Terrortámadás Afrikában - Eljárást indított Párizs

Legalább két francia áldozata van az ouagadougoui terrortámadásnak és túszejtésnek, amelyben 29 ember, többségében külföldi halt meg - közölte a francia külügyminisztérium.

Egy portugál állampolgárt, aki ugyanannál a közlekedési vállalatnál dolgozott, mint a két francia, szintén megöltek a dzsihadisták. A sérültek között is van egy francia-marokkói állampolgár, Leila Alaoui fotóművész, aki súlyosan megsérült a támadásban, de a gyors beavatkozást követő műtétnek köszönhetően állapota vasárnap stabil volt. 

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege terrorizmussal kapcsolatos emberölés és emberölési kísérlet miatt eljárást indított, ami megszokott abban az esetben, ha külföldi támadásban francia állampolgárok érintettek. Vasárnap francia nyomozók indultak a támadás helyszínére, ahol részt vesznek a helyszínelésben és az áldozatok azonosításában.

Fegyveresek péntek este támadták meg a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű luxusszállodáját és a szemközti kávézót. Beszámolók szerint a támadók felgyújtottak - vagy felrobbantottak - több, a szálloda előtt parkoló gépkocsit, tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszára, majd tűzharcba keveredtek a biztonsági erőkkel, ezután pedig bevették magukat a szállodába és túszokat ejtettek. A helyi biztonsági erők az országban állomásozó francia különleges erők és amerikai katonák segítségével összesen 126 túszt szabadítottak ki, köztük legalább 33 sebesültet. A merénylet elkövetését az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) nevű szervezet vállalta magára. Tavaly novemberben ez a szervezet támadta meg a mali főváros, Bamako egyik luxusszállodáját, ahol 20 embert öltek meg.

Szerző

7000 menekült előtt beszélt Ferenc pápa

Publikálás dátuma
2016.01.17. 16:20
FOTÓ: Franco Origlia/Getty Images
"Ne hagyjátok elrabolni magatoktól a reményt és az élet örömét!" - mondta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren szavait hallgató mintegy hétezer migránsnak az elvándorlók és menekültek világnapján.

Az egyházfő kijelentette: az elvándorlók mindegyike "történelmet, kultúrát, értékeket" hordoz magában úgy, hogy megtapasztalta a nyomort, elnyomást és félelmet is. "Jelenlétetek ezen a téren az Istenbe vetett remény jele!" - fogalmazott Ferenc pápa. 

Az egyházfő a Jakartában és Burkina Fasóban történt terrorista merényletek áldozataiért imádkozott, és azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség elkötelezetten építse a békét. 

A pápa köszöntőjének elhangzása után a bevándorlók és a menekültek áthaladtak a Szent Péter-bazilika szent kapuján. A bazilikában a számukra bemutatott misén vettek részt. Az egyházfőnek világnapra szóló üzenete még szeptemberben jelent meg A migránsok és menekültek kihívása, Az irgalmasság evangéliumának válasza címmel.

A Szent Péter téren vasárnap összegyűlt mintegy hétezer migráns és menekült a közép-olaszországi Lazio tartomány egyházmegyéiből érkezett, ahol az utóbbi hónapokban befogadásra találtak. Kétszázan egy Róma közeli menekültállomásról jöttek. A bevándorlók és menekültek mintegy harminc különböző nemzetet képviseltek és országaik zászlóját lobogtatták. Két ukrán menekült vitte azt a fából készült keresztet, amely a Lampedusa szigetére érkező, menekülteket szállító hajók deszkáiból állítottak össze. A keresztet 2013 júniusában Ferenc pápa megáldotta, amikor Lampedusára látogatott.

A Szent Péter-bazilikába bevitt kereszt arra a 4500 migránsra emlékeztetett, akik tavaly a tengeren való átkelés közben veszítették életüket, közöttük 750 gyermek. Az olasz püspöki kar nyilatkozata szerint a keresztet azért ukránok vitték, mivel ők egy "elfelejtett háborúra" emlékeztetnek. 

A Szent Péter-bazilikában Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mutatott be nekik misét. A misére megszentelt ostyákat három olyan, gyilkosságért elítélt rab készítette, akik a megtérés útjára léptek a milánói börtönben. Ferenc pápa beszédében külön köszönetet mondott nekik. Az elvándorlók és menekültek világnapján Lampedusa szigetén mutatott be misét Francesco Montenegro a szicíliai Agrigento érseke, a Caritas szervezetének olaszországi elnöke.

Szerző

Rontott az Orbán-kormány - Luxus az egészséges étkezés?

Publikálás dátuma
2016.01.17. 16:16
FOTÓ: Thinkstock
Az egészséges élelmiszer ma a gazdagok luxusa Magyarországon - mondta az LMP elnökségi tagja, vidékfejlesztési szakszóvivője vasárnap.

Lengyel Szilvia szerint az Orbán-kormány intézkedései eddig csak rontottak az egészséges életmód kialakításához szükséges feltételeken, nem tudták megállítani az egészséges ételek háttérbe szorulását és a feldolgozott élelmiszer importjának dömpingjét.

Rámutatott: az élelmiszertermelést és -kereskedelmet rengeteg adó terheli, túlnyomóan érvényes az egész Európai Unióban rekordnak számító 27 százalékos áfa, ehhez jön egyebek mellett a szállítást drágító útadó és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj.

Mindezek eredményeként a magyar családok költenek a legtöbbet az alapvető élelmiszerek beszerzésére az unión belül, miközben döntő hányaduk kénytelen az élelmiszereken is spórolni - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus. A kormány félresikerült rendelkezései közé sorolta a kereskedelmi halászat betiltását is, amellyel a kormány kiszorította a piacról az egészséges magyar halat.

Lengyel Szilvia megjegyezte: a drágulással párhuzamosan a táplálkozás egyre egészségtelenebb irányba tolódik el, egyre nagyobb szerep jut a szénhidrátoknak, ami hozzájárul az ér- és szívrendszeri megbetegedések gyakoribbá válásához.  

Az LMP komplex intézkedéscsomagjában egyebek között azt javasolja, hogy a kormány 5 százalékra csökkentse minden alapvető élelmiszer áfáját, továbbá vezessék be a zöld közbeszerzés intézményét, és így a helyben előállított kevesebb feldolgozási és szállítási lépésen átesett élelmiszer előnyt élvezzen a közbeszerzéseknél. A csomag harmadik eleme, hogy valódi helyi piacok felállítását támogassa a kormány, ahol helyben előállított egészséges élelmiszert árulnak az őstermelők, nem pedig banánt, kivit és mandarint - fűzte hozzá a politikus.

Szerző