Ukrán válság - Fogolycserében és tűzszünetben állapodtak meg

Fogolycserében és újabb tűzszünetben állapodtak meg szerdán a szembenálló felek Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott összekötő csoport idei első ülésén - közölte a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára a Facebook-on.

Darka Olifer bejegyzése szerint a fogolycserét Kijev kezdeményezte a rajta kívül még Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló háromoldalú kontaktcsoport értekezletén. Elsősorban a sérülteket, a súlyosan betegeket és a nőket szándékoznak kicserélni - fűzte hozzá. Azt nem közölte, mikor várható a fogolycsere, csupán annyit, hogy a "közeljövőben". 

Ihor Plotnickij, a luhanszki szakadárok vezetője korábban azt ígérte, hogy a január 7-i pravoszláv karácsonykor minden fogva tartott ukrán katonát kiengednek, ám később ezt az ígéretét visszavonta Kijevet, felelőssé téve a fogolycsere-tárgyalások meghiúsulásáért. Kijev szerint a szakadár Luhanszki Népköztársaságban összesen 139, katonai és polgári személyt tartanak törvénytelenül fogva, a Moszkva által támogatott szeparatisták viszont csak kilencet ismernek el.         

A kontaktcsoport szerdai ülése után Martin Sajdik, az EBESZ képviselője közölte újságírókkal, hogy január 14-től újabb tűzszünetnek kell életbe lépnie. Szavai szerint Borisz Grizlov, Moszkva képviselője kezdeményezte, hogy tegyenek még egy kísérletet a fegyvernyugvás elérésére. December végén a szemben álló felek úgynevezett "újévi" tűzszünetben állapodtak meg. Ennek december 23-án nulla órakor kellett volna életbe lépnie és január közepéig tartania. Noha a Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezség létrejöttét, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá, egyetlen nap sem hallgattak el a fegyverek a Donyec-medencében.

Szerző
Témák
ukrán válság

Újszülötteket cseréltek el a kórházban

Publikálás dátuma
2016.01.13. 22:02
Fotó: Thinkstock
Egy grazi kórházban cserélhettek el két újszülöttet 25 évvel ezelőtt, de egyelőre csak az elcserélt személyek egyikének a kiléte ismert. Véradás alkalmával merült fel a gyanú, amelyet végül egy DNS-teszt igazolt.

Az érintett lány 2014 év elején egy véradás után azt vette észre, hogy vércsoportja eltér attól, amelyet édesanyja kismamakönyvébe bevezettek. 

A kórház igazgatója, Gebhard Falzberger szerint az esetet 2015 áprilisában jelentették a grazi ügyészségnek. Mivel a hatóság az eljárást időközben lezárta, a kórház most az érintett családdal együtt igyekszik kideríteni a történteket. 

A Kleine Zietung című osztrák lap beszámolója szerint a véletlen csere 1990. október 15. és november 20. között történhetett. Az ügy felderítése érdekében a kórház ingyenes DNS-tesztet ajánl azoknak, akik ebben az időszakban a kórházban születtek vagy hozták világra gyermeküket. A szóban forgó időben mintegy 200 lánygyermek született az osztályon, eddig négyen végeztették el a tesztet. 

Az osztály vezetése szerint ma már a véletlen csere elképzelhetetlen lenne, hiszen az újszülöttekre két azonosító karszalagot is tesznek, a kilencvenes években használt egy szalag helyett.

Szerző

Menedékkérők ellen terveztek merényleteket

Németországban a szövetségi legfőbb ügyészség megvádolt négy embert szélsőjobboldali terrorista szervezet létrehozásával és menedékkérők elleni robbantásos merénylet kitervelésével.

A súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében eljáró vádhatóság szerdai közleménye szerint a vádlottak az Oldschool Society (OSS) nevű szélsőjobboldali csoport tagjai. Tavaly májusban vették őrizetbe őket. A legfiatalabb 23 éves, a legidősebb 57 éves, valamennyien német állampolgárok. Ketten közülük az OSS legfőbb irányítói, a szervezet "elnöke", illetve "alelnöke".

A müncheni tartományi felsőbírósághoz tavaly december 23-án benyújtott vádirat szerint a vádlottak legkésőbb 2015 januárjában létrehozták, majd működtették az OSS-t, amelynek szélsőjobboldali ideológiája jegyében terrortámadásokat akartak elkövetni. Az elsőt 2015 májusára tervezték a Szászország tartományi Borna térségében egy menedékkérőket befogadó állomás ellen - áll a közleményben.

A vádlottak be is szerezték a robbanóanyagot Csehországban a pokolgépes merénylethez, és csak azért nem hajtották végre a támadást, mert még éppen időben elfogták őket.

A nyomozást az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) - a belső elhárítás - értesülései alapján indították el, és a négy embert egy nagyszabású razzia révén, a szövetségi rendőrség terrorizmusellenes és különleges műveleti egységének közreműködésével kerítették kézre tavaly május 6-án. A vádlottak a merényletet május 8. és 10. között akarták elkövetni.

Szerző