Előfizetés

Királyi palotában a Podemos vezetője

Ma találkozik először négyszemközt a spanyol király és a radikális baloldali Podemos párt vezetője, Pablo Iglesias. VI. Fülöp a kormányalakítási konzultációk keretében fogadja audiencián a tavaly decemberi választásokon a madridi parlamentbe első ízben bekerült protesztpárt vezetőjét. A Podemos a törvényhozás harmadik legerősebb tömörülése lett, több mint ötmillióan szavaztak rá, s a voksok 21 százalékával 69 mandátumot szerzett.

A 37 éves, haját lófarokban összefogva viselő egyetemi professzor január elején pulóverben, hátizsákkal ment a találkozóra Mariano Rajoy ügyvezető spanyol kormányfővel, így élénk figyelem kíséri, mit visel majd a királyi palotában. A Podemos vezetője korábban élesen bírálta a monarchiát, korruptnak nevezte az előző uralkodót, s a kiváltságosok kasztjához tartozóknak a királyi család tagjait. A trónörökösről pedig annak idején azt mondta, ha olyan jóképű, magas, intelligens, s több nyelven beszél, akkor indulnia kellene a választásokon, biztos nyerne. Mióta viszont VI. Fülöp néven trónra lépett, Iglesias mérsékelte a hangnemét, s amikor az uralkodó Brüsszelben járt, EP-képviselőként még ajándékot is adott neki – illusztrálta fotóval is az eseményt az ABC című konzervatív madridi lap.

A spanyol királynak kormányalakítási konzultációi lezárultával nyilatkoznia kell, kinek ad kormányalakítási megbízást első körben. A mai királyi audiencia nagy kérdése, hogy a Podemos hajlandó-e tartózkodásával támogatni az eddigi kormányfő, Mariano Rajoy újbóli beiktatását, vagy ellene akar szavazni.

VI. Fülöp ma tárgyal Pedro Sánchezzel, a PSOE főtitkárával, s Mariano Rajoyjal is. Az uralkodó előző konzultációin már utalt rá, hogy első körben a legtöbb szavazatot szerzett Néppárt vezetőjét, az ügyvezető miniszterelnököt kéri fel kormányalakításra. 

Lelőhetnek bárkit, aki ISIS-es pólót visel

Publikálás dátuma
2016.01.22. 09:46
Ez azokra is vonatkozik, akik az Iszlám Állam zászlaját lobogtatják. FOTÓ: Kutluhan Cucel/Getty Images
Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) felhatalmazta az afgán földön lévő amerikai katonákat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai elleni támadásokra s arra is, hogy célpontnak tekintsenek mindenkit, aki bármiféle kapcsolatban áll e szervezettel. 

Ezzel a döntésével a Pentagon az Iszlám Államot az al-Kaidával azonos kategóriájú terrorszervezetté minősítette Afganisztánban, s az al-Kaidával azonos elbírálás alá sorolta. Korábban az Iszlám Állam dzsihadistáit csakis akkor lehetett célpontnak tekinteni, ha kifejezetten ellenséges szándékokat mutattak. "Mostantól lelőhetünk bárkit, aki például az Iszlám Államot népszerűsítő trikót visel, vagy a terrorszervezet zászlaját lobogtatja" - idézett a Fox-televízió egy névtelenséget kérő minisztériumi tisztségviselőt. 

A Pentagon január elején már megelőlegezte a döntést azzal, hogy az Iszlám Államhoz kötődő egyik szervezetet, az ISIL-K-t külföldi terrorista szervezetnek minősítette. Az amerikai erők egyébként nyár óta már tucatnyi dróntámadást hajtottak végre Kelet-Afganisztánban az Iszlám Állammal kapcsolatban álló csoportok ellen.

Nőket erőszakolt - 263 év börtönt kapott a volt rendőr

Összesen 263 év börtönre ítéltek Oklahomában egy volt rendőrt, aki sorozatban erőszakolt meg nőket az amerikai szövetségi államban. Daniel Holtzclawra alig egy hónappal azt követően szabták ki a maximális büntetést, hogy Oklahoma City esküdtszéke bűnösnek mondta ki a harminchat vádpont közül tizennyolcban.

A 29 éves volt rendőrt szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolták. A vádhatóság szerint kifejezetten olyan nők köréből választotta áldozatait, akik már összeütközésbe kerültek a törvénnyel: például kábítószerügyek miatt, vagy mert prostituáltak voltak. Holtzclaw arra számított - érvelt az ügyész -, hogy a múltjuk miatt az áldozatoknak a szava fabatkát sem ér az esetleges feljelentésnél. 

A rendőr ellen tizenegy nő tanúskodott a bíróságon, elsöprő többségükben Oklahoma City szegénynegyedeiben élő afroamerikaiak. Az áldozatok között volt 17 éves fiatal, de 57 éves nagymama is. Ügyvédjük, Benjamin Crump mérföldkőnek nevezte az ítéletet. "Az ítélet 400 éve tartó fajgyűlöletről, elnyomásról és fekete nők szexuális zaklatásáról szól; ez az ítélet nemcsak a mostani áldozatok számára győzelem, hanem nagyon sok más, ismeretlen nőnek is az" - nyilatkozott az ítélethirdetés után Benjamin Crump. A pert óriási sajtófigyelem kísérte az amerikai médiában, két áldozat is elbeszélte a nyilvánosságnak a vele történt rémségeket.