Előfizetés

Vidéken építkeznek, Budapesten vásárolnak

A Budapest Banknál érdeklődő ügyfelek vidéken, elsősorban a kisebb településeken új lakóház építésére, míg a nagyobb városokban inkább új lakás vásárlására igényelnék a családok otthonteremtési kedvezményét (csok), valamint a kamattámogatott hitelt.

A banknál január 18-tól igényelhető az új csok és az új, fix 3 százalékos kamatozású kamattámogatott lakáshitel. Felhívják a figyelmet a közleményben, hogy a támogatások igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, így a Budapest Bank azt javasolja érdeklődő ügyfeleknek, hogy a tájékozódást a bank honlapján kezdjék, ahol részletes információkat találnak a feltételekről.

A pénzintézet szakemberei külön kiemelték, hogy a "10 plusz 10 millió forintos támogatás", azaz a három gyermek után igényelhető 10 millió forintos csok és a kizárólag e mellé igényelhető 10 millió forintos kamattámogatott hitel kombinációja, kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére igényelhető.

A csok és a kamattámogatott hitel a Budapest Bankon kívül az FHB Banknál, az OTP Banknál, az MKB Banknál, az Erste Banknál, a K&H Banknál, valamint a takarékszövetkezeteknél igényelhető egyelőre.

Kevés Negrót eszünk, eladják a győri gyárat

Tavasszal kezdi meg a tárgyalásokat a potenciális vevőkkel a Mondelez International csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. a Negro és vele együtt az azt gyártó győri bázis eladásának ügyében - közölte a Mondelez Hungária Kft., valamint a Győri Keksz Kft. kommunikációs tanácsadója. Mint fogalmazott, a Negro nem illeszkedik a Mondelez azon stratégiájába, mely szerint a vállalat regionális és globális kulcsmárkáira fókuszál. Mindazonáltal a Negro fontos és szeretett helyi márka marad, mely jelentős potenciált jelenthet egy olyan vállalkozás számára, mely prioritást tud adni a márkának és megadhatja számára a szükséges fókuszt, erőforrásokat. A közelmúlt stabilitásától eltekintve a márka forgalma csökkenésben volt az elmúlt években, s a jövőbe tekintve nem látják növekedési potenciálját a Mondelez portfóliójában.

Kertész Péter arról is tájékoztatott, hogy a tavaly bejelentett értékesítés következtében a szintén Győrben előállított Halls cukorkák gyártását áttelepítik a lengyelországi Skarbimierzbe az idei év második felében. Ennek okaként a leggördülékenyebb kiszolgálást jelölte meg a közép-európai fogyasztók és a cég partnerei számára. A leendő lengyelországi gyár ugyanis megfelelő földrajzi közelségben van azokhoz a piacokhoz, melyeket ki fog szolgálni a termék - fűzte hozzá.

Jelezte: Negro márka és a győri üzem iránt vannak érdeklődők, de az értékesítési folyamat még nem indult el, jelenleg egy belső értékesítési csapat felállítása van folyamatban. A potenciális vevők nevét sem most, sem a tárgyalások későbbi szakaszában nem hozzák nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy mekkora összegben szeretnék értékesíteni a márkát a gyárral együtt. Hozzátette: a győri gyár jelenleg is "normál üzemmódban" működik, az eladásnak nincs kihatása a termelésre.

Arra a kérdésre, hogy pontosan hány embert érint az eladás és az áttelepítés, Kertész Péter azt mondta, hogy a Halls cukorka áthelyezése miatt 17 munkahely szűnik meg, vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a székesfehérvári gyárban is tudnak-e biztosítani munkalehetőséget az érintett győri kollégák számára. Egy tanácsadó cég segítségével próbálják új munkalehetőséghez juttatni őket, emellett együttműködnek majd a helyi önkormányzattal is.

A Mondelez Hungaria Kft. a Mondelez International cégcsoport tagja. Magyarországon a Győr-Moson-Soproni megyeszékhelyen kívül Székesfehérváron rendelkeznek gyártó egységgel. A két telephelyen jelenleg összesen 645 ember dolgozik, ebből kilencven kölcsönzött munkaerő.

Győrben a Negrót és a Halls cukorkákat gyártják, a székesfehérvári gyár portfóliójába pedig a Milka és Cadbury kekszes csokoládék, valamint a Győri édes, az Albert, a Háztartási keksz, a Pilóta, a Vaníliás karika, a TUC-, a LU- és a Ritz-kekszek, illetve a Disko és a Zlate keksztermékek szerepelnek. Két utóbbit a cseh piacon értékesítik.

A Mondelez Hungaria Kft. a tavalyi értékesítési adatait üzleti titokra hivatkozva egyelőre nem közölte, de a korábbi beszámolók szerint nettó árbevétele 2014-ben 1,5 milliárd forinttal haladta meg a 2013. évi 35,4 milliárd forintot. Adózott eredménye viszont 65,5 millió fronttal volt kevesebb 2014-ben az azt megelőző évi 1,695 milliárd forinthoz képest. Csoport szinten 2014-ben 30 milliárd dollár (8664,9 milliárd forint) volt a nettó árbevétele az Amerikai Egyesült Államokban székelő, a világ több mint nyolcan országában jelenlévő vállalatnak.

Telefonos beugratás áldozata lett a miniszterelnök

Mariano Rajoy spanyol kormányfőt egy rádióműsor egyik munkatársa hívta fel, aki a katalán elnöknek adta ki magát, és a kormányfővel megbeszélte, hogy egyeztetnek egy találkozót a jövő héten.

A Radio Flaixback nevű zenei rádió délelőtti műsorában bemutatott hangfelvétel szerint a telefonbeszélgetés úgy jött létre, hogy Carles Puigdemont katalán elnök nevében felhívták a miniszterelnök hivatalát, és egyeztettek egy időpontot a titkárnőjével. A megbeszélt időben azonnal kapcsolták a kormányfőt, aki szívélyesen üdvözölte a katalán elnök hangját remekül utánzó telefonálót, és felidézte, hogy egyszer már találkoztak egy avatóünnepségen.  Az álelnök ezután javasolta, hogy keressenek megfelelő időpontot a hivatalos egyeztetésre, mire a kormányfő azt válaszolta: ezen a héten a királlyal tervezett konzultáció miatt nem alkalmas, de hétfőn visszahívja, és mivel eléggé szabad a határidőnaplója, akár 24-48 órán belül tudnak majd megfelelő időpontot találni. A rádió műsorvezetője ezután leleplezte az átverést. Mint mondta, ők is meglepődtek, mert egyáltalán nem gondolták, hogy működni fog, és eljutnak idáig.

 "Ez nem komoly?" - kérdezte döbbenten a kormányfő, majd azt is tudakolta, hogy pontosan honnan is telefonáltak.

A spanyol miniszterelnök és Katalónia nemrég megválasztott új elnöke eddig még nem beszéltek egymással. Az ország közvéleménye kíváncsian várja, hogy az előző katalán elnökkel tartott fagyos kormánykapcsolat után az autonóm közösség új vezetője megtalálja-e a hangot a spanyol vezetéssel.  A függetlenségpártiakból álló új katalán kormány célja, hogy megteremtsék a Spanyolországtól való elszakadás és egy önálló katalán köztársaság megalakulásának feltételeit. A spanyol kormány szerint a katalánok függetlenségi törekvései törvény-, és alkotmánysértőek.