Előfizetés

Menekültkvóta - Népszavazást sürget a rockzenész

Népszavazást íratna ki az Európai Unió menekültkvótája ügyében a lengyel szejmbe bekerült egykori rockzenész. Pawel Kukiz pártja, a Kukiz’15 a tavaly októberi parlamenti választáson 42 mandátumot szerzett a 460 tagú törvényhozásban. Kukiz a PAP hírügynökségnek adott interjúban közölte: „Ha vendégeket fogadok, jogomban áll eldönteni, hogy kit engedek be a házamba”.

 A Kukiz’15 határozati javaslatot készül benyújtani a tervezett referendumról a szejmben, s a pártvezető abban bízik, hogy a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatni fogja ennek kiírását. Egy határozati javaslat benyújtásához azonban legalább 69 honatya támogatására van szükség. Beata Szydlo lengyel kormányfő korábban közölte, hogy Varsó idén legfeljebb 400 menedékkérő befogadását engedélyezi. Az októberben ellenzékbe szorult Polgári Platform (PO) által vezetett előző kabinet hosszú távon 7 ezer menekült befogadását vállalta volna.

Feloldják az Irán-ellenes szankciókat?

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) várhatóan pénteken teszi közzé jelentését arról, hogy Irán teljesítette-e a tavaly júliusban a Hatokkal megkötött megállapodást nukleáris programjának korlátozásáról. Ha az IAEA vizsgálatának eredménye - amint arra számítani lehet - pozitív lesz, ezt követően az Egyesült Államok és az Európai Unió által korábban Teheránnal szemben hozott szankciókat feloldják, illetve az iráni nukleáris programot érintő ENSZ-szankciók is érvényüket veszítik. A világszervezet más büntetőintézkedései Irán ellen ugyanakkor érvényben maradnak.

Az Iránból kiszivárgott menetrend alapján a szankcióoldásra szombaton vagy vasárnap kerülhet sor, s a tervek szerint a régóta várt lépést Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminszter, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Federica Mogherini ezt közös közleményben nyugtázza majd. Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter is úgy nyilatkozott a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen mondott beszédében, hogy a nukleáris megállapodás a következő napokban életbe lép. Az egyezmény küszöbön álló életbe lépése miatt volt különösen kritikus a Perzsa-öbölben frissen kialakult válsághelyzet. Amerikai források szerint John Kerry tíz óra leforgása alatt legalább ötször beszélt iráni kollégájával, hogy elérje a kedden elfogott amerikai haditengerészek sürgős szabadon bocsátását. Teherán végül tudomásul vette a hivatalos magyarázatot, hogy a két amerikai hajó „technikai hiba” folytán került iráni felségvizekre. Amerikai bocsánatkérés után végül elengedték a tíz tengerészt, s elsimították az incidenst. Az amerikai katonáknak nem esett bántódásuk.

Lecsapott a terror Jakartára - Sok az áldozat, készültség Balin (fotók!)

Publikálás dátuma
2016.01.14. 09:20
A felvétel egy korábbi támadás helyszínén készült Jakartában, amikor egy hotel ellen követtek el terrortámadást - Fotó: Oscar S
Robbanások sorozata rázta meg Jakartát csütörtökön, az indonéziai főváros számos pontján órákkal a robbanások után is lövöldözés hallatszott. Legalább hat helyen robbant pokolgép, a rendőrség tűzharcot kezdett a támadókkal. A jakartai merényletek után a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata arra kéri a környéken tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait. A KÉPRE KATTINTVA KIS GALÉRIA NYÍLIK!  Fotók: Oscar Siagian/Getty Images

Egy robbantás célpontja egy Starbucks kávézó volt, szemtanúk szerint három támadó hatolt be oda. A kávézóban három ember veszítette életét, összesen legkevesebb tizenhatan haltak meg, rendőrségi források szerint civilek és rendőrök is voltak az áldozatok között. Számos súlyos sérültet szállítottak kórházba. A hatóságok úgy tudják, az egyik robbantást öngyilkos merénylő követte el. Az első robbantások után lezárták a Sarinah bevásárlóközpont környékét, rendőrök, kommandósok, páncélozott járművek vették körül a környéket. Indonéziában már hetek óta nagy volt a feszültség, mivel az Iszlám Állam terrorszervezet újév környékén támadásokkal fenyegette az országot. A terrorelhárítás ennek nyomán letartóztatások sorát hajtotta végre, razziáztak a dzsihadista kapcsolatokkal gyanúsított személyeknél. A rendőrség ugyanakkor egyelőre nem biztos benne, hogy melyik szélsőséges csoport áll a robbantások mögött. Indonéziából az elmúlt években mintegy 150-200 ember ment Szíriába, hogy az IS mellett harcoljon. Joko Widodo indonéz elnök terrortámadásnak minősítette a történteket, nyugalomra szólította fel a lakosságot. Az államfő megszakította jávai utazását és visszaindult a fővárosba.

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy lenne magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában. A konzuli szolgálat honlapján megjelentek szerint a robbantások helyszínén továbbra is nagyfokú rendőri jelenlét tapasztalható, a helyszínelők helyi idő szerint délután fél négykor fejezték be a munkájukat, azt követően a térséget megnyitották a forgalom előtt.  Balin, a kedvelt turistacélponton elsőfokú biztonsági készültséget rendeltek el.

A konzuli szolgálat azt kéri a környéken tartózkodó magyaroktól, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait, a Thamrin sugárút környékét pedig lehetőség szerint kerüljék el. Javasolják, hogy a Jakartában tartózkodó magyar állampolgárok hogylétükről tájékoztassák magyarországi hozzátartozóikat. Továbbra is ajánlják, hogy az Indonéziában tartózkodó vagy odautazni kívánó magyarok regisztráljanak konzuli védelemre a konzuli szolgálat weboldalán.

Kiemelték: Magyarország jakartai nagykövetsége az eseményeket folyamatosan figyelemmel kíséri, és szükség esetén a jelenlegi utazási tanácsokat is módosítja, ezért kérnek minden ott tartózkodó vagy Indonéziába utazni kívánó magyar állampolgárt, hogy a konzuli szolgálat honlapján megjelenő aktualizált tájékoztatást kísérjék figyelemmel. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország egyes tartományai II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartoznak, ezek: Aceh, Közép-Celebesz (indonézül Sulawesi-Tengah, különösen Palu, Poso, Tentena térsége), Maluku (különösen Ambon térsége), valamint Pápua, Nyugat-Pápua.

A KKM javasolja, hogy az e térségekben tartózkodó magyarok legyenek különösen körültekintőek, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig a tömeges rendezvényeket, gyülekező helyeket, forgalmas környékeket kerüljék.

A csütörtöki robbantásokkal kapcsolatban Magyarország jakartai nagykövetsége a +62 21 520 3459, +62 21 520 3460 és a +62 811 825 5426 telefonszámokon érhető el.