Lanyhuló kedv a gyerekvállalásra - Filmpályázatot hirdettek

Publikálás dátuma
2016.01.18. 20:40
Illusztrációk:Thinkstock
A gyermekvállalási kedv lanyhulásának a veszélyeire figyelmeztető filmpályázatot hirdetett hétfőn az Áldás Népesség Egyesület erdélyi egyetemi hallgatók számára Kolozsváron. A pályázaton 18 és 30 év közötti erdélyi egyetemi hallgatók vehetnek részt 5-30 perces magyar nyelvű produkciókkal, amelyeket egyénileg, vagy legfeljebb négyfős csoportokban készítenek. A pályamunkákat április 8-ig kell beküldeni. A Kövér László házelnök fővédnökségével zajló pályázat díjazottjai 1000, 600 illetve 400 eurós pénzjutalomban részesülnek. 

A "Negyvenegyetlen-nem" című pályázat néhai Csép Sándor erdélyi filmrendező negyven évvel ezelőtt készített Egyetlenem című dokumentumfilmjére utal. A le is vetített film drámai hangon szembesíti a nézőt a kalotaszegi magyarok egygyermekes családmodelljével. A filmben megszólaló fiatalok a kalotaszegi elanyagiasodott házasodási szokások terhe alatt mondták, hogy csak egy gyermeket vállalnak.  Egyed Ákos kolozsvári történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja elmondta, hogy Erdélyben Kalotaszegen, Magyarországon pedig Zala megyében alakult ki először a zsugorodás családmodellje.

Hozzátette, Kalotaszegen már az 1848-as jobbágyfelszabadítás előtt szokássá vált, hogy 2-3 napos lakodalmakat tartottak, amelyen a házasuló fiatalok szüleinek be kellett mutatniuk a hozományt. A szülők úgy érezték, hogy - ha több gyermeket vállalnának - képtelenek lennének megfelelni a hozomány előállítására vonatkozó társadalmi elvárásnak. Simon Csaba, az Áldás Népesség Egyesület elnöke elmondta: a pályázattal azt a korcsoportot próbálják megszólítani, amely családalapítás előtt áll. 

Szerző

A világ luxusban élő 1 százalékának több jut, mint a maradéknak összesen

Publikálás dátuma
2016.01.18. 19:27
Nem, ez nem a Szijjártó lakása - Illusztráció/Thinkstock
A világon élő lakosság leggazdagabb egy százalékának több pénze van, mint a fennmaradó 99 százaléknak összesen. A 62 leggazdagabb ember mostanra akkora vagyonnal rendelkezik, mint a Föld lakosságának szegényebbik fele összesen, vagyis mintegy 3,5 milliárd ember. Eközben a szupergazdagok még vagyonosabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek. Ezt állapította meg hétfőn az Oxfam nemzetközi segélyszervezet jelentése - adja hírül az Euronews.

A leggazdagabb 62 ember vagyona 2010 óta 44 százalékkal nőtt, míg a világ szegényebbik felének jövedelme 41 százalékkal csökkent. A szerdán kezdődő davosi világgazdasági fórum elé időzített Oxfam-jelentés szerint a szakadék a két tábor között gyorsabban mélyül, mint azt bárki korábban gondolta.

Nem, ez nem a Szijjártó lakása - Illusztráció/Thinkstock

Nem, ez nem a Szijjártó lakása - Illusztráció/Thinkstock

A szupergazdagok közül 53-an férfiak, mintegy felük az Egyesült Államokból való, míg 17-en Európából. Bár a mélyszegénységben élők száma 1990 és 2010 között a felére csökkent, a népesség legszegényebb 10 százalékának éves jövedelme csupán alig 3 dollárral nőtt az elmúlt 25 évben.

Szerző

Brüsszel ezt is lenyeli? - Mégsem kerül terítékre Lengyelország

A lengyelországi helyzet kérdése nem fog szerepelni az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács februári csúcstalálkozójának napirendjén - közölte Donald Tusk, a tanács elnöke hétfőn Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Andrzej Duda lengyel államfővel.

"Nem tartom jó ötletnek a lengyelországi helyzet kérdésének megvitatását az Európai Tanácsban" - hangsúlyozta a közös sajtótájékoztatón a volt lengyel kormányfő. Tusk kiemelte, nem támogatja az Európai Bizottság által a jogállamisági mechanizmus keretében Lengyelország ellen megindított előzetes vizsgálatot. Mint mondta, a bizottság jóhiszeműen cselekedett, és nem akarja megbélyegezni Lengyelországot, de más módja is lett volna a brüsszeli testületnek céljai elérésére.

Az európai tanácsi elnök óva intett a hisztériakeltéstől, és hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak nincsenek ellenségei az Európai Unióban és Brüsszelben. Tusk arra is felhívta a figyelmet, hogy Lengyelország szuverén adóskockázati besorolásának előző heti, indokolatlan leminősítése egyenes következménye az országgal kapcsolatban megfogalmazott negatív és túlzó bírálatoknak. Ugyanakkor Tusk aggályainak is hangot adott a jelenlegi lengyel kormány intézkedéseivel kapcsolatban.

"Sikerült elmozdulnunk a politikai élet sötét oldaláról a világos oldalra. Meg kell védenünk ezt a történelmi tettet" - mondta a volt miniszterelnök Lengyelország demokratikus átalakulására utalva. "Elnök úr, tudom, hogy ön nagyon kedveli a tudományos-fantasztikus (műveket). Mostanában valószínűleg ugyanazokat a filmeket láttuk, és azt akarom mondani, hogy mindig van idő csatlakozni az Erő világos oldalához" - fogalmazott Donald Tusk.

Lengyelország számára ma kulcsfontosságú, hogy fenntartsa rendkívül jó hírnevét, kedvező megítélést, amelyet az elmúlt 25 év során felépített. Ma viszont ez a megítélés némileg megrendült - vélekedett a tanácsi elnök. A tervezettnél hosszabb megbeszélést követő sajtóértekezleten Andrzej Duda nyugodt párbeszédre és önmérsékletre szólított fel, valamint leszögezte, hogy a párbeszédnek tényeken és kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. Az államfő hozzátette, objektív nézőpontra van szükség Lengyelországgal kapcsolatban, a túlfűtött vita ugyanis nincs jó hatással az európai egységre.

A találkozón egyebek mellett a migrációs válság, az ukrajnai helyzet, az Északi Áramlat 2 gázvezeték és Nagy-Britannia esetleges uniós kilépésének témáját is megvitatták. Utóbbi kapcsán Donald Tusk kijelentette, hogy nem fog beleegyezni semmilyen diszkriminatív intézkedésbe csak azért, hogy Nagy-Britanniát benntartsák az Európai Unióban, egyúttal "ésszerű kompromisszumot" szorgalmazott London uniós reformköveteléseivel kapcsolatban. Andrzej Duda hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Philip Breedlove tábornokkal, a katonai szövetség európai erőinek főparancsnokával is tárgyalni fog a belga fővárosban.

Az utóbbi időben számos bírálat érte az őszi lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság pártot (PiS), elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint viszont a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek. A Politico című amerikai hírportál európai kiadása szerint a varsói vezetés a jelek szerint próbál változtatni a nemzetközi megítélésén, miután az előző héten az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen az alkotmánybíróság jogkörének korlátozása miatt, a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pedig leminősítette az országot.

Szakértői értékelések szerint Beata Szydlo lengyel kormányfő keddi strasbourgi látogatása is része ennek a kommunikációs hadjáratnak. A miniszterelnök a tervek szerint fel fog szólalni az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, és tárgyalni fog az EP elnökével, valamint a képviselőcsoportok vezetőivel.

Szerző