Szavazatvásárlás? - Újabb balhé Farkas Flórián körül

Publikálás dátuma
2016.01.15. 11:07
Népszava fotó
Tavaly novemberben Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter  a parlament európai ügyek bizottságának ülésén már erősen bírálta az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi vezetőjét, a fideszes Farkas Flóriánt. A sajtó ekkor találgatni kezdett, vajon vége van-e a különös pályafutásnak, az Országgyűlésben néma, a cigányság érdekében hangját egyszer sem hallató miniszteri biztos belebukik-e az éppen a romákat segíteni hivatott Út a munkába program pályázati pénzeinek unortodox elköltése kapcsán kialakult botrányba, vagyis: "megkaphatta-e a "selyemzsinórt".  Aztán jött a villa-ügy. Most meg az a fránya szakdolgozat, sőt az újabb hír: a szavazatvásárlás alapos gyanúja. Hosszú vergődés látszik.  

A Népszava információi szerint miközben Farkas Flórián körül nem csitulnak a botrányok, a miniszteri biztos az ORÖ képviselőivel fűzi egyre szorosabbra a kapcsolatait. Neve elhallgatását kérő informátorunk szerint, a Farkas érdekeltségébe tartozó Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány  az ORÖ több képviselőjével köt szerződést 250-300 ezer forintos havi járandóságért. Az informátor szerint így kívánják megvásárolni a képviselők szavazatát, és rávenni őket arra, hogy a hétfői közgyűlésen Hegedüs István jelenlegi elnök leváltására voksoljanak. A leváltást ugyan a törvény nem teszi lehetővé, de Hegedüs kisebbségbe kerülhet, így nagy valószínűséggel nem lesz elegendő többsége az éves költségvetést megszavazásához sem, és az ORÖ érdemi munkája ellehetetlenül.

Nem ez az első eset, hogy a volt elnök le akarja váltatni a jelenlegit. Nem lep meg az újabb puccskísérlet – nyilatkozta korábban lapunknak Hegedüs István, annak kapcsán, hogy az ORÖ 27 képviselője rendkívüli közgyűlés haladéktalan összehívását kezdeményezte, mégpedig azért, hogy leválthassák a jelenlegi elnököt. Hegedüs szerint ez már a tizedik próbálkozása a jobbára Farkashoz köthető társaságnak. Hegedüs igyekszik továbbra is pártpolitika nélkül maga mögött hagyni azt a káros múltat, amit a volt elnök jelentett az ORÖ-nél. Ezen örökséggel kapcsolatban azt megtudtuk a most regnáló vezetőtől, hogy azokban a zűrös ügyekben, amelyekről a sajtó többször beszámolt továbbra sem tett semmit Farkas, így például a Svájci úti villa kulcsát sem adta át.

Mindeközben a miniszteri biztos megkereste a szerkesztőségünket is egy büntetőfeljelentéssel fenyegető közleménnyel, amiből kiderült: még Farkas Flórián sem biztos benne, hogy hol diplomázott. A miniszterelnök tanácsadójának parlamenti életrajzában az szerepel, hogy az ELTE jogi karán szerzett képesítést, tegnapi írásában viszont az egykori roma önkormányzati vezető már azt hangsúlyozta: az ELTE társadalomtudományi karán kapott diplomát. Az intézmény akkori vezetője is úgy emlékszik, hogy Farkas járt hozzájuk, de szerinte csak az első évben látogatta az órákat. A politikus diplomamunkáját az LMP kikérte, de nem kapta meg.

Farkas Flórián: igenis van szakdolgozatom!

Tegnap Van-e diplomája Farkas Flóriánnak? - Tényi feljelent címmel cikket jelentettünk meg a lap online felületén.Farkas Flórián erre reagáló sajtóközleménye (betűhű közlés): 

A különböző média felületeken megjelent, szakdolgozatom meglétét - nemlétét fírtató, engem hamis színben feltüntető cikkekre az alábbi tájékoztatást adom.

Az állításokkal ellentétben van szakdolgozatom, melyet az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Társadalomtudományi Karán, Politikai Tudományok Tanszékén írtam. A szakdolgozat címe: Az Európai Unión belül-kívül? Az uniós csatlakozás hatásai a magyarországi cigányság életkörülményeire.

2005-ben végeztem, végzettségem pontos megnevezése: Okleveles politológus. Az oklevél minősítése kitűnő.

Megtámadtatásom jogán azonnali helyreigazítást és az alaptalan hír azonnali eltávolítását kérem minden érintett média felülettől. A 2012.évi C. törvény 226§a-ban és a 2012. évi C. törvény 227§ a-ban foglaltak szerint abban az esetben, ha a kérésemnek nem tesznek eleget, a hamis váddal illetők ellen büntetőfeljelentést teszek. Kérem a fentiek tudomásul vételét és a helyreigazítás azonnali megtételét.

Budapest, 2016.január 14.
Farkas Flórián s.k.

Félrevezette a Parlamentet 

Így értékeli a mai Magyar Nemzet a történeteket: Valótlan adatokat közölt a parlamenttel Farkas Flórián, Orbán Viktor megbízottja, aki az Országos Roma Önkormányzat elnöke volt.  A cigány politikus életrajzában azt állította, az ELTE jogi karán szerzett diplomát, ám kiderült, ez nem igaz, amit végül a képviselő is elismert- így a lap. Farkas nem mondott igazat, amikor életrajzában azt állította, hogy az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezett oklevelet. Tegnap kiderült, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője nem a jogi karon végzett, és az sem igaz, hogy óraadó tanár volt. 

Nos, igen, mindez valóban kiderül a fentebb közreadott, büntetőfeljelentéssel is fenyegető közleményből. 

De még nincs vége

Mint a tegnapi, Farkas által kifogásolt cikkünkben is leírtuk,  Tényi István ( maga is az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát, a bölcsészkaron)  az V. kerületi Fidesz-szervezet tagja, a sajtó által csak közismert, illetve legnagyobb feljelentőnek titulált politikus csütörtökön szintén közleményben tudatta: ha a Magyar Nemzet nem találja azt a fránya szakdolgozatot, akkor minden bizonnyal lopás történt, ezért jó állampolgárként ismét feljelent. 

Az új fejlemények tükrében Tényi úr ismét akcióba lendült, a Népszavához eljuttatott közlemény szerint ugyanis: bejelentést tesz ismeretlen elkövető ellen a 2012. évi C. törvény 342. § (1) és 345. § alapján. Teszi pedig mindezt a fentebb jelzett Magyar Nemzet cikk, illetve a bizonyító erejű Farkas-közlemény alapján. 

Jelenleg itt tartunk. 

Szerző

Farkas Flórián: igenis van szakdolgozatom!

A különböző média felületeken megjelent, szakdolgozatom meglétét - nemlétét fírtató, (sic!) engem hamis színben feltüntető cikkekre az alábbi tájékoztatást adom - írja Farkas Flórián abban a sajtóközleményben, amelyet szerkesztőségünkbe is eljuttatott.

Betűhű közlés következik: 

Az állításokkal ellentétben van szakdolgozatom, melyet az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Társadalomtudományi Karán, Politikai Tudományok Tanszékén írtam. A szakdolgozat címe: Az Európai Unión belül-kívül? Az uniós csatlakozás hatásai a magyarországi cigányság életkörülményeire.

2005-ben végeztem, végzettségem pontos megnevezése: Okleveles politológus. Az oklevél minősítése kitűnő.

Megtámadtatásom jogán azonnali helyreigazítást és az alaptalan hír azonnali eltávolítását kérem minden érintett média felülettől. A 2012.évi C. törvény 226§a-ban és a 2012. évi C. törvény 227§ a-ban foglaltak szerint abban az esetben, ha a kérésemnek nem tesznek eleget, a hamis váddal illetők ellen büntetőfeljelentést teszek. Kérem a fentiek tudomásul vételét és a helyreigazítás azonnali megtételét.

Budapest, 2016.január 14.
Farkas Flórián s.k.

Szerző

Megszűnik, vagy megerősödik a sebészeti ügyeleti rendszer a fővárosban?

Publikálás dátuma
2016.01.15. 10:19
Illusztráció/Thinkstock
Áprilistól megszűnik a fővárosban a sebészeti ügyeleti rendszer - írja a Népszabadság. A vakbél, gyomorvérzés vagy egyéb akut hasi panasz miatt műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden budapesti kórháznak meg kell operálnia, bármikor a nap folyamán. Minderről az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta kedden az intézményvezetőket. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgató szerint azonban ez téves és félrevezető információ. 

A lap birtokába került levél alapján a Népszabadság azt írta: a változás egyelőre csak a sebészeti ügyeletet érinti, az egyéb ellátásokra még marad a régi rend. Az új rendszerben a mentő az év minden napján a beteg állandó lakhelye szerint illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat. A hajléktalanokat, a vidékről ingázókat, akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, abba a kórházba viszik, amelynek körzeté­ben rosszul lettek. A spontán beeső betegeket - a rendelkezés szerint - kötelező a szakma szabályai szerint ellátni. Ha az új rendszer elindul, a műtétszám egy-egy kórházban egy vagy két esetre csökkenhet, viszont a nap 24 órájában ott kell tartani az ügyeleti teameket és a sebészeti beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen orvosi szolgáltatásokhoz szükséges szakembereket.  Sebészből, intenzív-terápiás orvosból és radiológusból nem mindegyik kórház rendelkezik elég szakemberrel. Jelenleg úgy oldják meg az orvoshiányt, hogy a keresett szakmában dolgozók több kórházban is vállalnak munkát. Ám ha a jövőben a kórház 24 órás sebészeti ügyeletéhez mindenkinek ott kell maradnia főállású munkahelyén, lesznek helyek, ahová egyáltalán nem jut doktor - írja tehát a Népszabadság. A teljes cikk itt olvasható. 

A mai sajtóban tévesen és félrevezetően jelent meg az az információ, hogy április 1-től megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer - ezt már Győrfi Pál írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében, leszögezve: nem megszűnik, hanem megerősödik az akut sebészeti ellátás Budapesten. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója szerint a valóság az, hogy az általános és hasi sebészeti ügyeleti rendszer az érintett kórházi vezetőkkel hónapokkal ezelőtt, előre egyeztetve április 1-től úgy alakul át, hogy a betegek Budapesten nem csak néhány, naponta változó, de előre kijelölt kórházban, hanem valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas kórházban, a nap 24 órájában megkapják a szükséges sebészeti ellátást. Az akut sebészeti ellátó kapacitás Budapesten tehát április 1-től megerősödik, a jelenlegi néhány kórház helyett valamennyi, sebészeti profillal rendelkező fővárosi kórház ellátja a sürgős sebészeti betegeket a nap 24 órájában. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg ellátás változatlan rendben működik tovább.

Szerző
Frissítve: 2016.01.15. 12:10