Előfizetés

Kizárták a reformereket

Több jelöltet zártak ki az Iránban február 26-án megrendezendő parlamenti választásról. Az őrök tanácsa, amely a jelöltek ideológiai hátterét vizsgálja, alig néhány reformjelölt számára engedélyezte a voksoláson való részvételt. Hasszan Rohani elnök elmondta, az első jelentések „nem túl sokat ígérőek”. 

Az Iránnal megkötött nukleáris megállapodás, illetve a nyugati szankciók jelentős részének feloldása miatt szakértők úgy vélték, hogy a reformereknek, Rohani elnök híveinek jó esélyeik vannak a győzelemre. Céljuk az lenne, hogy megdöntsék a már 12 év óta folyamatosan hatalmon lévő konzervatívok és keményvonalasok hegemóniáját.

Az Ilna hírügynökség úgy tudja, hogy az elutasított jelöltek között található Akbar Hasemi Rafszandzsani volt elnök lánya is. Előbbi volt Rohani elnök legfőbb mentora. Indulhat viszont a reformerek listavezetője, Mohammed Reza Aref. Rohani elmondta, „mindannyian szabad választást és magas részvételi arányt akarunk”.

"Rám akarják kenni" - Megszólalt a világsztár a drogbáró-találkozóról

Publikálás dátuma
2016.01.18. 09:48
FOTÓ: Thomas Niedermueller/Getty Images
Fontos részletek előzetes nyilvánosságra kerülése után a CBS amerikai televízió vasárnap este sugározta a Sean Penn-nel készített teljes interjút, amelyben a sztár a mexikói drogbáróval történt találkozójáról beszélt.

A hollywoodi sztár nem sokkal azt követően adott interjút Charlie Rose-nak, az amerikai televíziós újságírás egyik nagyágyújának, hogy megjelentette a Rolling Stone című magazinban az El Chapo (a köpcös) ragadványnevű, Joaquín Guzmán mexikói drogbáróval titokban rögzített hatórás beszélgetésének összefoglalóját. Az írás óriási visszhangot és vitát keltett, hiszen Penn titokban készítette a szökésben lévő bűnözővel, majd az ezt követő események is nagy hullámokat vertek. A börtönből szökött bűnözőt a mexikói rendőrség különleges egysége állítólag azért tudta ismét elfogni, mert követte Sean Pennt és Kathy del Castillo színésznőt, aki a találkozót összehozta.

A televíziós interjúban Sean Penn arról beszélt, hogy megbánta az egészet, elismerte, nem kellett volna megírnia azt a riportot a Rolling Stone magazinnak. Szerinte nem igaz, hogy az ő a titkos látogatása segítette hozzá a mexikói hatóságokat Guzmán legutóbbi elfogásához. Penn úgy gondolja, a mexikóiak restellték, hogy neki előbb sikerült találkoznia bűnözővel, mint nekik elfogniuk, ezért állítják azt, hogy ő vezette nyomra őket.

"Rám akarják kenni" - fogalmazott. Az 55 éves filmsztár arra a kérdésre, hogy ezek után félti-e az életét, nemmel válaszolt, de hozzátette, lehet, hogy az élete tényleg veszélyben van.

A színész a felvetett etikai kérdésekre nem reagált, illetve nem gondolja, hogy bocsánatot kellene kérnie. Állítása szerint nem azért utazott Mexikóba, hogy tequilát igyon a dzsungelben a híres bűnözővel, hanem azért, hogy világszerte vitát kezdeményezzen a kábítószer elleni küzdelemről. Ez azonban nem sikerült - ismerte el.     Kifejtette: sajnálja, hogy a vitában elsikkadt a cikk célja, az, hogy a kábítószer-ellenes küzdelem stratégiájáról beszéljenek. "Hadd legyek egyértelmű, a cikkem kudarc volt" - fogalmazott.

Clinton az USA egyik "legnagyobb baklövését" követte el

Publikálás dátuma
2016.01.18. 09:43
FOTÓ: Getty Images
Az Egyesült Államok elnöki tisztének egyik demokrata párti elnökjelölt-aspiránsa, Bernie Sanders vermonti szenátor úgy gondolja, hogy nem Hillary Clinton, hanem ő lehet pártja elnökjelöltje.

A vermonti szenátor a CBS televízió szokásos vasárnap délelőtti vitaműsorában beszélt pártja és saját esélyeiről. Úgy vélte, a demokraták mind az iowai, mind a New Hampshire-i előválasztást megnyerhetik - ez a két szövetségi állam tartja az első elnökjelölt-jelölő előválasztást pár nap múlva. Hozzátette, szerinte a novemberi elnökválasztáson is győzedelmeskedhetnek a demokraták.

"Ha én leszek az Egyesült Államok következő elnöke, kampányomat bizonyosan úgy jegyzik majd fel a történelemkönyvekben, mint a modernkori történelem nagy politikai meglepetését" - fogalmazott a politikus. Elmondása szerint annyira komolyan ez az előérzete, hogy amikor Barack Obama elnök évértékelő beszédét hallgatta a kongresszusban, átfutott az agyán, hogy jövőre már akár ő mondhatná az évértékelőt. Népszerűsége titkát abban látja, hogy a dolgozó rétegeket képes megszólítani, függetlenül attól, hogy republikánusok, demokraták, vagy függetlenek.

Hillary Clintonról szólva elismerte, hogy a volt külügyminiszternek nagy külpolitikai tapasztalata van, csakhogy "a tapasztalat nem minden, az értékítélet a fontos" - mondta. Sanders emlékeztette a műsorvezetőt arra, hogy annak idején ő nem szavazta meg az iraki háborút, sőt, élére állt a háborút ellenző politikusok csoportjának.

"Hillary Clinton viszont megszavazta ezt a háborút, és ezzel az Egyesült Államok modernkori történelmének egyik legnagyobb baklövését követte el. Tehát, amikor külpolitikáról van szó, akkor igenis az értékítélet a fontos" - szögezte le Sanders.     A demokraták elnökjelöltségére pályázó három politikus helyi idő szerint vasárnap este tartja tévévitáját Dél-Karolinában. Ez lesz az utolsó tévévitájuk az iowai előválasztás előtt.