Előfizetés

Egyik jelölt sem tetszik az amerikaiaknak

A 2016-os kampány első napjaiban még azt találgatták, létrejön-e két dinasztia újabb összecsapása, a Clinton-Bush "álommeccs". Mostanság még azt sem zárják ki, hogy a legvalószínűtlenebb két jelölt, Bernie Sanders és Donald Trump küzd meg egymással novemberben. A Pew Research Center friss felmérése szerint az amerikai választók egyik jelöltről sincsenek különösebben jó véleménnyel.

Több mint kétezer ember, köztük 1500 bejegyzett választó véleményét kérték ki kilenc vezető elnökaspiránsról, s a vélemények eléggé lesújtóak. A megkérdezettek alig 11-11 százaléka vélte úgy, hogy az országosan élen álló két jelölt, Hillary Clinton és Donald Trump nagy elnök lenne. A volt külügyminiszter 24 százalék szerint jó, 18 százalék szerint átlagos teljesítmény nyújtana, ha ő költözne a Fehér Házba. A nyilatkozók 44 százaléka szerint ugyanakkor rossz, ezen belül 28 százalék szerint „szörnyű” elnök lenne.

Trumptól még kevesebbet várnak: a választók ötöde elképzelhetőnek tartaná, hogy a milliárdos jó elnök lenne, csak 12 százalék szerint nyújtana „átlagos” teljesítményt. A megkérdezettek több mint fele, 52 százalék szerint viszont Trump gyenge elnök lenne, ezen belül 38 százalék vélte úgy, hogy „szörnyű” lenne az elnöksége. A demokrata színekben induló Bernie Sanders szenátorról 30 százalék gondolja, hogy jó elnök lenne, 22 százalék szerint átlagos, 35 százalék szerint pedig gyenge. Neki az ismertséggel is gondja lehet, 12 százalék nem is hallott még róla.

A republikánus aspiránsok egyike sem nyűgözte le a közvéleményt. Ahhoz képest, hogy egy volt elnök fia, egy másik elnök öccse, a volt floridai kormányzótól, Jeb Bushtól sem várnak sokat, 17 százalék szerint jó, 35 százalék szerint átlagos, 42 százalék szerint rossz elnök lenne belőle. Ted Cruz, Ben Carson, Marco Rubio, Chris Christie a többség szerint legfeljebb „átlagos” elnök lehetne. A demokrata és a republikánus jelöltekről is megkérdezték az ellentábort: a várható republikánus választók 57 százaléka Clintonról, a várható demokrata szavazók 64 százaléka pedig Trumpról vélte azt, hogy rémes elnök lenne.

Házfoglalás Hebron szívében

Hebronban összecsapások törtek ki a palesztinok és a telepesek között csütörtök délután, mert a telepesek újabb épületeket foglaltak el a város szívében - értesült a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A telepesek feszítővasakkal behatoltak két, állításuk szerint néhány napja palesztinoktól titokban megvásárolt épületbe a város szívében, a zsidók és muzulmánok által egyaránt szent helynek tekintett Pátriárkák Sírja közelében. A közszolgálati rádió jelentése szerint mintegy húsz lakás és négy üzlethelyiség tulajdonjogát szerezték meg, amit ügyvédjeik a közigazgatási hatóságok kiérkező képviselői előtt iratokkal próbáltak igazolni. Több telepescsalád gyermekeikkel be is költözött a birtokuknak tekintett házakba, amit a palesztinok kődobálással próbáltak megakadályozni.

A helyszínre érkező izraeli biztonságiak tömegoszlató eszközökkel felszámolták a zavargást, majd az ügy tisztázásáig lezárták az épületek kapuit. Az izraeli katonai szervek bejelentették, hogy a nyugalom fenntartása érdekében megerősítik a városban tartózkodó egységeiket.

Zeév Elkin, a telepeseket támogató Likud párt által delegált bevándorlásügyi és Jeruzsálemért felelős miniszter úgy nyilatkozott, hogy a telepesek jogszerűen megvett házakba hatoltak be, és méltatta őket a "zsidó jelenlét" kiterjesztéséért a városban.

Az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia déli részén található Hebronban mintegy nyolcszázötven zsidó telepes lakik a város szívében, egy katonák által őrzött lakónegyedben, körülbelül kétszázezer palesztin lakos gyűrűjében.

Rekordszámú lőfegyvert koboztak el az amerikai repülőtereken

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) legfrissebb jelentése szerint tavaly rekordszámú, 2212 lőfegyvert koboztak el utasoktól az amerikai repülőtereken. Az utasok a kézipoggyászukban vagy a ruhájuk alatt őrizték a fegyvereket, amelyek nyolcvan százaléka csőre volt töltve.

A TSA csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint összesen 224 repülőtéren, naponta átlagosan hat lőfegyverre bukkantak az utasoknál. A legtöbb fegyvert a texasi Dallas-Fort Worth repülőtéren kellett elkobozni, szám szerint százhúszat, a georgiai Atlantában pedig százhat kézifegyvert vettek el a biztonságiak. Ugyancsak nagy volt a "fegyverforgalom" az arizonai Phoenixben, a texasi Houstonban és a coloradói Denverben is. Egyedül június 4-én - az Egyesült Államok nemzeti ünnepének a napján - tizennyolc tűzfegyvert találtak az amerikai reptereken, szerte az országban.

A New Yorkban lévő La Guardia légikikötőben például egy 94 éves férfi az övére erősített tokban, csőre töltött, 38-as kaliberű revolverrel akart felszállni, a texasi San Antonióban pedig szintén egy férfi akart farzsebébe csúsztatott revolverrel átjutni a biztonsági ellenőrzésen.

A kézifegyverek és más lőfegyverek mellett kézigránátokat, füstbombákat, késeket, bozótvágókat is el kellett kobozniuk a biztonságiaknak, akiknek egyúttal szemfüleseknek is kell lenniük. A kaliforniai Sonoma repülőterén ugyanis például szendvicsbe rejtettek egy csaknem húsz centiméteres kést, a virginiai Newport Newsban pedig képes üdvözlőlapok közé csúsztatva találtak borotvákat.

A közlekedésbiztonsági hatóság szerint az amerikaiak tíz év óta folyamatosan egyre több fegyvert vinnének fel a repülőjáratokra. 2005-ben például még csak 660 fegyver akadt fenn a biztonsági ellenőrzésen. Lisa Farbstein, a TSA szóvivője úgy nyilatkozott: az emberek rendszerint azzal próbálnak magyarázkodni, hogy véletlenül "a táskában felejtették" a kézifegyvereiket.