Előfizetés

Bemutatták Liszt Ferenc dedikált portréképét

A 150 éves a Vigadó című programsorozat zárásaként mutatták be hétfőn a Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nemzetközi aukción megvásárolt fényképét, Liszt Ferenc (1811-1886) zeneszerző saját kézjegyével ellátott portréfotóját.

AZ MMA titkársága nemzetközi aukción vásárolta meg 3800 euróért (mintegy 1,2 millió forintért) a felvételt, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárában helyeznek el letétbe. A Liszt Ferencről 1873 tavaszán Bécsben készített portré nagyított másolata a Vigadóban látható majd - mondta el Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a hétfői sajtóeseményen Budapesten. A főtitkár kiemelte: a Pesti Vigadó - amely a magyar kultúra és az egyetemes értékek szellemi székháza lett - története elválaszthatatlan Liszt Ferenctől, mivel a zeneszerző számos alkalommal adott koncertet az épületben. 

Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész hangsúlyozta: a Pesti Vigadó Liszt-emlékhely, mivel a zeneszerző 1865. és 1885. között több mint 30 alkalommal lépett fel itt dirigensként és zongoraművészként, emellett több mint 100 alkalommal volt jelen egy-egy barátja, növendéke, nagy zenei kortársa koncertjén, jelezve, hogy az esemény az európai zenei élet, a magyar főváros zenei élete számára rendkívül fontos. 

A 150 éves a Vigadó programsorozatról szólva Molnárné Szunyi Barbara, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a rendezvénysorozat ideje alatt és az ahhoz szorosan kapcsolódó eseményekre több mint hétezren látogattak el, a 2015. január 22-i nyílt napon mintegy kétezren tekintették meg az épületet. 

Az ügyvezető hozzáfűzte: idén is tartanak majd nyílt napokat, egyet tavasszal, egyet pedig az őszi időszakban, hogy a lehető legtöbben térhessenek be a házba ingyenesen. A Vigadóban rendezett tavalyi programok közül kiemelte a múlt év áprilisában meghirdetett gyermekrajzpályázatot, a középiskolásoknak szóló művészettörténeti versenyt, valamint Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma ősbemutatójának 150. évfordulóját, amely során az eredeti mű rekonstruálására tettek kísérletet.

Pártállamot épít, "kínozza" a közalkalmazottakat a Fidesz

Az MSZP szerint a Fidesz bürokráciacsökkentés helyett valójában "pártállamot" épít a háttérintézmények átszervezésével - erről Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azzal kapcsolatban fejtette ki pártja álláspontját, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti bejelentése szerint a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi.    

Beke Károly egy rossz kormány, rossz politikájának nevezte a független, szakmai alapú államigazgatás megszüntetését, és arra figyelmeztetett, hogy a miniszterek, az államtitkárok vagy a kormányhivatalok vezetői alá sorolt intézményekben sokkal könnyebb lesz majd a Fidesz pártpolitikáját végrehajtani.  

Ötvenezer ember munkahelyének a megszüntetése, a politikai függés rendszerének kialakítása nem bürokráciacsökkentés, ettől nem lesz kevesebb a tanárok vagy a vállalkozások adminisztrációs terhe - jelentette ki az MSZP-s politikus.

Szerinte ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány megint nem magán spórol, hiszen nem a felesleges és drága politikai vezetők, államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánybiztosok, miniszteri biztosok létszámán csökkent, hanem "kínozza" az alacsony fizetésből élő dolgozókat, közalkalmazottakat.

Tóbiás József MSZP-elnök családjáról szóló, a 888.hu-n megjelent cikkre vonatkozó kérdésre Beke Károly azt mondta: ezt magánemberként felháborítónak tartja, szerinte ez a közéletiségnek annyira az alja, amit nem lehet tűrni. 

"Felháborító" - Az MSZP reagált a 888.hu cikkére

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Habony Árpádhoz köthető, G. Fodor Gábor vezette portál meztelen képeket közölt Tóbiás József feleségéről, Rába Tímeáról. A botrányos cikket Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke is elítélte. Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja úgy reagált a történtekre, hogy ezt magánemberként felháborítónak tartja.

"A mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jó ízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet. Teljes szolidaritásom az MSZP elnökének családjáé" - így reagált közösségi oldalán Gulyás Gergely. Az ügyben Tényi István is bejelentést tett, személyes adattal való visszaélés gyanújával.

Beke Károly hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: ezt magánemberként felháborítónak tartja, szerinte ez a közéletiségnek annyira az alja, amit nem lehet tűrni. 

Lásd még: Habony lapja kiverte a biztosítékot - Kiakadt egy fideszes is