"A Kúria elfogadhatatlan politikai döntést hozott"

Az Együtt - a Korszakváltók pártja szerint a Kúria elfogadhatatlan politikai döntést hozott azzal, hogy megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését.

Az ellenzéki párt  közleményében úgy értékelte, döntését annak érdekében hozta meg a Kúria, hogy a Fidesz hatalmi érdekeit kiszolgálja, és ezzel megakadályozta, hogy a polgárok alkotmányos jogaikkal élve szavazhassanak az életüket jelentősen érintő kérdésekben. Hozzátették: a kormánypárt évek óta azon munkálkodik, hogy a népszavazást ellehetetlenítse, ez a döntés is e folyamat részét képezi.  A Kúria szerdán közölte, hogy megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság határozatait.

Szerző

Rövidített útvonalon jár a szentendrei HÉV

Publikálás dátuma
2016.01.20. 16:23
Fotó: Tóth Gergő
Szombattól február 22-éig rövidített útvonalon - gyakorlatilag Margit hídi végállomással - jár az 5-ös, szentendrei HÉV, mert a Bem rakparti alagútban teljes ágyazatcserét végeznek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A szerelvények emiatt csak Szentendre és a Margit híd között közlekednek, a Batthyány tér és a híd között a 109-es busz, a 19-es villamos és a H5-ös jelzésű pótlóbusz jár majd.

A munka ütemezésénél a BKK kiemelt figyelmet fordított arra, hogy ne a budai fonódó villamoshálózat forgalomkorlátozásaival egyidejűleg induljon el a H5-ös HÉV alagútjának rekonstrukciója - írták.

Szerző

Ingyen élelmiszer - PM-javaslat a nélkülözők megsegítésére

Publikálás dátuma
2016.01.20. 16:17
Illusztráció/Thinkstock
A Párbeszéd Magyarországért társelnöke országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy a lejárat előtti, esztétikai hibás vagy a szállítás során megsérült csomagolású élelmiszereket a nagy élelmiszerláncok eljuttathassák a nélkülözőkhöz. 

Szabó Tímea sajtótájékoztatóján ismertette a javaslatot: a fel nem használt tartós élelmiszereket, például száraz tésztát, lisztet vagy cukrot a lejáratot követő maximum két-három napig szintén oda lehetne adni a szükséget szenvedőknek. A politikus, parlamenti képviselő módosítana azon a szabályon, amelynek alapján a lejárat napján meg kell semmisíteni a fel nem használt élelmiszereket. A PM társelnöke azt is javasolja, hogy a költségvetésből hozzanak létre egy olyan pályázati alapot, amelyik az egyházak, a karitatív szervezetek és az önkormányzatok számára forrásokat biztosít arra, hogy eljuttathassák rendeltetési helyükre az adományokat. Szabó Tímea szavai szerint indítványa csökkentené az élelmiszerláncok adminisztratív terheit, és lehetővé tenné, hogy az adományok összegét leírhassák az adójukból. Az adományok olyan családokhoz jutnának el, amelyekben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 140 százalékát, vagyis 39 ezer 900 forintot.

Szerző