Előfizetés

Kövér ötlete gyorsítaná a kivándorlást

A sorkatonaság és a rendkívüli szükségállapot bevezetésének ötlete csak felgyorsítja a fiatalok elvándorlását, Magyarország pedig a jövőbeni felemelkedés lehetőségét is elveszíti - vélekedett a Párbeszéd Magyarország (PM).

A PM szerint a kormány sikertelen gazdaság- és oktatáspolitikáját támasztja alá egy aktuális Tárki-felmérés is, amely szerint már a tanulók 67 százaléka és a munkanélküliek 27 százaléka tervez kivándorlást. A párt úgy véli, meg kell állítani a gimnáziumok felszámolását, és ingyenessé kell tenni az egyetemi alapképzést. 

A lakhatási problémák megoldására a PM a közösségi lakásszektor létrehozását javasolja, ahol az állam is építhetne társasházakat. Az építtető cégekkel történő megegyezés alapján a lakások egy része támogatott bérlakás lehetne, illetve az önkormányzatok hosszabb távra bérelhetnének magánszemélyektől lakásokat, amelyeket támogatott bérlet formájában adnának tovább a kerületük polgárainak - olvasható a közleményben.

Ezt ígérte, majd vonta vissza a Fidesz

A magyar kormány 2015.december 23-án visszavonta a lakhatási támogatási-, valamint a megtakarítási célú biztosítási rendszert, amellyel eltörölte a rendvédelmi dolgozók Fidesz által kidolgozott életpályamodelljének két alappillérét - mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnap.

A politikus úgy nyilatkozott: "becstelen módszer, hogy a Fidesz valamit bejelent, egész évben dicsekszik vele, learatja a politikai hasznot, majd az utolsó pillanatban az egészet visszaveszi".

Kifejtette: 2011-ben eltörölték a szolgálati nyugdíjba vonulás lehetőségét, ehelyett a megtakarítási célú biztosítási rendszer nyújtana védőhálót azok számára, akik idősebb korukban már nem tudják teljesíteni a hivatásuk során elvárt fizikai feltételeket. 

Emellett az ígéretek szerint a hivatásos szolgálatot teljesítők lakhatási támogatást, illetve kedvező hitelfeltételeket kapnának, a rendszer koncepcióját pedig már tavaly év végére el kellett volna készíteni. Azonban a Belügyminisztérium által a napokban közzétett rendelettervezetet szerint nemcsak eltörölték a lakhatási támogatás rendszerét, hanem brutális lakbéremelés van betervezve - fogalmazott az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Mint mondta, a szolgálati lakásban élő rendvédelmi dolgozók 2016. március 1-jétől 150 százalékos, 2017. január 1-jétől pedig 230 százalékos lakbéremelésre számíthatnak.

Százezreket hurcoltak el - A zsidó áldozatokról emlékeztek Ódubán

Ahhoz, hogy ismét megálljuk a szabadság próbáját, mindenekelőtt szembe kell néznünk a közelmúlt évtizedekig elhallgatott, elhazudott történelmével, és igazságot kell szolgáltatnunk azoknak az embereknek, akik egy könyörtelen diktatúra ártatlan áldozatai voltak; a ma helytállásán múlik Magyarország jövője - mondta Varga Mihály vasárnap Óbudán, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából tartott ünnepségen.

Az Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, Óbuda-Békásmegyer német nemzetiségi önkormányzata és a "Braunhaxler" Egyesület által szervezett megemlékezésen a térség fideszes országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter az Óbudáról és Békásmegyerről málenkij robotra vitt németekre emlékezve hangsúlyozta: mások bűnei miatt kellett szenvedniük a második világháború után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltaknak.

Igazságot teremteni csak a múlt feldolgozásával, egységben, egymásért és a nemzetért vállalt felelősséggel lehet - fogalmazott, hozzátéve: együtt, összefogva kell olyan világot építenünk, "amely az áratlanul elhurcoltaknak járt volna". A nemzeti kormány ezt tette, amikor visszaállította a magyarság, a család és a munka becsületét - mondta Varga Mihály. Rámutatott: a jelenkor történései bizonyítják, hogy Európának is szüksége van józan útmutatásra, amely egy olyan országból érkezik, mint Magyarország, ezért is kell az itt élő nemzetiségekkel együtt megfogalmazni a jövő feladatait.  Kiemelte: képesé kell tenni gyermekeinket arra, hogy felismerjék és legyőzzék bármely diktatúra eszméit.

"Hiszek abban, hogy akik elviselték a fogság próbáját, elviselik a nehezebbet, a szabadság próbáját is" - idézte Varga Mihály a szovjet munkatáborokat fogolyként megjárt Örkény István író szavait, a legnagyobb történelmi bűnök között említve a magyarországi német lakosság elhurcolását.  Emlékeztetett arra, hogy alig két évtizede kezdődött meg az igazi szembenézés a 20. század magyar és kelet-európai történelmével, márpedig évtizedek kellenek ahhoz, megszabaduljunk a ránk nehezedő történelmi tehertől.

Felidézte, hogy a második világháború végén milliókat, Magyarországról százezreket hurcoltak kényszermunkára pusztán származásuk miatt, sokakat megtörve, életükből éveket vagy magát az életüket véve el ezzel. Ahogy évszázadokon át közös sorsban osztozott a Magyarországon élő német és magyar lakosság, úgy a diktatúra embertelen logikájának megfelelően osztoztak az elhurcolásban is - jegyezte meg Varga Mihály. Megemlítette: elsősorban a németnek vélteket vitték el, de mivel a fő szempont a létszám volt, sokszor válogatás nélkül, az utcán fogdosták össze az elhurcolandókat. Az áldozatok "sorsuk valóságával legyőzték a kommunizmust, mert megmutatták igazi természetét" - hangsúlyozta a miniszter. Az esemény előtt kétnyelvű emlékező szentmisét tartottak a közeli Szent Péter és Pál-templomban.