Előfizetés

Holland hagyományőrző korcsolyázók a Városligetben (fotók!)

Publikálás dátuma
2016.01.22. 22:40
MTI Fotók: Kovács Tamás
Holland korcsolyázók tartottak bemutatót korhű viseletben a Városligeti Műjégpályán, Budapesten 2016. január 22-én, a holland soros EU-elnökség kezdete alkalmából rendezett ünnepségen. Az eseményen részt vett Hugo Gajus Scheltema holland nagykövet is. 

A magyar kultúra napja - Ketten kaptak idén Bessenyei-díjat

Publikálás dátuma
2016.01.22. 20:24
Bessenyei Ferenc az Egyetemi Színpadon - Forrás: Fortepan/Orig: Kádas Tibor
Vágó János karnagy, zenepedagógus és Kovács István színész kapta idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismeréseket B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Almási István polgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban pénteken, a magyar kultúra napján.

A hódmezővásárhelyi önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki. Vágó János karnagy, a Hódmezővásárhelyi Városi Fúvószenekar művészeti vezetője, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója 1964-ben született Hódmezővásárhelyen. 1985-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatán végzett kürttanárként, majd Debrecenben mesterfokozatú oklevelet szerzett. Előbb Kiskunmajsán és Vésztőn oktatott, 1994-től a vásárhelyi zeneiskola tanára, 2003-tól vezetője, 1995-től a fúvószenekar vezetője. Igazgatóként és tanárként is vallja, hogy, "a művészeti iskola tanárainak törekedniük kell olyan tulajdonságok fejlesztésére, mint egymás megbecsülése, tisztelete, az együttérzés, az egymás iránti türelem".

Kovács István színművész, rendező 1944-ben született Budapesten. 1966-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol Várkonyi Zoltán növendéke volt. 1964-től játszott a Vígszínházban, ahová a főiskola után leszerződött. 1965-ban Várkonyi Zoltán rábízta a Kárpáthy Zoltán című Jókai-film főszerepét, ami egy csapásra az ország egyik legismertebb és legkedveltebb színészévé tette. Ezt követte az Egri csillagok Bornemissza Gergelye, majd színházi szerepei mellett több más sikeres magyar játék- és tévéfilm. Részt vett a B. Élthes Eszter által, Bessenyei Ferencről írt Férjem, a komédiás című könyv elkészítésében. A róla szóló fejezet kapcsán Bessenyei Ferenc, akivel élete első tévéfilmjében, a Rembrandt-ban is együtt játszott, így beszélt róla: "Nem a kinézése determinálta, hanem a viselkedése".

Megvan ki kapja a Hasty Pudding díját

Publikálás dátuma
2016.01.22. 16:55
Joseph Gordon Levitt - Fotó: Thierry Chesnot/Getty Images
A  Harvard Egyetem nagy múltú színjátszó társulatának díját, egy arany színű pudingsütőformát február 5-én adják át ünnepélyesen a campus híres Farkas termében A díjazottat, aki idén Joseph Gordon-Levitt, a díjátadó után hagyományos ceremónián köszöntik a Hasty Pudding tagjai.

Semmiféle emodzsi  ( netes hangulatjel :-) - a szó egyébként 2015 legtöbbet használt netes kifejezése lett - a szerk.) nem képes kifejezni, mennyire izgatottak vagyunk, hogy Joseph Gordon-Levitt lett az 50. díjazottunk - fogalmazott Bobby Fitzpatrick, a társulat elnöke. Az Eredet, A sötét lovag: felemelkedés és a Kötéltánc sztárja, akinek Snowden című filmjét májusban mutatják be az észak-amerikai mozik, megtiszteltetésnek nevezte az elismerést - írta az E! Online.

A Hasty Pudding évente választja ki azt a színész és színésznőt, akinek díjait szánja. A társaság a közlemúltban már bejelentette, hogy a színésznők közül Kerry Washington (Django elszabadul) kapja a pudingostálat január 28-án. Tavaly Amy Poehler és Chris Pratt volt az ünnepelt. Korábban Meryl Streep, Katherine Hepburn és Elizabeth Taylor is átvehette a díjat.

A burleszkelőadásairól híres Hasty Pudding története 1795-re nyúlik vissza. Az eredetileg egyetemi klubként működő társaság 1844-ben mutatta be első teljes színházi produkcióját, azóta - az I. és a II. világháború két-két évét kivéve - minden évben színpadra állítanak egy darabot, amelyekben a női szerepeket is hagyományosan férfiak játsszák. Nevét egy korabeli ételről kapta: az alapszabályzat szerint az összejövetelekre mindig más tag vitt egy adag hasty puddingot, azaz zabból (vagy más gabonából) főzött kását.