Bíróság: Portikékkal üzletelt Rogán

A Fővárosi Ítélőtábla szerint a Népszabadság nem állított valótlan tényt, amikor megírta, hogy a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Portik Tamás élettársának adott el ingatlanokat a Rogán Antal vezette V. kerület. 

Az idő közben miniszterré avanzsált korábbi polgármester idején a Pápa Marianne-hoz köthető Classic Immo Kft. 30 százalék kedvezménnyel, 52 millió forintért vásárolt meg a Károly körúton egy lakást, egy évvel később pedig dupla áron adta azt tovább. A cég tulajdonosa a szerződés aláírásakor a Komondor Zrt. volt, aminek részvényese Pápa és két gyermeke volt. A zrt.-ről korábban Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester azt állította, a Komondor által üzemeltetett józsefvárosi piac Portik érdekeltségének minősült. Pápa végig tagadta, hogy Portik élettársa lett volna, ám utóbbi azt vallotta, hogy jól ismeri a nőt, rendszeresen találkoztak, és együtt is szereztek ingatlanokat a Belvárosban.

Szerző

Feljelentik a hírhamisító köztévét

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordul a közmédia „tévedése” miatt az Együtt miután kedden az M1 híradójában és a híradó.hu-n is bemutattak egy felvételt, amelyről azt állították, hogy szilveszterkor készült Kölnben, holott a videót eredetileg a 2013-as kairói zavargások idején vették fel. 

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy a köztévében a fideszes kormánypropaganda megtámogatásának érdekében hároméves egyiptomi képsorokat állítanak be friss képanyagnak. Hozzátették, az állami propagandamédiává alacsonyított közmédiánál a hírszerkesztés alapelve lett a hamisítás és a valóság „fideszesítése”. Eközben az évi 80 milliárd forint közpénzből működő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Népszabadság kérdésére közölte, azért nem adnak fizetésemelést a dolgozóknak, mert "a megnövekedett csatorna portfólió, a magyar részvétellel zajló kiemelt sporteseményekkel kapcsolatos költségek" miatt a közmédia 2016-os éve "gazdasági kihívásokkal teli".

Szerző

Iskola, távol a gyerektől

Publikálás dátuma
2016.01.14. 06:05
Csikorog a kréta a táblán FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Mind szélesebb az összefogás az iskolák körében az oktatási átalakításokkal elégedetlen miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelének nyilvánosságra kerülését követően, a tanárok és a diákok után a szülők is felemelték szavukat. A Pedagógusok Szakszervezete pedig országos oktatási kerekasztal létrehozását sürgeti. A szakszervezet január végéig tárgyal a kormánnyal, ha nem sikerül közös nevezőre jutni, demonstrációkra, sztrájkra is sor kerülhet.

Az oktatás-nevelés minden érintettje emberi erőforrás, a közös jövőnk. Ezt a forrást a jelenlegi oktatáspolitika fizikailag-idegileg és anyagilag kizsigereli. Tiltakozunk oktatási rendszerünk diktatórikus és egész pályás letámadása ellen! - olvasható a budapesti Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestületének közleményében, amelyben az oktatási rendszer esztelen kormányzati átalakításai ellen szót emelő miskolci Herman Ottó Gimnáziumot is támogatásukról biztosítják. Nem ők az egyetlenek: a tanitanek.com oldalra is felkerült levélhez szerda délutánig már több mint 2500 támogató aláírás érkezett magánszemélyektől, szakmai szervezetektől, s országszerte már húsz gimnázium vagy általános iskola tantestülete jelezte, kiállnak miskolci kollégáik mellett.

A nyílt levél - amely múlt hét szerdán vált nyilvánossá - az egész oktatási ágazatot megmozgatta, a felsorolt problémákkal még a kormány tanárszervezete, a Nemzeti Pedagógus Kar is egyetért, sőt még egy helyi Klik-vezető is támogatja a kezdeményezést. A diákok és a tanárok után a szülők is bekapcsolódtak: a Herman gimnázium szülői választmánya is állást foglalt a pedagógusok mellett, mint írták, támogatják őket a diákok érdekében végzett áldozatos munkájukban, "hiszen a jövő a tét, a gyerekeink jövője". Bár az egyetértés egyre nagyobb, úgy tudni, vannak pedagógusok, akik csak tantestületileg hajlandóak a tiltakozók oldalára állni, egyénileg nem merik nyilvánosan vállalni a nevüket, mert félnek a megtorlástól. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanakkor a nyílt levél aláírására biztat.

Mendrey László, a PDSZ elnöke lapunknak elmondta: a szakszervezet már évek óta hangoztatja az oktatási rendszerben tapasztalható problémákat, ám a kormányzat eddig csak mint "agresszív kisebbségre" tekintett rájuk, észrevételeikre, javaslataikra érdemben nem válaszoltak. Ám most, hogy a szakszervezetek mellett egész tantestületek is hallatják a hangjukat, az oktatásirányítás nem hagyhatja figyelmen kívül a történteket. "Mindenki csatlakozzon bátran a nyílt levélhez, minél többen támogatják, annál jobb - ennyi embert nem lehet kirúgni. A félelmet persze megértem, de ha bárkit emiatt bármilyen sérelem ér, nyugodtan forduljon a szakszervezethez" - mondta Mendrey.

A másik nagy tanárszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is kiáll a miskolciak mellett. A PSZ Miskolc Városi Szervezete szolidaritási akcióba is belekezdett, amelyhez várják a szülők és a többi szakszervezet támogatását. Felvetették egy Országos Oktatási Kerekasztal megalakításának tervét is. Céljuk, hogy a közoktatás döntéshozói azonnal kezdjenek tárgyalásokat a közalkalmazotti tanácsok, szakszervezetek és szakmai szervezetek képviselőivel. Csabalik Zsuzsanna, a PSZ miskolci szervezetének titkárhelyettese lapunknak elmondta: a hermanos nyílt levél megjelenése után Miskolcon felbátorodtak a pedagógusok, a tanárikban tettrekészség vette át az apátia helyét. "A problémák megtárgyalására mihamarabb sort kell keríteni. A jelenlegi rendszertől nemcsak a pedagógusok, hanem a gyerekek is kikészültek. Ami most van, az biztos, hogy nem a gyerekek érdekében történik, nem róluk szól. A folyamatos adminisztráció, portfóliókészítés nem pedagógus munka" - hangsúlyozta Csabalik, hozzátéve: nagy a sztrájkkészültség a pedagógusok körében, s ha a kormánnyal nem sikerül közös nevezőre jutni, országos demonstrációra is sor kerülhet. "Ha az sem ér célt, jöhet a sztrájk" - mondta.

A PSZ januárban tárgyal az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), legutóbb kedden egyeztettek, a következő tárgyalás pedig jövő kedden lesz. Galló Istvánné, a PSZ elnöke lapunknak korábban azt mondta: a tárgyalások január végéig lezárulnak, azt követően összeül a sztrájkbizottság, és az eredményektől függően döntenek arról, utcára mennek-e. A tantestületek megmozdulására azonban a kormány egyelőre nem hajlandó érdemben reagálni, pedig az Emmi az Inforádió szerint szerdára ígért tájékoztatást, aminek lapzártakor se híre, se hamva.

Szerző