági születésű, esztendők óta spanyol állampolgárságú Sterbik Árpád, ám a világ egyik legkiválóbb kapusa alig-alig találkozott a labdával, így gyorsan visszaült a kispadra. Fájdalom, a magyar válogatott képtelen volt élni a lehetőséggel, a spanyolok pedig gyors három góllal jelezték, hogy változtatni akarnak az eddigi „tingli-tanglin”.

Az új forgatókönyv szerint immár mi futottunk az eredmény után, és bár néhány alkalommal (20-19, 22-21, 23-23, 29-28) felcsillant a remény, Garcíák egy találatot megőriztek az előnyükből. Vagyis az eddiginél nagyságrendekkel jobb teljesítmény is kevés volt a pontszerzéshez, Magyarország maradt a hatos utolsó helyén. Ebből a tornából, legalábbis nekünk, nincs sok hátra, ma jön a búcsúmeccs, az ellenfél Svédország (16.00, tv: M4 Sport). „Csalódott vagyok, hogy álom maradt az olimpia, nehéz ilyenkor bármit is mondani. Megpróbáljuk legyőzni a svédeket” – értékelt a meccs után a magyar szövetségi kapitány.

Szerző

Fogadási csalások hálójában a sport

Publikálás dátuma
2016.01.27. 06:56
Kiállítva címen film is készült a csaknem száz évvel ezelőtti baseballcsalásról FOTÓ: EUROPRESS/ORION/GETTY IMAGES
A fogadóirodák a minap jelezték, hogy bundagyanús meccsről lett tudomásuk az Australian Openen, ahol gyanúsan sok fogadás érkezett az egyik vegyespáros meccsre. A New York Times szerint a spanyol duó, Lara Arruabarrena és David Marrero a cseh Andrea Hlavacková és a lengyel Lukasz Kubot elleni találkozójáról van szó. A Pinnnacle Sports bukmékerirodánál annyian fogadtak, hogy a cég törölte a kínálatból a találkozót. Az érintettek persze mindent tagadtak. Bizonyíték ugyan nincs, de a sport történelme során számos fogadási csalás történt, a tenisz pedig amúgy is rossz színben tűnt fel az utóbbi napokban, hetekben. Voltak, akik lebuktak, akadtak, akik megúszták.

Németország (2009)

A német rendőrség az év november 9-én 17 személyt tartóztatott le azzal vádolva őket, hogy kilenc országban legalább 200 mérkőzés eredményét befolyásolták. A bunda egyebek mellett magyar, bosnyák, osztrák, horvát, szlovén és török bajnoki meccseket érintett, de fogadási csalások történtek belga, német és svájci másodosztályú találkozók esetében is. Három Bajnokok Ligája és 12 Európa-liga találkozót is gyanúsnak találtak

Krikett (2010)

A pakisztáni krikettcsapat az Egyesült Királyságban vett részt turnén, s számos gyanús fogadást jegyeztek fel a bukmékerek, olyan mérkőzésekre érkeztek nagy összegben fogadások, amelyeket a pakisztániak nagy meglepetésre vesztettek el. Az ügynek nem lett folytatása.

Finnország (2011)

Egy évre felfüggesztették a finn Tampere United játékjogát, mert kiderült, hogy az együttes játékosai pénzt fogadtak el egy személytől, aki az együttes mérkőzéseire fogadott.

Törökország (2011)

Ez évben tört ki az ország történetének legnagyobb fogadási botránya. A rendőrség mintegy 60 személyt vett őrizetbe, akik mérkőzések eredményére fogadhattak. Az ügyben még nem született ítélet, s egyelőre azt is vizsgálják, mely mérkőzések eredményét befolyásolták.

Libanon (2013)

Összesen 22 játékos vehetett részt az ország labdarúgását megrázó csalássorozatban. Ez esetben is előre megbeszélt mérkőzések eredményére fogadtak.

Nagy-Britannia (2013)

A Blackburnben szereplő D. J.Campbell az őrizetbe vett hatszemély egyike volt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ MALCOLM COUZENS

A Blackburnben szereplő D. J.Campbell az őrizetbe vett hatszemély egyike volt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ MALCOLM COUZENS

 A sportfogadásokat felügyelő brüsszeli szervezet, a FederBet hívta fel a figyelmet gyanús fogadásokra. Az ügy kapcsán hat személyt vettek őrizetbe Nagy-Britanniában, köztük a Blackburn labdarúgóját, DJ Campbellt. Később visszatérhetett a pályára, legutóbb a Maidenhead Unitednél szerepelt.

Sár fröccsent az egész magyar focira
Attól tartunk a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek legendás hazai bundameccsei, az emlékezetes totóbotrány, a felejthetetlen 6-6-os eredmények és a nejlonzacskóban átadott forintkötegek legfeljebb cserkész csínytettnek számítanak a négy és fél éve kipattant magyarországi fogadási csalássorozathoz képest. A Központi Nyomozó Főügyészség több hónapos felderítő munkája után a hatóság képviselői 2011 nyarán összehangoltan csaptak le a feltételezett bundamaffia több vezéralakjára.
A gyanú szerint a K. Zoltán és L. Mátyás által irányított bűnbanda összedolgozott a szingapúri központú szindikátussal, és megszámlálhatatlan hazai és külföldi meccset manipulált. A csalássorozatban magyar futballbírók is részt vettek, akik törökországi és dél-amerikai összecsapásokon egyaránt „szállították” az elvárt eredményt.
Többtucatnyi gyanúsított, elcsalt meccsek: a magyar foci szégyenfoltja a bundaügy FOTÓ: NÉPSZAVA

Többtucatnyi gyanúsított, elcsalt meccsek: a magyar foci szégyenfoltja a bundaügy FOTÓ: NÉPSZAVA

A nagyszabású akcióban több korábbi NB I-es játékos került – hosszabb, rövidebb időre – rács mögé, miközben kitartóan tartja magát az a feltételezés, hogy a nyomozók és az ügyészek csak a „szemétdomb” tetejét kapargatták meg, mélyebbre nem ástak, nem áshattak – tudniillik olyan egykori csillagok is részt vehettek a mérkőzések elcsalásában, akik politikai védettséget élveztek.
A hazai bundaügy kétség kívül legmegrázóbb pillanata volt, amikor 2012. március 1-én öngyilkos lett Kutasi Róbert, a REAC labdarúgóklubjának igazgatója. A főügyészség szerint a rákospalotai együttes tucatnyi elcsalást találkozó kapcsán érintett, a sportvezető – aki egyébiránt nem volt a gyanúsítottak közt, miközben a neve többször is felbukkant a hivatalos bundakrónikában, és a halálát követően többen is terhelő vallomást tettek rá – egy zuglói toronyház tetejéről vetette mélybe magát.
A teljes magyar futballt megrázó fogadási csalás bírósági szakasza azóta is tart, várhatóan még évekbe telik, mire pont kerül a gyalázatos történet végére.Maradva idehaza, óriási megrökönyödést váltott ki az a tavalyi hír, hogy Horváth Csaba vízilabda-játékvezető több alkalommal is az általa vezetett meccsekre fogadott. A Szerencsejáték Zrt. tavaly júliusban jelezte az MVLSZ-nek, hogy az egyik élvonalbeli játékvezető a saját maga által vezetett mérkőzésekre kötött internetes fogadásokat.
A később megnevezett Horváth Csaba ellen fegyelmi eljárás indult, amelynek során a bíró elismerte korábbi cselekedetét. A játékvezető hozzátette, csekély pénzösszegekben történt a fogadás. Kiemelte, hogy magyarázatot nem tud adni cselekedetére, amely szerinte nem befolyásolta az aktuális mérkőzéseket. A honi pólószövetség három évre eltiltotta a szakmai tevékenységtől.Szerző
Frissítve: 2016.01.26. 21:06

"Tarthatnak tőlünk"

Publikálás dátuma
2016.01.27. 06:54
Rendkívül kiegyensúlyozott játékkal nyertek Eb-t és szereztek riói kvótát a magyat vízipólós lányok FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
1991 és 2001 után idén harmadjára is felülhetett Európa trónjára a női vízilabda-válogatottunk, mely így kvalifikálta magát az olimpiára. A Belgrádban hőssé váló lányok sikerében fontos szerepet játszott Tóth Ildikó, aki a hollandok ellen 9-7-re megnyert döntő utolsó két magyar találatát jegyezte. A 28 éves vízipólós lapunknak nyilatkozva elmondta: az elejétől kezdve hitt a sikerben.

- Hogyan ünnepelték meg a sikert?

- Sajnos a televízióban többször is leadták, ahogyan a folyosón a "We are the champions" zeneszámot énekeljük - nem vagyok benne biztos, hogy tökéletesre sikeredett az előadás... Ott helyben, vagyis Belgrádban folytatódott a fieszta, mivel tudtuk, ha hazaérkezünk, akkor kicsit szétszéled a társaság.

- A nagy borász hírében álló Bíró Attila szövetségi kapitány megkínálta a csapatot valamelyik saját termesztésű nedűjéből?

- Karácsonykor már adott nekünk a borából, kvázi előre ittunk a medve bőrére. De kerítünk szerintem még erre alkalmat, főleg így, hogy nem kell az olimpiai selejtezőtornára mennünk.

- Azért egy kevés ideje maradt pihenni?

- Lassan vissza kell rázódni a klubszezonra. Most hétvégén lett volna egy mérkőzésünk, ám szerencsére azt átrakták. Mától viszont nekünk, UVSE-játékosoknak már van edzés.

- Mi volt a magyar válogatott titka?

- A csapatkapitányt, Keszthelyi Ritát tudom idézni. Eddig mindig egyénenként próbáltunk nyerni, de ő volt, aki megmondta, hogy mi lenne, ha csapatként tennénk. Az Eb-n még a támadótípusú játékosaink is azt mondták, hogy a védekezés az első.

- Milyen változást hozott a tavaly augusztus 31-én kinevezett Bíró Attila?

- Az előző szövetségi kapitánynak, Merész Andrásnak személyes ellentétei voltak egyes játékosokkal, Bíró viszont elmondta, hogy nála mindenki tiszta lappal indul. Fontos volt ez a hozzáállás, így kaphatott vezérszerepet. Kisteleki Hanna például legutóbb lemaradt a világbajnokságról, de az Eb-n szárnyalni tudott.

- Hogyan motiválta a csapatot a híres pszichiáter, Csernus Imre?

- Azt kaptam tőle, amit vártam: mindenkinek rálépett a tyúkszemére. Sokunkat önvizsgálatra sarkalt. Rávezetett minket arra, hogy a felelősségvállalás mennyire fontos. Kint volt velünk az első két meccsen, így a hollandok elleni vereségnél is a csoportkörben. Rá kellett jönnünk arra, hogy szükségünk volt a pofonra, hogy a nagyon stabilnak vélt védelmünket újra fel lehessen építeni.

- Mikor hitték el, hogy az Eb-győzelem is összejöhet?

- Már a legelején. A hollandok elleni vereség után senki sem vesztette el a hitét. A találkozót követően sokan odajöttek hozzám, hogy "most vajon mi lesz". Annyit feleltem, hogy így nem veretlenül leszünk Európa-bajnokok.

- A cím megszerzéséhez nagyon kellett a finálébeli két gólja is, melyek az utolsó magyar találatok voltak.

- Úgy fogtuk fel az összes Eb-találkozót, mintha edzőmérkőzés lenne. A hollandok elleni döntőt egyszerű visszavágóként kezeltük. Éppen ezért először csak annyi realizálódott bennem a góljaim után, hogy ezt a meccset megnyertük. Amikor már sürgettek minket, hogy öltözzünk az eredményhirdetésre, akkor mondta valaki: "lányok, megyünk Rióba". Fura elfogadni a tényt, hogy Eb-győztes vagyok, és most már még nagyobb célokat akarok elérni.

- Erre az olimpia a következő lehetőség. Előny a riválisokkal szemben a korai kvótaszerzés?

- Előbb tudatosul így bennünk, hogy megkezdhetjük az olimpiai felkészülést. Ráadásul nem kell utaznunk a kvalifikációs tornára, mely helyett szervezhetünk edzőtábort vagy összetartást. Bőven el leszünk látva feladattal, de a nyugalmunkat megalapoztuk.

- Verhető ellenfélnek tartja az ötkarikás játékok címvédőjét, az amerikai válogatottat?

- Őket is csak egyszer kell megverni. Nagyon jó csapat az övék, de most már a miénk is, és eljutottunk egy olyan szintre, hogy ők egyaránt tartsanak tőlünk.

- Ezek szerint az aranyérem a cél Rióban?

- Alább nem is adnám.