Előfizetés

Ingyen élelmiszer - PM-javaslat a nélkülözők megsegítésére

Publikálás dátuma
2016.01.20. 16:17
Illusztráció/Thinkstock
A Párbeszéd Magyarországért társelnöke országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy a lejárat előtti, esztétikai hibás vagy a szállítás során megsérült csomagolású élelmiszereket a nagy élelmiszerláncok eljuttathassák a nélkülözőkhöz. 

Szabó Tímea sajtótájékoztatóján ismertette a javaslatot: a fel nem használt tartós élelmiszereket, például száraz tésztát, lisztet vagy cukrot a lejáratot követő maximum két-három napig szintén oda lehetne adni a szükséget szenvedőknek. A politikus, parlamenti képviselő módosítana azon a szabályon, amelynek alapján a lejárat napján meg kell semmisíteni a fel nem használt élelmiszereket. A PM társelnöke azt is javasolja, hogy a költségvetésből hozzanak létre egy olyan pályázati alapot, amelyik az egyházak, a karitatív szervezetek és az önkormányzatok számára forrásokat biztosít arra, hogy eljuttathassák rendeltetési helyükre az adományokat. Szabó Tímea szavai szerint indítványa csökkentené az élelmiszerláncok adminisztratív terheit, és lehetővé tenné, hogy az adományok összegét leírhassák az adójukból. Az adományok olyan családokhoz jutnának el, amelyekben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 140 százalékát, vagyis 39 ezer 900 forintot.

Blokád alá vonják az Emmi parkolóját

Este hattól korlátozzák a minisztériumi dolgozók munkavégzését, illetve munkahelyükre való bejutását az Emberi Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületénél – tájékoztatta lapunkat Büki Zoltán. A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság elnöke erről értesítette Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert is, miután december óta nem kaptak választ a tárcavezetőtől megkeresésükre, amelyben az egészségügyi dolgozók lehetetlen helyzetét érintő tárgyalásokat kezdeményeztek. 

Az eddig már több demonstrációt is szervező civilek az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról kívántak egyeztetni, ám ismét semmibe vették őket, mint ahogyan az ágazat szakmai szervezeteit és képviselőit is rendre figyelmen kívül hagyják – fogalmazott Büki, aki szerint a műtőasztalok és betegágyak mellett szolgálatot teljesítő orvosok és ápolók nem tudják munkavégzés mellett képviselni érdekeiket, ezért szervezetük szolidaritást vállalva e dolgozókkal ma estétől ezentúl minden munkanapon blokkolni fogja a minisztériumi dolgozók parkolóba jutását.

A netet is lekapcsolhatják - Novák "feltörte" a titkosítást

Publikálás dátuma
2016.01.20. 15:45
Népszava fotó
30 évre titkosították a terrorveszély-helyzettel kapcsolatos tervezett Alaptörvény-módosítást ( ami  miatt a kormánynak többek közt lehetősége lesz arra is, hogy parlamenti hozzájárulás nélkül akár az internetet is lekapcsolja Magyarországon, és ami miatt a MOMA vasárnapra tüntetést szervez - a szerk.)  most ennek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kaphatok, de a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlva (s mentelmi jogomról lemondva) akkor is felhívom a figyelmet rá, hogy abszurd módon titkosítják még ezt az Alaptörvény-módosító javaslatot is - írja Facebook bejegyzésében Novák Előd.

A módosító javaslathoz, melyhez pedig még csak háttéranyagot sem kaptunk az összpárti(nak tervezett) egyeztetésen a Honvédelmi Minisztériumban, hogy pl. mit értenek terrorveszélyen, amire hivatkozva (bemondásra) a kormány szinte bármit megtehetne, kontroll nélkül: az egész országban lekapcsolhatnák az internetet, beszüntethetnék az általuk kívánt médiumokat, felfüggeszthetnék a gyülekezési jogot, kijárási tilalmat rendelhetnének el, kitelepíthetnék az ország valamely részén élőket, akárhogy korlátozhatnák a járműforgalmat, elkobozhatnák „a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát, bevezethetnék a jegyrendszert… - írja a posztban az érzékelhetően feldúlt jobbikos politikus, aki valóban megtette, és közreadta a dokumentumot

Ahogy Novák a Facebook-bejegyzésben jelezte, valóban - ráadásul igen serényen -  feljelentették minősített adattal való visszaélés miatt. A hírt a Fidesszel rendkívül szívélyes viszonyt ápoló PestiSrácok.hu közölte. Nem fogják kitalálni, ki jelentette fel Novákot...vagy mégis? Bingó! Tényi István a nagy magyar feljelentő tett bejelentést ma a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a jobbikos politikus ellen a titkosított kormányjavaslat közzétételéért.