Romagyilkosságok: per az állam ellen

Publikálás dátuma
2016.01.14. 06:17
Fotó: Tóth Gergő
A romagyilkosságok ügyében hozott keddi kúriai döntés után a vádlottak és védőik elvileg kérhetik még az ügy felülvizsgálatát, az azonban szinte kizárt, hogy a Kúria felülvizsgálati eljárás keretében a mostanitól eltérő döntést hozna – írja a nol.hu. Így legfeljebb még Strasbourgban próbálkozhatnak, de az ügyben nem érintett jogászok nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy ott bármit is megítéljenek számukra.

– Miután megkapjuk az írásba foglalt döntést, haladéktalanul beadjuk a keresetet ügyünkben érintett a vádlottak ellen – mondta a nyilatkozta a lapnak Helmeczy László ügyvéd, aki a Tiszalökön 2009-ben meggyilkolt Kóka Jenő özvegyét képviseli. Az ügyvéd úgy véli, a rabkeresményükből az évek alatt csak sikerül levonni, amit majd a bíróság megítél, vagy legalább annak egy részét. Hozzátette: nemcsak Kóka gyilkosait perelem be, perbe hívom az államot is. Ennek indoklásául Ficsor Ádám volt titokminiszter szavait idézte, aki még 2009-ben elismerte: bár a titkosszolgálatok segítették a nyomozást, követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb felderíthetők lettek volna a tettesek.

A Kúria harmadfokú eljárás keretében jogerősen is tényleges életfogytiglanra ítélte a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok ügyében Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot. Feltételes szabadlábra helyezésükről a hatályos törvények szerint leghamarabb 40 év elteltével dönthetnek. Az biztos, hogy a három vádlott még minimum 34 évet szigorú felügyelet alatt töltenek. Negyedik társuk, Csontos István 13 éves fegyházbüntetéséből 2022 augusztusában szabadulhat.

Szerző

Pécsett is könnyebb a gyógyulás együtt

Publikálás dátuma
2016.01.14. 06:15
Az első lakók a családi szobában
Családi szobákat adtak át a napokban a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján a beteg gyermekek gyógyulását támogató Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány jóvoltából. A beruházással négy kisbeteg és az őket kísérő négy szülő részére biztosítanak elhelyezést a kezelések idejére. A szükséges 12,5 millió forintot a civil szervezet magánszemélyek és vállalatok adományaiból fedezte.

Magyarországon először Pécsett, a Gyermekgyógyászati Klinikán létesített családi szobákat a beteg gyermekek gyógyulását támogató Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány. A hazánkban 21 éve működő alapítvány és a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika együttműködésében megvalósult szobák négy kisbeteg és az őket kísérő négy szülő részére, a kórházi osztály területén belül biztosítanak elhelyezést a kezelések idejére. A beruházáshoz szükséges 12,5 millió forintot az alapítvány magánszemélyek és vállalatok adományaiból fedezte.

Az alapítvány küldetése, hogy a beteg gyermekek gyógyulását segítse. Ennek érdekében apartman házakat épít a kórházak közelében, ahol a szülők a kórházi kezelések alatt a beteg gyermekeikkel együtt lakhatnak, térítésmentesen. A tapasztalatok szerint a szülők közelsége nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kisgyermekek könnyebben viseljék a betegség és a kezelések megpróbáltatásait. A szülőknek is segítség, hogy a kezelések közötti időszakban gyermekeikkel a betegségről megfeledkezve játszhatnak, vagy pihenhetnek.

A Budapesten és Miskolcon működő két Ronald Ház mellett a pécsi Ronald Szobák is a hazai alapítvány ezen törekvéseit erősítik. A Ronald Szobák a kezelések helyszínén, a kórházi osztályon belül működnek majd, így a szülők a kórházi tartózkodás idején végig a kis betegek mellett maradhatnak. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, nagy örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy az elmúlt időszakban a PTE Gyermekgyógyászati Klinikája rohamosan fejlődik, bővül. „Fél évvel ezelőtt adtuk át a megújult és kibővített ambulanciát és sürgősségi osztályt, novemberben a Gyermek-prevenciós Központot, és rá két hónapra, a mai napon már a vadonatúj Ronald szobákban gyönyörködhetünk.”

,,A pécsi gyermekklinikán éves szinten mintegy százezer járó- és tízezer fekvőbeteget kezelnek munkatársaink. Ha ehhez hozzávesszük a kísérőket és a látogatókat, hiszen a gyermekek jellemzően nem egyedül érkeznek, máris kiderül, hogy Baranya megyeszékhelyének lakosságszámát jócskán meghaladja a pécsi gyerekklinikán megfordulók száma egy évben. Ezek az adatok is azt igazolják, hogy nagyon jó helyre kerültek a Ronald szobák - nyilatkozta Decsi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ főigazgatója.

A két szoba egyszerre 2-2 gyermeknek és szüleinek nyújt szállást, és a Ronald-házakhoz hasonlóan itt is térítésmentesen lakhatnak a kezelésre várók. Az alapítvány folyamatos működését évről-évre vállalatok, vállalkozók és magánszemélyek nagylelkű adományai teszik lehetővé. A budapesti és a miskolci Ronald Házak eddig több mint 8500 gyermeknek és családjának segítettek a betegség nehéz időszakaiban. Az újonnan átadott Ronald Szobákat a Gyermekgyógyászati Klinika üzemelteti majd, a fenntartásukhoz a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány is támogatást nyújt.

Szerző

Vita a Sámándobról

Publikálás dátuma
2016.01.14. 06:13
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Néhány héten belül dönthet a kormány arról, hogy Olaszországban marad-e az a pavilon, a "Sámándob" amellyel Magyarország képviseltette magát a milánói világkiállításon. 

Szőcs Géza kormánybiztos Az ATV Híradójának azt mondta: javasolja a kabinetnek, hogy az építmény ne kerüljön Karcagra. Szerinte ugyanis abból a félmilliárd forintból, amit a hazaszállításra különítettek el, itthon megépíthető egy utánzat. A karcagi illetőségű Fazekas Sándor miniszter viszont úgy reagált, most az a döntés, hogy 500 millióért a településen állítják fel az egykori sámándobot.

Szerző