Külföldiekre csaptak le

Huszonkilenc halálos áldozatot követelt az a péntek este kezdődött, majd több órás túszdrámába átcsapó terrortámadás, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) hajtott végre Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban.

A terroristák a város központjában található, elsősorban külföldiek, ENSZ-alkalmazottak és francia katonák által lakott Splendid szállodát és a vele szemben fekvő kávézót vették célba. Először felrobbantottak több, a szálloda előtt parkoló autót, tüzet nyitottak a kávézóra, ezt követően hatoltak be a hotelbe és ejtették túszul az ott tartózkodókat. A terroristák elleni harcban a helyi biztonsági különítményt az országban állomásozó francia különleges erők és amerikai katonák segítették. Szombat estére sikerült kiszabadítani 176 túszt, akik közül 33 sérült volt, 29 személy viszont a terror áldozata lett.

Simon Compaoré belügyminiszter bejelentése szerint három terroristát megöltek a biztonságiak, egyikük arab, a másik kettő fekete-afrikai volt. A kezdeti híradások négy támadóról szóltak, akik közül legalább kettő nő. Hogy mi történt a negyedikkel arról hivatalos közlés nincs, azt viszont cáfolták, hogy nők lettek volna az elkövetők.

Burkina Fasoban tegnap háromnapos gyászt rendeltek el. Mivel francia áldozatok is vannak, a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege terrorizmussal kapcsolatos emberölés és emberölési kísérlet miatt eljárást indított. A francia nyomozók is részt vesznek a helyszínelésben és az áldozatok azonosításában. Az Iszlám Maghreb al-Kaidája egyre aktívabb, tavaly novemberben ugyanez a terrorcsoport támadott Mali fővárosában, Bamakoban egy luxusszállodára és ölt meg 20 embert.

Szerző

Történelmet írtak a tajvani választók

Történelminek nevezte a hongkongi média a szombati tajvani választásokat és nem alaptalanul, ugyanis a Kínával szembeforduló ellenzék női jelöltje lett a befutó a szigetországban.

Nagyarányú, elsöprő győzelmet aratott a tajvani elnökválasztáson az 59 éves Csaj Ing-ven, a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Haladás Párt (DPP) jelöltje. Ellenfele, a kormányzó Kína-barát Kuomintang párt jelöltje, Erik Csu volt. A győztes politikusnő már az első hat millió voks (Tajvan lakossága 23 millió, a választópolgárok száma meghaladja a 18 milliót) megszámlálása után több mint 3 millióval vezetett, harmadik helyen az Első a Nép Párt jelöltje, James Szung állt, aki csak 930 ezer szavazatot gyűjtött. Csu ezután bocsánatot kért választóitól, amiért csalódást okozott, beismerte önmaga és pártja vereségét.

A Kuomintang ugyanis először Tajvan történelmében elvesztette parlamenti többségét. A nem végleges adatok szerint a parlamenti választást is fölényesen nyerte a DPP, a déli területeken minden helyet elvittek, és északon is fölénybe kerültek. A DPP függetlenségpárti, a tajvani nemzeti identitás megjelenítője és a szuverenitás követelője. A Kuomintang hagyományosan Peking-barát politikát folytat. Elemzők szerint a Kuomintang kudarcos gazdaságpolitikájának köszönheti nagyarányú vereségét valamint annak, hogy nem tudta megnyerni a fiatalokat és a bizonytalanokat, akik a DPP mögé álltak be.

Csaj Ing-ven másodjára indult az elnökségért, 2012-ben a Kuomintang akkori jelöltje, Ma Jing-csiu győzte le. Ő lesz Tajvan első női államfője. Beiktatására tervek szerint január 20-án kerül sor. Elnöksége változást hozhat Tajván és Kína viszonyában, mindenekelőtt feszültséget, Peking ugyanis a szigetországot Kína elválaszthatatlan részének tekinti. Elemzők szerint mindkét fél a status quo fenntartására fog törekedni és kerülni fogja a konfrontációt. A pekingi vezetés nem kommentálta az ellenzéki győzelmet, de még az eredmény ismerete előtt azt jelentette be, hogy nem kíván beavatkozni a tajvani választásokba.

Szerző

Zsinagógában járt Ferenc pápa

Publikálás dátuma
2016.01.18. 06:33
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A római zsinagógába látogatott tegnap Ferenc pápa. Az eseményt nagy érdeklődést övezte, több mint 300 újságíró kért akkreditációt. Ferenc pápa a harmadik katolikus egyházfő, aki felkereste a római zsinagógát. Az első történelmi látogatást 1986-ban II. János Pál tette meg, XVI. Benedek 2010-ben járt a zsinagógában.

Az új katolikus egyházfőt a római zsidó közösség hívta meg megválasztása után, mert mint Riccardo Di Segni főrabbi fogalmazott a Vatikáni Rádiónak adott interjújában, fontosnak tartották, hogy ez a pápa is átlépje a zsinagóga ajtaját elődei után. A január 17-én megvalósult pápai látogatás elsősorban tiszteletadás a deportáltak és a zsinagóga elleni merénylet emléke előtt. A katolikus egyházfő tárgyalt a római zsidó közösség szervezeteinek valamint a világ zsidóságának képviselőivel, akik erre az alkalomra érkeztek Olaszországba.

Ferenc pápa először koszorút helyezett el a Rómából deportált zsidók, valamint egy 1982-ben elkövetett terrormerénylet áldozata, a gyerek Stefano Gai Tache emléktáblájánál, találkozott családja tagjaival és a merényletben megsérültekkel, majd ezt követően érkezett a zsinagógába. Beszédében elítélte az antiszemitizmus minden formáját, és emlékeztetett a kereszténység és a zsidóság közös gyökereire, hitbéli testvéreknek nevezte a zsidó vallás tagjait.

Szerző