Útban lesznek a taxisok

Publikálás dátuma
2016.01.20. 06:12
Az uberesek a sárga taxik fuvardíjának körülbelül a háromnegyedéért szállítják az utasokat FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Szerda éjfélig biztosan folytatódik a taxis tüntetés a fővárosban, igaz immár legálisan. A demonstrálók száma a kezdeti nagy érdeklődés ellenére keddre visszaesett, csupán 35-40 taxi maradt a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út és Andrássy út kereszteződésénél. Idő közben a taxis szervezetek is felszólaltak, akiknek képviselői a sofőrök tüntetési módszerével nem, de céljukkal egyet értenek. Az illegális személyszállítás előnyeivel maguk is tisztában vannak, de veszélyesnek tartják. Az ügy megoldását a tárgyalásokban látják, így levelet fogalmaztak, melyben magától Orbán Viktor miniszterelnöktől várnak segítséget.

Továbbra is folytatódik a forgalomlassító taxis tüntetés a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út és Andrássy út kereszteződésénél, a demonstrációt szerda éjfélig meghosszabbították.

A "taxisblokád" résztvevői már nem csak némán demonstrálnak. Hétfőn este a tilos jelzésnél álló autókat fürkészték, Uber-sofőrök után kutattak. Helyszíni tudósítások szerint, ha sikerült rábukkanniuk egy uberesre, akkor szidalmazni kezdték. Volt, hogy körbeálltak egy autót, majd leköpték, vagy megpróbáltak kárt okozni benne. Sok esetben lefotózták a járműveket, de azt nem tudni mit kezdenek majd a képekkel. 

Kedd reggelre kissé alább hagyott lelkesedésük. Ekkor csupán 35-40 taxi állt a helyszínen, többségük a Deák téri templom és az Andrássy út között a Bajcsy-Zsilinszky úton. A megbénított szakaszon így nem volt nagyobb fennakadás a reggeli órákban, csupán a szokásos torlódást lehetett tapasztalni. 

A helyszínen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ellenőrei is jelen vannak, hogy ellenőrizzék a tüntetőket. Egyikük tegnap, a hvg.hu munkatársának jelenlétében bírságolt meg egy taxist, mert kifogyott a hőpapír a számlablokkja nyomtatójából, amit sima papírral helyettesített. Ezt a BKK ellenőr szabálytalannak vélte. A sofőrt megrótta azért is, mert nem volt munka kész állapotban, de taxilámpája világított, így ezt le is vetette vele. 

A tüntetés ügyében megszólaltak a kamarák, az érdekképviseletek és a nagyobb fuvarszervező társaságok is tegnap. Délelőtt tartott budapesti sajtótájékoztatójukon úgy fogalmaztak, módszerük ugyan eltér az utcán fagyoskodó taxisokétól, céljuk mégis közös. A kormánynak világossá kell tennie, hogy a magyar törvényeket minden piaci szereplőnek be kell tartania. 

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke hangsúlyozta, tisztában vannak az Uber előnyeivel, de attól az még nem legális, amit tavaly decemberben már a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) is megerősített. Az Uber hétfői sajtóközleményére reagálva kijelentette, hogy a cég által hiányolt modern szabályozás tavaly augusztusban már megszületett, csak el kellene olvasni és be kellene tartani.

Eszerint a fuvarszervezéssel foglalkozó cégeknek komoly feltételrendszernek kell megfelelniük:

  • honlapot kell üzemeltetniük, melyen szerepelnie kell minden cégadatnak,
  • vonalas telefonnal és mobil szolgáltatással is kell rendelkezniük,
  • webes rendelési lehetőséget kell biztosítaniuk,
  • 24 órás diszpécser szolgáltatást kell üzemeltetniük,
  • be kell tartaniuk az adatvédelmi szabályzatokat,
  • talált tárgyak osztályát kell fenntartaniuk,
  • nyomkövető rendszert és pánik gombot kell helyezniük minden autóba
  • működésükhöz autónként 100 ezer forintot kell elkülöníteniük.

A feltételek teljesültét a BKK, az NKH, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és egyéb más szerv ellenőrzi. Metál szerint ennek a szabályozásnak az Uber nem felel meg, s mivel fuvarjairól semmiféle bizonylatot nem ad, mindenféle számlaadástól elzárkózik, így költségvetési csalást követ el. Egyes becslések szerint az Uber ezzel évi 3 milliárd forint kárt okoz a költségvetésnek – fűzte hozzá. 

Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint a törvények betartatása igen nehéz, mivel az ellenőrzésre jogosult hatóságok komoly létszámhiánnyal küzdenek. A hatósági ellenőrök jó, ha összesen 500-an vannak, így ha a területen nem bővítik a létszámot, akkor az alternatív személyszállító cégeket nem lehet majd megfogni - jelentette ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott: levelet fogalmaztak, amiben Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak segítségért. Azt kérték tőle, hogy jelöljön ki egy hatóságot, amely megfelelő jogosítványokkal rendelkezve koordinálhatja a taxis vállalkozások tevékenységét. A szabályok áthágása esetén kiszabhatja a bírságokat, valamint eljárásokat indíthat. 

Lázár János ígérete szerint a kormány mai ülésén tárgyalja a taxisok ügyét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte: mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már több alkalommal is egyeztetett a taxisok képviselőjével. Mérlegelni fognak minden javaslatot.

Szerző

Aktuálpolitika a németek elűzéséről

Publikálás dátuma
2016.01.20. 06:08
Orbán Viktor koszorúz Budaörsön FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Orbán Viktor szerint ma nem az a kérdés Európában, hogy egymás ellen fordulnak-e a nemzetek, hanem az, hogy lesz-e Európa, meg tudjuk-e védeni az európai életformát és kultúrát. A miniszterelnök erről a Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének emléknapján beszélt a budaörsi Nepomuki Szent János plébániatemplomban. Előzőleg a temetőben koszorúzott, az elűzöttek emlékművénél.

Jórészt pátosszal teli emberek gyülekeztek a budaörsi temetőben, hogy megemlékezzenek róla: a második világháború után, 1946 és 1948 között több mint 180 ezer magyarországi németet fosztottak meg vagyonától és telepítettek ki a kollektív bűnösség elve alapján a rommá lőtt Németországba. A miniszterelnök volt az első koszorúzó, akit ezúttal nem a másutt megszokott ovációval köszöntöttek, hanem leginkább sehogy. Igaz, a gyászhoz nem is illik a kitörő érzelem, mégis furcsa volt, hogy a személyének szóló várakozás inkább csak az utolsónak érkező vendég megérkezésének szólt – ámbár ő ezúttal nem késett. Konvoja szirénázása már jóval korábban behallatszott a budaörsi temetőbe, de hiába volt a hamari várakozás, valahol még megpihenhettek tíz percre, mielőtt befutottak.

A tiszteletadáson a hazai jobboldali közélet színe-java megjelent, még a Legfőbb Ügyészség is koszorúzott.

Ha azt mondjuk, hogy szürke, jellegtelen volt a megemlékezés, nem túlzunk. Valami hibádzott a kegyeletes hangulatból, bár nehéz lenne pontosan meghatározni, mi. A közeli templomban tartott mise után felszólalók közül Orbán Viktor beszédére várt mindenki. Aki aktuálpolitikát sem nélkülöző szavaiban nem is maradt adósa hallgatóságának. Mint mondta, „a 40-es évek szenvedéstörténetében a hangsúlyok, célok, okok, indítékok eltérhettek, de a konklúzió változatlan volt: amikor Magyarországot megszállták, mérhetetlen szenvedés lett a vége. Amikor Magyarország elveszítette függetlenségét, kitaszította, kifosztotta és elüldözte saját polgárait, azokat az embereket, akiknek a védelmére lett volna hivatott. A legkisebb esélyt sem adhatjuk egy olyan világ eljövetelére, amelyben hasonló rendeletek és listák születhetnek”. A miniszterelnök szerint csak egy szuverén ország erős kormánya képes megvédeni különböző nemzetiségű állampolgárait a külső erőktől és a külső erőket kiszolgáló csatlósoktól.

Szerző

A netet is lekapcsolhatják -Tüntetést szervez a MOMA

Publikálás dátuma
2016.01.20. 06:06
Fotó: TÓTH GERGŐ, Népszava
Már csaknem kétezren jelezték, hogy részt vesznek a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) alaptörvény-módosítás ellen tiltakozó demonstrációján vasárnap délután 3-kor, a Kossuth téren.

Bokros Lajos pártelnök felhívásában közölte: felháborító, hogy az alaptörvény legújabb, terrorveszély-helyzettel kapcsolatos tervezett módosítása miatt a kormánynak többek közt lehetősége lesz arra is, hogy parlamenti hozzájárulás nélkül akár az internetet is lekapcsolja Magyarországon. Bokros hozzátette, ha az Országgyűlés kétharmaddal elfogadja a javaslatot, akkor mindehhez elegendő annyi, hogy a kormány kijelentse, "terrorveszély" van. A MOMA elnöke szerint a Fidesz módosítási tervezete csak akkor működhetne, ha lennének fékek és ellensúlyok, pártatlan szervek, amelyek megakadályoznák a visszaélést, ám "ezeket a Fidesz-rendszer már réges-rég megszüntette" - vélekedett.

Szerző