A netet is lekapcsolhatják - Novák "feltörte" a titkosítást

Publikálás dátuma
2016.01.20. 15:45
Népszava fotó
30 évre titkosították a terrorveszély-helyzettel kapcsolatos tervezett Alaptörvény-módosítást ( ami  miatt a kormánynak többek közt lehetősége lesz arra is, hogy parlamenti hozzájárulás nélkül akár az internetet is lekapcsolja Magyarországon, és ami miatt a MOMA vasárnapra tüntetést szervez - a szerk.)  most ennek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kaphatok, de a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlva (s mentelmi jogomról lemondva) akkor is felhívom a figyelmet rá, hogy abszurd módon titkosítják még ezt az Alaptörvény-módosító javaslatot is - írja Facebook bejegyzésében Novák Előd.

A módosító javaslathoz, melyhez pedig még csak háttéranyagot sem kaptunk az összpárti(nak tervezett) egyeztetésen a Honvédelmi Minisztériumban, hogy pl. mit értenek terrorveszélyen, amire hivatkozva (bemondásra) a kormány szinte bármit megtehetne, kontroll nélkül: az egész országban lekapcsolhatnák az internetet, beszüntethetnék az általuk kívánt médiumokat, felfüggeszthetnék a gyülekezési jogot, kijárási tilalmat rendelhetnének el, kitelepíthetnék az ország valamely részén élőket, akárhogy korlátozhatnák a járműforgalmat, elkobozhatnák „a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát, bevezethetnék a jegyrendszert… - írja a posztban az érzékelhetően feldúlt jobbikos politikus, aki valóban megtette, és közreadta a dokumentumot

Ahogy Novák a Facebook-bejegyzésben jelezte, valóban - ráadásul igen serényen -  feljelentették minősített adattal való visszaélés miatt. A hírt a Fidesszel rendkívül szívélyes viszonyt ápoló PestiSrácok.hu közölte. Nem fogják kitalálni, ki jelentette fel Novákot...vagy mégis? Bingó! Tényi István a nagy magyar feljelentő tett bejelentést ma a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a jobbikos politikus ellen a titkosított kormányjavaslat közzétételéért. 

Szerző

Fordulat! - Kiderült, hogy mit is akarnak a taxisok

Publikálás dátuma
2016.01.20. 14:49
Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője (középen) és Juhász Péter, az Együtt alelnöke (középen jobbról) MTI Fotó: Balogh Zo
Nyitottak vagyunk az egyeztetésre és a megegyezésre, de a megegyezésig maradunk az utakon - mondta Gelencsér Zsolt, a fővárosi taxistüntetés egyik szervezője. A kormány álláspontja szerint igazuk van a Budapesten demonstráló taxisoknak - közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján, miután a kabinet megtárgyalta a taxisok ügyét.

Elmondta: a kormány szigorú, mindenkire egységes szabályozás megalkotását látja indokoltnak. 

A kabinet tárgyalásokat kezd a taxisokkal, ezek két mederben zajlanak majd. Egyrészt egy hosszú távú, mindenkinek előnyös szabályozást akarnak, amely szabálysértési szankciókat is tartalmaz és adózási szempontból is végrehajtható. Másrészt - amíg ez nem születik meg, ami minimum másfél hónap - egy olyan átmeneti rendszerre van szükség, amely alapján szankciók vezethetők be azokkal szemben, akik megsértik a jelenlegi jogszabályokat - közölte az államtitkár, aki az átmeneti rendszer várható elemei között említette az adóhatósági ellenőrzéseket.

A kormány arra kéri a taxisszervezeteket, hogy függesszék fel a demonstrációjukat, kezdjék meg a tárgyalásokat, amelyek folytatására a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot hatalmazta fel a kabinet.

Arra a kérdésre, hogy be fogják-e tiltani az Ubert, Tuzson Bence azt felelte: nem betiltásról van szó, hanem egységes feltételekről, arról, hogy a szigorú személyszállítási előírások legyenek érvényesek mindenkire.

Kora délután Gelencsér Zsolt a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatón bejelentette: felkérték Juhász Pétert, az Együtt alelnökét, hogy közvetítsen a szereplők között, vonja be a politikai pártokat a megoldáskeresésbe annak érdekében, hogy ügyüknek nagyobb legyen a társadalmi támogatottsága. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a rendezvény továbbra is politikamentes.

A fővárosi taxistüntetés egyik szervezője ismertette a tüntetők követeléseit is, például, hogy minden érintett egyetértésével alakítsák át a személyszállítás szabályozását. Követelik azt is, hogy haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés a főváros, a kormány és a tüntetők között. A kormány péntekig hívja össze az egyeztetést, jövő hét végéig pedig szülessen megállapodás, "mert ha nem, országossá terjesztik ki az akciót" - mondta.

Azt szeretnék, ha versenyhelyzet lenne és minden személyszállítással foglalkozó szereplőre azonos feltételek vonatkoznának - jelentette ki, hozzátéve: a törvénynek betarthatónak kell lennie és be is kell tartatni.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, maga sem szeretné, ha pártpolitikai síkra terelődne az ügy. Nem a piac egyes szereplői ellen kell fellépni, hanem azzal szemben, aki a szabályozást hozza és lehetővé teszi, hogy ne egyenlő feltételekkel, ne a szabad verseny keretei között dolgozzanak a szereplők - fogalmazott.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy amíg központilag szabályozzák a taxisoknak a szolgáltatás árát, addig van olyan piaci szereplő, aki változtatja az árait. Elfogadhatatlannak nevezte az is, hogy a taxisoknak akár 6-800 ezer forintot is fizetniük kell egy évben és szigorú ellenőrzéseket kapnak, míg mások nem.

Ugyanakkor - mondta - nem az a megoldás, hogy mások is megkapják ezeket az elviselhetetlen terheket. Jelezte: a taxisok nyitottak arra, hogy megfelelő ellenőrzés mellett végezzék a munkájukat, viszont elvárják, hogy "mások is ugyanezt kapják", de nyitottak arra is, hogy az árakat szabadítsák fel és legyen szabad verseny.

Szólt arról is, hogy a törvénykezésnek igazodnia kell a két év alatt megváltozott piaci helyzethez, és változtatnia kell a törvényi szabályozáson. Juhász Péter szerint az állam és a főváros a saját érdekében járt el, amikor szabályozta a taxispiacot, az volt a cél, hogy "fideszes oligarcháknak játsszák át". 

Hangsúlyozta: a tüntetés a szabad piac követeléséről szól, és ebben ő mindig elől fog állni. Megjegyezte: a szabad piac minden magyarnak és minden demokratikus pártnak közös ügye.

"MINDENKIRE VONATKOZZANAK AZONOS FELTÉTELEK!

 - A taxistüntetés szervezőinek nyilatkozata - 

A budapesti személyszállításban kialakult, mára tarthatatlan helyzet arra kényszerített bennünket, hogy tüntetéseket szervezzünk a városban, melyek napok óta tartanak. Úgy éreztük ki kell állnunk jogainkért és érdekeinkért, a taxis szakma fennmaradásáért. Egyrészről köszönjük a figyelmet, köszönjük a sok támogatást és biztatást; másrészről pedig minden budapestitől elnézést kérünk a kellemetlenségekért. Akciónk nem ellenük irányul,

A mai napon a taxistüntetés szervezői felkérték Juhász Pétert, hogy segítse ügyünket, közvetítsen a szereplők között, és vonja be a törvényhozásban tevékenykedő politikai pártokat a megoldáskeresésbe annak érdekében, hogy ügyünk minél nagyobb társadalmi támogatottsággal bírjon.

Ma több mint 10 ezer család él a Magyarországon taxizásból. Ez egy tradicionális szakma, hozzátartozik Magyarország és Budapest kultúrájához. Problémánkkal nem hagyhat minket magunkra a kormány és az illetékesek, mert a megoldáshoz nincsenek meg a megfelelő eszközeink.

Követeléseink a következők:

1. A személyszállításban megjelent új szereplők teljesen felborították a piacot. Az új helyzetet nem követték új szabályok. A szabályozatlan, kaotikus helyzet jelentős hátrányt okoz a taxistársadalomnak. Ezért követeljük, hogy gondolják át, és velünk, illetve minden érintett egyetértésével alakítsák át a személyszállítás szabályozását.

2. Haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés a fővárossal és a kormánnyal az összes érintett fél meghívásával! A kormány péntekig hívja össze az egyeztetést, jövő hét végére szülessen megállapodás, mert ha nem, országos lezárások következnek!

3. Mi nem az új rendszer, az új szereplők ellen vívjuk a küzdelmünket, hanem magunkért. Azt akarjuk, hogy minden személyszállítással foglalkozó vállalkozóra, személyre vonatkozóan legyenek azonosak a feltételek: legyen versenyhelyzet, legyenek egyenlők a feltételek!

4. A törvény legyen betartható, és azokat tartassák is be!

A taxistüntetők nyitottak az egyeztetésre és a megegyezésre: dolgozni szeretnénk, nem az utakon állni. De kiállunk és ki is fogunk állni az érdekeinkért. Éppen ezért a megegyezésig maradunk az utakon, maradnak a jelenlegi állapotok, maradnak a mostani lezárások.

Várjuk a kormány és a főváros jelentkezését felhívásunkra! - zárul a közlemény."

A kormány már megoldotta a problémát?

2018. január 1-jén hatályba lép az új taxirendelet, amely előírja, hogy csak taxisok uberezhetnek Magyarországon. ifj. Lomnici Zoltán beszélt erről a közmédiának. A kormányrendeletet még tavaly hozták meg. Lomnici elmondta, hogy a tevékenység, melyet az Uber is végez nem illegális, mivel személyszállítást lehet folytatni; ilyen a telekocsi szolgáltatás, vagy a sofőrszolgálat is, de több mint 13 ezer család megélhetéséről van szó. Viszont nincs olyan ország, ahol hosszú távon ki lehet zárni, hogy e technológiák megjelenjenek, de fontos, hogy szervezett jogi keretek közé szorítsuk a szabályozást - írja a propeller.hu.

London nem akadályozza az Uber működését
Boris Johnson London polgármestere elállt a városnak attól a kezdeményezésétől, hogy öt perces késleltetést kényszerítsenek rá a fuvarmegosztó szolgáltatás internetes rendeléseire.
A polgármester megfogalmazása szerint a javaslat nem lenne sem praktikus, sem kivitelezhető. "Nem lehet megállítani a technológiai fejlődést. Nem lehet visszafordítani az idő kerekét, nem lehet visszacsinálni az internetet" - fogalmazott Boris Johnson.
A londoni taxi társaságok tisztességtelen versenyre hivatkozva jogi és szabályozási akadályok tömkelegét állították volna a becslések szerint Londonban mintegy 20 ezer sofőrrel rendelkező Uber fuvarmegosztó szolgáltatás elé.

Kitartanak a taxisok

A demonstrálók továbbra is egy-egy sávon engedik a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Andrássy úton és a József Attila utcában. Több kereszteződésben nem működnek a jelzőlámpák, ezeken a pontokon rendőrök irányítják a forgalmat.

Kedd délután 60 taxis demonstrált, ma napközben még további tüntetők érkezhetnek. Nagy a forgalom a Nagykörúton és a pesti alsó rakparton is, valószínűleg azért, mert sokan ezeken az útvonalakon kerültek.

Lázár János ígérete szerint a kormány szerdai ülésén tárgyalja a taxisok ügyét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte: mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már több alkalommal is egyeztetett a taxisok képviselőjével. Mérlegelni fognak minden javaslatot.

Megírtuk: szerda éjfélig biztosan folytatódik a taxis tüntetés a fővárosban, igaz immár legálisan. A demonstrálók száma a kezdeti nagy érdeklődés ellenére keddre visszaesett, csupán 35-40 taxi maradt a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út és Andrássy út kereszteződésénél. Idő közben a taxis szervezetek is felszólaltak, akiknek képviselői a sofőrök tüntetési módszerével nem, de céljukkal egyet értenek. Az illegális személyszállítás előnyeivel maguk is tisztában vannak, de veszélyesnek tartják. Az ügy megoldását a tárgyalásokban látják, így levelet fogalmaztak, melyben magától Orbán Viktor miniszterelnöktől várnak segítséget.

Szerző
Frissítve: 2016.01.20. 19:04

Nem lehet népszavazást tartani az olimpiáról

Publikálás dátuma
2016.01.20. 14:28
FOTÓ: Népszava
A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait.

Az FVB december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést. Ezek úgy hangzottak: "Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?", valamint "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?" A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el a testület. Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják.

A Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését a Városliget megújításával összefüggésben kiírandó fővárosi szintű népszavazás ügyében is. A bírói fórum megállapította, hogy az adott kérdést a 2013. december 24-én hatályba lépett, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény szabályozza, fővárosi szintű népszavazás pedig nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére. A népszavazás olyan rendeletmódosítás kikényszerítéséről szólna, amely ellehetetlenítené az Országgyűlés által törvényben meghatározott célt - érveltek.

A Városliget beépítése ellen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a XIV. kerület polgármestere nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az olimpiával kapcsolatos kérdést pedig egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be. Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is, de ezeket a közgyűlés többsége nem támogatta.

"A Kúria elfogadhatatlan politikai döntést hozott"
Az Együtt - a Korszakváltók pártja szerint a döntést annak érdekében hozta meg a Kúria, hogy a Fidesz hatalmi érdekeit kiszolgálja, és ezzel megakadályozta, hogy a polgárok alkotmányos jogaikkal élve szavazhassanak az életüket jelentősen érintő kérdésekben. Hozzátették: a kormánypárt évek óta azon munkálkodik, hogy a népszavazást ellehetetlenítse, ez a döntés is e folyamat részét képezi.  

Update: Karácsonyék nem adják fel - Új népszavazási kérdést adnak be

A népszavazás megrendezéséhez szükséges aláírások összegyűjtésére szerveződött Hajrá Budapest Mozgalom szerint téves és elfogadhatatlan a Kúria indoklása. Erdélyi Katalin és Karácsony Gergely úgy nyilatkoztak, hogy nem adják fel a harcot és új népszavazási kérdések beadásával próbálják elérni, hogy a Budapestiek véleményt nyilváníthassanak erről a két gigaberuházásról - tudatja honlapján a Párbeszéd Magyarországért.

Szerző
Frissítve: 2016.01.20. 18:23