Előfizetés

Rajoy nem vállalja

Publikálás dátuma
2016.01.22. 22:11
Első királyi audienciáján Pablo Iglesias FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ANGEL DÍAZ
Mariano Rajoy, az ügyvezető spanyol miniszterelnök megköszönte VI. Fülöp ajánlatát, de többség hiányában nem próbálkozik meg a kormányalakítással. A spanyol király tegnap fejezte be konzultációit a politikai pártokkal. A Podemos meglepő ajánlattal állt elő.

Madridban egyik párt sem szerzett abszolút többséget a december 20-i parlamenti választáson, a konzervatív néppárti kormányfőnek eddig nem sikerült koalíciós partnereket találnia. VI. Fülöp király a héten egymás után fogadta audiencián a pártok vezetőit, de nem könnyű a dolga, mivel spanyol demokrácia helyreállítása óta első alkalommal fordul elő, hogy egyik pártvezető sem tud kormányképes többséget felmutatni. Az uralkodó tegnap a három legtöbb szavazatot szerzett tömörülés, a Podemos, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a konzervatív Néppárt (PP) vezetőjével konzultált.

Pablo Iglesias, a radikális baloldali Podemos párt vezetője tegnap első alkalommal tárgyalt négyszemközt VI. Fülöppel, fehér ingben, nyakkendő nélkül, meglepő bejelentéssel érkezett a királyi audienciára. Mint sajtóértekezletén beszámolt róla, közölte az uralkodóval, hogy kész koalícióra lépni a szocialistákkal, illetve a kommunistákat is magában foglaló Egyesült Baloldallal (IU). Sőt, közölte azt is, hogy miniszterelnök-helyettesi posztot akar betölteni az esetleges baloldali kabinetben.

Iglesias bejelentése enyhén szólva is váratlanul érte Pedro Sánchezt, a PSOE főtitkárát, akit tegnap másodikként fogadott VI. Fülöp. "Már a kormányomat is összeállította a Podemos" - viccelődött. A szocialisták vezetője eddig elzárkózott attól, hogy nagykoalícióra lépjen a konzervatívokkal és a középjobb Ciudadans párttal, s arra sem tett ígéretet, hogy pártja képviselői tartózkodásukkal lehetővé tennék Rajoy beiktatását. Sánchez szívesen állna egy baloldali koalíció élére, pártja azonban ezt legfeljebb csak azzal a feltétellel támogatná, ha a Podemos lemondana egyik fő választási ígéretéről, a katalán önrendelkezés támogatásáról. Erre a Podemos eddig nem volt hajlandó. Sánchez tegnap közölte, csak akkor kezd tárgyalásokat a radikálisokkal, ha Rajoy kudarcot vall.

Az ügyvezető kormányfőt fogadta utolsóként pénteken a király, s noha miniszterelnök úrként köszöntötte Mariano Rajoyt, a várakozások ellenére mégsem zárult pozitívan a tárgyalásuk. Rajoy megköszönte az uralkodó bizalmát, de közölte, nem vállalja a kormányalakítást. VI. Fülöp hétfőre a Zarzuela palotába kérette az új házelnököt, a szocialista Patxi Lópezt, s a tervek szerint hét közepén újabb konzultációt kezd a pártokkal. Ám még az sem kizárt, hogy végül előrehozott választásokat tartanak Spanyolországban.

Orbán "inspiráló rémálmáról" mesélt a döbbent hallgatóságnak

Publikálás dátuma
2016.01.22. 20:32
Orbán Viktor magyar és Miro Cerar szlovén miniszterelnök a Ljubljanai Magyar Nagykövetség kulturális központja, a Balassi Intéz
Azt persze csak valószínűsítjük, hogy döbbent volt az a hallgatóság, miután nem voltunk ott, de az a gyanúnk, hogy nem járunk messze az igazságtól. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a magyar kulturális intézet avatásán mondott beszédet, aminek zanzáját az MTI jóvoltából mi is megismerhettük, és esett is le az állunk. Pedig elég edzettek vagyunk. 

A magyaroknak van egy rémálma, hogy eljön hozzánk a történelem ura, és felteszi azt a kérdést, hogy ki vagyunk és miért. 

Igen, ezek Orbán Viktor szavai, és miután mindezt az állami média egyik alappillére, az MTI tolmácsolta, nem gondolnánk, hogy valamiféle alantas és sunyi hamisításról van szó.  

A tudósítás szerint a kormányfő azzal folytatta, hogy ez egy inspiráló rémálom, mert ez ad választ arra, miért költünk el annyi pénzt látszólag olyan felesleges dolgokra, mint egy kulturális intézet.

De még azt is mondta, hogy

A 2-3 milliós Szlovéniától és a 10 milliós Magyarországtól a feltett kérdésre csak egy válasz adható: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ. Ezt az állítást igazolhatjuk nyelvünkkel, rámutathatnánk a magyar parlament épületére, de akár Puskás Öcsi angolok ellen rúgott góljára is.

Mára ennyit az inspiráló rémálmokról. 

A világkiállításos "sámándob" körül is fideszes barátok nyüzsögnek

Vitézy András, az Orbán Viktor miniszterelnökkel távoli rokonságban élő Vitézy-klán doyenje, valamint Nógrádi György úgynevezett biztonságpolitikai szakértő is erősíti az állami tulajdonú Kárpátok-Alpok Zrt.-t, amelynek feladata a tavalyi milánói világkiállítás magyar mutyipavilonja egyelőre ködös további sorsának adjusztálása lesz. Zrt.-vé alakult a minap, és nevet is váltott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő Carpathia Kft.- lebbenti fel a fátylat ismét az Átlátszó. 

Az üzletvezetéssel foglalkozó Kárpátok-Alpok Zrt. feladata lesz, hogy valamit csináljon a 2015-ös milánói világkiállítás hivatalosan Életkert nevű, de Magyarországon leginkább sámándobnak gúnyolt magyar pavilonjával. Hogy azonban mit, egyelőre talány: a pavilonfelelős Szőcs Géza, volt kulturális államtitkár nemrégiben nagy sikerként bejelentette: az expószervező olaszok elkérték a pavilont, hogy az ott létrejövő olasz technológiai intézet része legyen. Szerinte ez a felkérés nem függ össze azzal a vitával, hogy az olasz hatóságok nem sokkal korábban egy időre lefoglalták a pavilont, mivel Szőcsék adósak maradtak a kivitelezési költség egy részével. Egy tavaly év végi kormányhatározat ugyanakkor arról rendelkezik, hogy a pavilont vissza kell szállítani Magyarországra, ahol újra felállítják majd, erre el is különítettek félmilliárd forintot.

Azon a 610 millión felül, amit az idei költségvetés „pavilonkiadásokra” már előirányzott (miközben a tulajdonos MNV tavaly összesen 1,4 milliárd forint tőkét pumpált a jogelőd kft-be). Az Index számításai szerint a magyar expórészvétel összesen 5,2 milliárd forintot emésztett fel, s ezzel minden idők toplistás költségű magyar kultúrattrakciója volt.  A Kárpátok-Adria igazgatóságát erősíti Szőcs mellett Tirts Tamás volt fideszes politikus, s fb-tag lett a miniszterelnökkel rokonságban álló Vitézy András, Vitézy Tamás nagyvállalkozó és Vitézy László filmrendező fivére, a BÁV korábbi vezérigazgatója, valamint Nógrádi György megtépázott tudományos tekintélyű „biztonságpolitikai elemző”. Nógrádi felesége történetesen az egyik kiállító volt az olasz Varese városka UNESCO-védettségű kolostorában, amelyet Szőcs bérelt ki az Index szerint a világkiállításra szánt keretből magyar vállalkozások bemutatása céljából - olvasható az oknyomozó portálon.