Sokkolja a magyar tanárokat az OECD - felmérés

Publikálás dátuma
2016.01.22. 17:40
Illusztráció/Thinkstock
Az OECD tagországai közül Magyarországon keresnek a legkevesebbet a tanárok, de nagy az elégedetlenség az új alaptanterv, a rengeteg plusz adminisztráció, és a kötelező óraszám megemelése miatt is. A Pénzcentrum megnézte, hol mennyit keresnek a pedagógusok, és mi a helyzet Magyarországon. 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet egy nemrégiben közzétett tanulmánya vásárlóerő-paritáson van számolva, vagyis azt mutatja, hogy a helyi árszínvonalhoz viszonyítva hogyan lehet megélni a fizetésből. E szerint a magyar tanárok fizetése csak a ranglista utolsó helyére volt elég - írja a pénzcentrum.hu.

 Átszámítva egy magyar tanár

  • kezdő fizetése évi 3 066 336 forint, azaz havi 255 528 forint, 
  • míg a maximális fizetés a felmérés szerint 5 445 792 forint, azaz havi 453 816 forint bruttóban.

A Központi Statisztikai Hivatal havi jelentésében egyes szakterületek szerint is listázza az átlagbéreket, ebben az esetben mindenki, aki az oktatás területén tevékenykedik, egy kalapba kerül. Eszerint

az oktatásban dolgozók átlagkeresete nettó 180 256 forint volt 2015 novemberében.

2011 azonos időszakában ez 137 387 forint volt, egy évvel később 140 890 forint, 2013-ban pedig már 164 567 forint volt. A 2015. január - novemberi időszakban az oktatásban dolgozók átlagbére 168 886 forint volt, de fontos megjegyezni, hogy a pedagógus életpályamodell bevezetésével a magyar pedagógusok fizetése a tapasztalattal és szakképzettséggel arányosan nő.

Ehhez képest a lista legelején szereplő Luxemburgban már egy kezdő tanár is évi 23 016 960 forintot, azaz havi szinten csaknem kétmilliót vihet haza.
Szerző

Orbán százmilliárdos üzlettel készül Putyinhoz

Publikálás dátuma
2016.01.22. 17:27
Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Magyarország 490 millió dollárért vásárolna legfeljebb 30 katonai helikoptert Oroszországtól, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a helikopterszállításról is tárgyal majd a tervezett februári találkozóján - írja a hvg.hu a Sputnik orosz hírportálra, illetve egy moszkvai székhelyű fegyverkereskedelmi elemző intézetre hivatkozva.

Legfeljebb 30 orosz helikoptert vásárolhat Magyarország, a lehetséges szerződés értékét 142 milliárd forintra, vagyis nagyjából 490 millió dollárra becsülik - írja a portál.  Az elemző intézet információi szerint  helikopterszállításról is szó lesz a februárra tervezett Orbán-Putyin találkozón Moszkvában. Az intézet szóvivője a beszámoló szerint hozzátette, hogy a szerződést akár ki is bővíthetik a jövőben, mert Magyarország le szeretné cserélni az Mi-8-asokból és Mi17-esekből álló helikopterflottáját.

Szerző

Önt is megtéveszthették az AAA Autó reklámjával

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 15 millió forintra bírságolta az Autocentrum AAA Auto Kft.-t tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását - közölte a versenyhivatal pénteken.

Az indoklás szerint a cég 2014 májusától bizonyítatlan piacelsőségi állításokat jelenített meg az autókereskedésről, valamint megtévesztő szlogennel reklámozta hétnapos cserelehetőségét. A GVH szerint megalapozatlanul használta az AAA Auto a "Magyarországon és Közép-Kelet Európában a legnagyobb használtautó-kereskedés, amelynél az érdeklődő egy helyen a legtöbb autó közül választhat" állítást. A hatóság szerint a kereskedő megtévesztette a fogyasztókat azzal, hogy a hétnapos cserejogot általánosan, valamennyi gépjármű esetében biztosítja, mivel a jog gyakorlásának számos feltétele volt.

A bírság kiszabásakor a hatóság a jogsértéssel érintett kommunikáció költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelentős számú fogyasztót ért el. Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a vállalkozás elismerte mulasztását a cserejoggal kapcsolatos kommunikációjával összefüggésben és az elvárt együttműködési kötelezettséget meghaladóan segítette a GVH Versenytanácsának munkáját.

A hivatal nem fogadta el a piacelsőségi állítások alátámasztására benyújtott tanulmányt bizonyítékként, mert az sem tartalmában, sem formájában nem felelt meg a vizsgált állításoknál elvárt igazolási kötelezettségnek. A felmérés ideje, módszertana ismeretlen, hipotézisei nem feleltek meg a kereskedelmi gyakorlatnak, és a tanulmány nem az Autocentrum AAA AUTO Kft.-re, hanem egyes európai országok használtautó-piaci viszonyaira vonatkozik - fejtette ki a GVH a közleményben.

Szerző