Előfizetés

Botrányt kavart Kövér interjúja - Orbán reagált a sorkatonaság ötletére

Publikálás dátuma
2016.01.17. 13:34
Korábbi felvétel. Forrás: Facebook
Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon - reagált Orbán Viktor miniszterelnök a köztévében Kövér László szombati interjújára, amiben az Országgyűlés elnöke katasztrofális hibának nevezte a sorkötelezettség magyarországi eltörlését. A kijelentés nagy felháborodást keltett a civilek és az ellenzéki pártok körében is, a DK szerint ezzel a Fidesz elárulta a magyar fiatalokat is. Az Együtt fantazmagóriának, az MSZP Orbánék hecckampányszerű ötletelésének nevezte Kövér ötletét, a PM szerint pedig a sorkatonaság visszaállítása gyorsítaná a kivándorlást.

A kormányfőt arról is kérdezte az M1, hogy van-e vita a kormány és Kövér László között ebben a kérdésben, több sajtóorgánum ugyanis az Országgyűlés elnökére hivatkozva tényként írta meg a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését. A miniszterelnök közölte, hogy nincs vita, miután Kövér László sem erről beszélt. Orbán Viktor azt is megerősítette: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen.

Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Új Néplap szombati számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, a visszaállítását azonban véleménye szerint jelenleg egy uniós tagállam nem tudná hatékonyan megoldani, ahhoz összeurópai döntésre lenne szükség. 

Szerinte a sorkötelezettség eltörlése miatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani. Hozzátette: ha ma - anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás - vissza akarnák állítani a sorkatonaságot, az erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg. Kövér ezzel együtt az interjúban nem zárta ki, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az RTL Híradónak úgy nyilatkozott a témában, hogy olyan rendszert vezessünk be, amikor a fiatalok, ha nem is sorkatonák, de valamiféle katonai kiképzést kaphatnak és ennek kapcsán, hogyha a nemzetvédelem megkívánja, igénybe lehet őket venni.

Ugyanakkor a Fideszben vannak eltérő vélemények is, hiszen Deutsch Tamás a Facebookon a párt egyik 2004-es közleményét adta közre, melyben egy demilitarizált és egységes Európa, illetve a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglaltak állást. "Ennyi!" - fűzte hozzá az idézethez a Fidesz EP-képviselője. 

Az ellenzék körében egységes felháborodást keltett a sorkatonaság visszaállításának ötlete.

Az MSZP szerint mindenki számára egyértelmű, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetésének Magyarországon nincs semmilyen reális alapja. "Orbánéknak hecckampányszerű ötletelések helyett inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy miként szüntessék meg a honvédségen belüli 5500 fős létszámhiányt, hogyan tartsák be a katonáknak tett, majd utóbb visszavont ígéreteiket, és miként szereljék fel úgy az állományt, hogy a Magyar Honvédség be tudja tölteni feladatát" - fogalmazott az MSZP.

A Demokratikus Koalíció (DK) is határozottan elutasította a sorkötelezettség visszaállítását, szerintük ezzel "a Fidesz elárulta a magyar fiatalokat is"Jelenleg semmilyen veszély sem fenyegeti az országot, csak az, hogy a Fidesz szétszakítja a magyar családokat, és kaszárnyákba űzi a magyar fiatalokat - fogalmazott Vadai Ágnes, aki szerint a fiatalok tanulni, dolgozni, és élni akarnak, nem pedig egy lerobbant kaszárnyában táborozni.

Az Együtt fantazmagóriának nevezte Kövér felvetését, szerintük ehelyett az elsődleges megoldandó problémákkal kellene foglalkoznia a magyar kormánynak. Szerintük rengeteg a tennivaló Magyarország jobbá tételéhez, a párt elsőként például azt javasolja, hogy inkább az egészségügyi vagy az oktatási rendszer bajaival foglalkozzon a Fidesz-KDNP kormány. Amikor pedig ezeket megoldották, talán elfelejtik ezt a sorkatonai fantazmagóriát - jegyezték meg a pártban.

A PM szerint a sorkatonaság és a rendkívüli szükségállapot bevezetésének ötlete csak felgyorsítaná a fiatalok elvándorlását, Magyarország pedig a jövőbeni felemelkedés lehetőségét is elveszítené. 

Hosszú Katinka belehúzott Austinban

Hosszú Katinka arany- és ezüstéremmel folytatta szereplését az egyesült államokbeli Austinban zajló nemzetközi úszóversenyen.

Az Arena Pro Swim Series elnevezésű pénzdíjas sorozat idei első állomásán a 26 éves világ- és Európa-bajnoknő a szombati versenynapon előbb megnyerte a 400 méteres vegyesúszás döntőjét, majd második lett a 200 méter hát fináléjában. 

A viadal honlapjának eredményközlése szerint Hosszú a vegyesszámban 4:36.27 perccel győzött, nagy fölénnyel diadalmaskodva. A bő húsz perccel később rendezett hátdöntőben viszont akadt egy nála is gyorsabb: a 22 esztendős amerikai Maya DiRado 2:08.19-cel nyert a 2:08.63-at úszó Hosszú előtt.

A magyar versenyző, aki a pénteki nyitónapon 100 méter gyorson negyedik, 400-on pedig nyolcadik lett, vasárnap három számban szerepel: a nevezési lista szerint 200 méter pillangón, 100 méter háton és 200 méter vegyesen indul.

Előrehozott választásokat kezdeményezett a kormányfő

Publikálás dátuma
2016.01.17. 13:13
FOTÓ: WANG ZHAO - Pool /Getty Images
Előre hozott választásokat kezdeményez Aleksandar Vucic szerb kormányfő, aki vasárnap Belgrádban arra kérte pártja, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) vezetőségét, hogy támogassa ebben.

A két éve megválasztott miniszterelnök az SNS közgyűlésének ülésén kiemelte: kormánya megkezdte a változtatásokat Szerbiában, az ország most politikailag és gazdaságilag is stabil, a szorgalmas munkának köszönhetően pedig a nagyhatalmak partnerévé is vált.

A legnagyobb szerb párt a közvélemény-kutatások szerint több mint 50 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A parlamenti választást várhatóan áprilisban, az önkormányzati és a vajdasági tartományi választással egy időben tartják majd.