Előfizetés

Nehéz helyzetben VI. Fülöp

Megkezdte a konzultációt a pártokkal VI. Fülöp spanyol király.

Az uralkodó tegnap két kis regionális tömörülés vezetőit fogadva nem rejtette véka alá, hogy nem lesz könnyű a kormányalakítás s egyáltalán nem biztos, hogy Mariano Rajoyt már az első körben sikerül beiktatni. A monarchia helyreállítása óta nem volt hasonló dilemma: egyetlen politikai erő sem képes önállóan kormányt alakítani. Fülöp király jelezte, lehetséges, hogy második körben is tárgyal a pártok első embereivel. A december 20-i választások óta nem sok előrehaladás történt, a király hétvégéig fejezi be tanácskozásait a pártvezetőkkel.

Mariano Rajoy hétfőn úgy nyilatkozott, nem tervez újabb találkozót a szocialisták vezetőjével, Pedro Sánchezzel, mivel nem látja értelmét olyasvalakivel találkozni, aki "nem akar párbeszédet". A konzervatív kormányfő elvileg nem zárná ki a hármas koalíciót a PP, a PSOE és a Ciudadanos részvételével, ám ez kevéssé tűnik valószínűnek. Rajoy azt sem zárná ki, hogy a két másik, legalább Spanyolország egységének megőrzésében egyetértő párt külső támogatásával alakítson kisebbségi kormányt. Mindazonáltal a PP vezetője, írja az El País című lap, már az előrehozott választásokra készíti fel a pártját, ha nem sikerül működőképes koalíciót összehozni, akkor legkorábban májusban szólíthatják az urnákhoz a spanyol választókat.

Elhunyt Glenn Frey

Publikálás dátuma
2016.01.19. 09:05
Forrás: Facebook
Elhunyt Glenn Frey, az Eagles együttes egyik alapítója, 67 éves volt.

Frey halálhírét menedzsere jelentette be. "Glenn bátran küzdött az elmúlt hetekben, de sajnos a reumatikus ízületi gyulladás okozta komplikációkat nem tudta legyőzni" - olvasható a szupergroup hivatalos honlapján.

Az 1971-ben Los Angelesben alakult Eagles a 70-es évek elején robbant be a rockvilágba, akkor még Linda Ronstadt háttérzenekaraként. A négytagú rockbanda képzett zenészekből állt, és a country-zene hangzásvilágát a rockzenével párosító stílusukkal hamarosan önálló zenekarként is sikeres lett. Főként country-rockot és folk-rockot játszottak. A One of These Nights, a Best of My Love, vagy a Life in the Fast Lane ma már örökzöld slágerek. Egyik legnagyobb sikerük: a Hotel California 1976-ból. Glenn Frey az Eagles gitárosa és énekese volt, a Take it Easy, vagy a Tequila Sunrise című számok emlékeztetnek a hangjára.

Az együttes a hetvenes évek közepén élte fénykorát, lemezeiből több mint százmillió példányt adtak el. Frey a nyolcvanas években szólólemezekkel is nagy sikereket ért el.

Hús-vér szobrok bálja

Publikálás dátuma
2016.01.19. 06:50
Illusztráció/Thinkstock
Marlene Monteiro Freitas: Síró szobrok – elefántcsontból, húsból és vérből című előadása látható a Trafóban január 22-én és 23-án.

Bizarr figurák, kimerevedett, szoborszerű alakok táncolnak és énekelnek szívszaggató Arcade Fire-t és Nina Simone-t egy extravagáns karneválon. Az előadást többek közt az Orpheusz és a Pygmalion mítosz, és Alain Resnais és Chris Marker A szobrok is meghalnak című 1953-as filmje inspirálta. Szerencsés helyzetben van a magyar közönség, hiszen előbb érkezik az előadás a Trafóba, mint a rangos Wiener Festwochen vagy a berlini HAU-ba. Január 22-én, az előadás után Bakó Tamás és Rózsavölgyi Zsuzsa táncos-koreográfusok beszélgetnek Marlene Monteiro Freitas koreográfussal.