Előfizetés

Felmentették Schwartz Bélát

Bűncselekmény hiányában felmentette a Veszprémi Törvényszék Schwartz Béla ajkai polgármestert a hűtlen kezelés és zsarolás bűntettének vádja alól, írta az Ajkai Szó. 

A Veszprémi Törvényszék helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság tavaly, január 23-án meghozott ítéletét. Felmentették a másod- és harmadrendű vádlottakat, Horváth Bélát és Pék Attilát is, akiket a hűtlen kezelés bűnsegédletével vádoltak, miszerint egy korábban már kifizetett, és más megrendelésére elkészített építést, útszélesítést, járdaépítést számláztak le. Az ítélet jogerős. A szocialista polgármester ellen 2012-ben emeltek vádat.

Tiborcznak priusza van Brüsszelben?

Európai forrásokat veszélyeztetett a kormány, hogy a "Család a saját lábára állhasson" - derült ki az Európai Bizottság (EB) által Jávor Benedek részére küldött levélből. 

A Párbeszéd Magyarországért politikusa még 2013-ban fordult az Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) és a főügyészséghez korrupció gyanújával az emlékezetes naperőmű-tender miatt. „Lázár János, aki nyáron vette át az uniós pénzek felügyeletét, szeptemberben váratlanul bejelenti, hogy visszavonják a kérdéses tendert. Az év végéig a pénzeket átcsoportosítják oktatási intézmények megújulós beruházásainak finanszírozására" – írta az ellenzéki politikus, aki szerint az OLAF-nak küldött bejelentése nem volt hiábavaló, és megmozdított valamit, ugyanis a napelem-tender lefújása az EB-nek volt köszönhető.

Jávor emlékeztet: az OLAF vizsgálatot folytatott Tiborcz cégének, az Elios Zrt.-nek az önkormányzati közvilágítási tendereken befutott karrierje miatt, és súlyos korrupciógyanút állapítottak meg. „Ha a Bizottság ismét a pénz visszafizetését írja elő, akkor azt már nem lehet átcsoportosítani. Azt a pénzt a magyar költségvetésből fogják kifizetni” – hangsúlyozta Jávor.

MSZP: Több biztonságot a magyaroknak!

A magyar embereknek több biztonságra, több szakértelemre és több parlamenti kontrollra van szükségük - írja az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Majd így folytatja:

Az alaptörvény módosításának most napvilágot látott koncepciójából kiderül, hogy a kormány ezúttal sem kormányoz, hanem látszatintézkedésekkel ködösít. Csupán azt tartja fontosnak, hogy többletjogosítványai legyenek egy esetleges terrorveszélyhelyzetben, ugyanakkor azzal nem foglalkozik, hogy valódi intézkedésekkel kellene az emberek biztonságát növelni.

Az MSZP az emberek biztonságát növelő intézkedéseket mindig támogatni fogja, de azt nem hagyja, hogy Orbán Viktor a terrorellenes intézkedések mögé bújva visszaélhessen a hatalmával. Világosan látszik, hogy a kormány ezúttal is csak a saját politikai érdekeire figyel, mi viszont azt mondjuk, az a legfontosabb, hogy a magyarok biztonságban legyenek.

Mivel a mostani előterjesztésből hiányzik a szakértelem és hiányzik az emberekért érzett felelősség, ezért az MSZP a terrorveszélyhelyzet szabályozásával kapcsolatban saját javaslatot terjeszt a parlament elé.

Tóbiás József,
elnök-frakcióvezető

Az MSZP elnöke a fenti közleményt azután adta ki, hogy a honvédelmi miniszter ötpárti egyeztetést hívott össze a terrorveszéllyel kapcsolatos alaptörvény-módosítás ügyében. A keddi budapesti tárgyaláson a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP képviseltette magát, az MSZP nem vett részt rajta.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az egyeztetés után közölte: alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.