FIFA-botrány: kirúgták a főtitkárt

Publikálás dátuma
2016.01.14. 06:53
Jerome Valcke a FIFA 65. Kongresszusán Sepp Blatterrel. Fotó: Philipp Schmidli/Getty Images
Nem ér véget egykönnyen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korrupciós botránya. Szerdán a nemzetközi szövetség hivatalos közleményében tudatta, azonnali hatállyal menesztette főtitkárát, Jerome Valckét, aki a felfüggesztett elnök, Joseph Blatter egyik legfőbb bizalmasa volt.

Az 55 éves francia sportvezetőt – aki újságíróként kezdte pályafutását – többek között a 2014-es Brazíliában megrendezett labdarúgó-világbajnokság során elkövetett pénzügyi visszaélésekkel vádolták meg: a FIFA egyik korábbi értékesítő partnerének vallomása szerint a torna mérkőzéseire a legdrágább helyekre szóló belépőkért a megszabottnál háromszoros árat kértek el, amelyért a főtitkár bizonyos juttatásokat is kapott. Valcke neve nem csak ebben az ügyben tűnt fel, hiszen 2008-ban azzal is megvádolták, hogy 10 millió dollárt utalt át Jack Warnernek, a közép-amerikai szövetség volt elnökének, ám a francia sportdiplomata tagadta a vádakat.

Az immár csak volt főtitkárt szeptemberben függesztették fel a főtitkári tisztség alól, majd október 8-án a Hans-Joachim Eckert vezette etikai bizottság 90 napos eltiltást rótt ki rá, ugyanúgy, mint Blatterre, illetve Michel Platinire, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökére. Januárban pedig további 45 napos szankcióval sújtották. Valcke feladatkörét az elmúlt időszakban helyettese Markus Kattner látta el ügyvezetőként.

Szerző

Benedekék diadala

Publikálás dátuma
2016.01.13. 22:28
Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Ádám
Csakis a minél nagyobb gólaránnyal való győzelem lehetett a legfőbb cél a magyar férfi vízilabda válogatott számára az oroszok elleni szerda esti Európa-bajnoki találkozón, hiszen az első meccsen 6-6-ra végeztünk a nagy csoportbeli riválisnak tartott görögök ellen.

A csoportelsőség megszerzése azért lenne fontos, mert így kerülnénk el a sportág legerősebb csapatát, a házigazda szerbeket a négy közé jutásért. Bár papíron jobbak vagyunk az oroszoknál, a gyakorlat mást mutatott. Nagy Viktorék borzalmasan kezdték a találkozót, az oroszok 3-0-ra, majd 4-1-re elhúztak. A második negyed eleinte nem hozta meg a remélt áttörést, szenvedett az egész válogatott. Bátori és Vámos tartotta a lelket az együttesben, így a nagyszünetig 5-4-re feljöttünk.

A harmadik negyedben végre megtört a jég. Gór-Nagy kipontozódott ugyan, de ez nem zavarta meg a csapatot. Sorban három gólt lőttünk: Vámos egyenlített, majd ugyanő megszerezte a vezetést, Erdélyi pedig növelte az előnyt (7-5). Az utolsó negyedet is jól kezdtük, a Varga fivérek kezdtek egyre jobban magukra találni, s góljaiknak köszönhetően módosult 10-6-ra. Szerencsére ezután sem álltunk le, így 12-6 lett a vége. Ezzel pénteken, a magyar-török, illetve a görög-orosz meccs után dől el, csoportelsőként jutunk-e tovább.

Szerző

Magabiztosan győztek a Fradi kézis lányai

Publikálás dátuma
2016.01.13. 21:58
A debreceni Kudor Kitti (b) és Maria Garbuz (j), valamint a ferencvárosi Szucsánszki Zita (k) a női kézilabda NB I-ben játszott
 A címvédő, listavezető Ferencváros könnyedén nyert Debrecenben a női kézilabda NB I szerdai játéknapján.

A nap másik összecsapásán a Dunaújváros a jó második félidei játékának köszönhetően hozta el a 2 pontot az MTK Budapesttől.

Eredmények:
MTK Budapest-Dunaújvárosi Kohász KA 22-28 (14-12) DVSC-TVP - FTC-Rail Cargo Hungaria 18-30 (8-15)

Szerző