Szurkolunk a Saul fiának

Publikálás dátuma
2016.01.09. 06:46
Az orvost alakító Zsótér Sándor és Röhrig Géza FORRÁS: LAOKOON FILMGROUP
Indul az új év filmes díjszezonja, és a legnagyobb dolog, ami megeshet a magyar filmmel az, hogy mindjárt az első nagyszabású gálán van kiért szurkolnunk. Idén a fantasztikus nemzetközi sikersorozata után Nemes Jeles László rendezésében a Saul a fia az egyik jelölt legjobb külföldi film a 73. Golden Globe díjkiosztó gálán.

Holnap este (vasárnap, január 10. helyi idő szerint este 8 órától) eldől, hogy a díj fennállásának történetében először megtörténik-e a várva várt esemény: szólítanak-e magyar nyertest a színpadra a Golden Globe díjkiosztó ünnepségen. A nemzetközi sikerszériát befutott magyar film, a Saul fia idén bekerült a legjobb idegennyelvű filmek ötös listájára a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége tagjainak szavazatai alapján. Ezzel Nemes Jeles László rendezése egy majd harminc év óta tartó csendet robbantott: utoljára 27 éve volt magyar jelöltje a Golden Globe-nak. (Szabó István: Hanussen.) Ha pedig vasárnap este a Beverly Hills-i Beverly Hilton báltermében megtartott gálán a magyar film lesz a kategóriája legjobbja, akkor ezzel megszületett a 73 éves Golden Globe első magyar favoritja. Miután a Saul fia kivételes művészi teljesítmény, moziban soha nem tapasztalt fájdalmas élmény, aminek a lényege, hogy soha nem látott eszközeivel maga a döbbenet egy olyan elviselhetetlenül valóságos témában, mint az auschwitzi halálgyár – minden alapunk megvan arra, hogy reménykedjünk a Golden Globe elnyerésében.

A versenytársak közül a magyar mozikban eddig csak a belga A legújabb testamentum mutatkozott be, amely emberi számítás szerint nem igazán jöhet szóba vetélytársnak, ezen kívül a chilei El Clubról és a finn The Fencer című filmről nem sokat tudunk.

Ám a franciák által nevezett – de lényegében török - Mustáng erős küzdőtárs. Szűk körben már nálunk is vetítették, s akkor elnyerte a nézők és az újságírók tetszését a klasszikus, szép film. Ennél érdekesebb, hogy akárcsak Nemes Jeles filmje, a Mustang is sok elismerést gyűjtött be Európa és Amerika szerte. Alkotója, akárcsak a magyar rendező, a most folyó Palm Springs-i nemzetközi fesztiválon a napokban vehette át a híres Variety filmszaklap díját (10 Directors to Watch, azaz: Tíz rendező, akit látni kell). Író-rendezője, Deniz Gamze Ergüven szintén elsőfilmes, akárcsak Nemes Jeles. (És mindkét film szerepel az Oscar-díj legjobb idegennyelvű jelöléseinek szűkített kilences listáján.)

Szívből szurkolunk a Saul fiának, és kiváltképpen remek, hogy van kiért és miért szurkolnunk.

Az orvost alakító Zsótér Sándor és Röhrig Géza FORRÁS: LAOKOON FILMGROUP

Az orvost alakító Zsótér Sándor és Röhrig Géza FORRÁS: LAOKOON FILMGROUP

Ami a Golden Globe többi esélyesét illeti, a legtöbb, azaz négy jelölést kapott A visszatérő (a jövő héttől már nálunk is látható) film: a legjobb film, a tavalyi Oscar-nyertes Alejandro G. Iñárritu a legjobb rendező, Leonardo DiCaprio a legjobb férfi főszereplő jelöltje és még a legjobb zene Arany Globuszára is esélyes. Ez utóbbi, a filmzene kategóriában a nyertes alighanem az utolérhetetlen olasz veterán, Ennio Morricone lesz a győztes a Tarantino-filmhez írt őrületes filmzenéjéért.

A másik négy jelölést begyűjtő film a vígjáték kategóriában játszik, címe A nagy dobás: a legjobb vígjáték, a legjobb férfi főszereplő, ráadásul külön Christian Bale és külön Steve Carell, valamint a legjobb forgatókönyv. A jövő héttől a magyar mozikban is látható Steve Jobs című életrajzi dráma szintén négy jelöléssel dicsekedhet, férfi főszereplőként Michael Fassbender, női mellékszereplőként Kate Winslet, forgatókönyvíróként Aaron Sorkin a díj várományosa, valamint a filmzene is jelölt.

Érdekes megoldása a szavazó testületnek, hogy vígjáték kategóriában kapott jelölést a Mentőexpedíció a legjobb film, Ridley Scott a legjobb rendező és Matt Damon a legjobb színész díjára. A legjobb filmdráma díjáért versenyben van még a Carol (plusz Tod Haynes a rendezői díjért), a Mad Max (George Miller szintén a rendezői díjért), A szoba és a Spotlight (Tom McCarthy ugyancsak a rendezői díjért). A vígjátékok Arany Globuszárét a Mentőexpedíción kívül A nagy dobás, a Joy, A kém és a Kész katasztrófa versenyez.

A színészdíjak jelöltjei között sok fényes csillag és remek színész neve szerepel, de aki vitathatatlanul rászolgál a Golden Globe-ra, az a Kémek hídjában látott egészen kiváló Mark Rylance. A színésznők között olyan várományosok vannak, mint Cate Blanchett, Jennifer Lawrence, Maggie Smith, Lily Tomlin. Díj várományos még Helen Mirren, az Ifjúságban fantasztikusat játszó Jane Fonda, az Aljas nyolcasért Jennifer Jason Leigh. Érdekesség: a feltörekvő svéd tehetség, Alicia Vikander kétszeres jelölést kapott, az Ex Machina című filmért mellékszereplőként, míg A dán lányért főszereplőként szállhat versenybe. A díjra jelölt férfiak között van az említetteken kívül még a tavalyi Oscar-díjas Eddie Redmayne, Al Pacino valamint még Sylvester Stallone is, mellékszereplő kategóriában.

Aki érdekelt benne, a Golden Globe gálát január 10-én helyi (kaliforniai) idő szerint este 8-11 óra között az NBC televízió közvetíti. Reméljük, az adásban lesz magyar örömre okot adó pillanat.

Szerző

Már több mint egymillió magyar látta a Star Wars – Az ébredő Erőt

Rövid idő alatt újabb rekordot döntött a hazai mozikban a Star Wars hetedik epizódja: Az ébredő Erő átlépte az egymilliós nézőszámot. A filmre pontosan három hét alatt  1 005 146 ember váltott jegyet,  1 463 582 649 forintnyi bevétellel. Utoljára a 2009-ben bemutatott Avatar volt az a film, amire több mint egymillió néző volt kíváncsi, igaz, az nagyjából három hónap után lépte át ezt a mérföldkövet.  

A film korábbi rekordjai 

• Minden idők legjobb nyitóhétvégéje (nézőszámban és bevételben egyaránt), 282.265 nézővel és 412.584.443 forint bevétellel. A korábbi rekordot nézőszám alapján a Star Wars III. része, A Sith-ek bosszúja tartotta 244.444 nézővel, bevétel tekintetében pedig a Minyonok 284.342.228 forinttal.
• Minden idők legjobb nyitónapja, ami egyben rekord napi nézőszám volt.
• Minden idők legjobb második napja, ami azonnal megdöntötte az előző napi rekord nézőszámot.

A Star Wars: Az ébredő Erő című film főbb szerepeiben olyan nevek láthatók mint Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Peter Mayhew és Max von Sydow. A film produceri feladatait Kathleen Kennedy, J.J. Abrams és Bryan Burk látta el, Tommy Harper és Jason McGatlin executive producerek közreműködésével. A forgatókönyvet J.J. Abrams, Lawrence Kasdan és Michael Arndt írták.

Szerző

A Várkert Bazárban lesz idén a Székely Bál (hurrá)

Publikálás dátuma
2016.01.08. 17:07
Még jó, hogy 2014-ben, a választások előtt átadták - Népszava fotó
A Várkert Bazárban rendezik február 5-én a Budapesti Székely Bált, amelynek teljes bevételét négy külhoni magyar közösségnek ajánlják fel - újságolja az MTI.

Mint írják, két évvel ezelőtt a szervezők azzal a céllal rendezték meg az első bált, hogy az segítse az összetartozás érzését, szilárdítsa a magyarság összefogását, fejlessze Székelyföld és az anyaország kapcsolatát, illetve segítse a rászorulókat. Ennek szellemében az idén a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás árváinak, a székelyudvarhelyi Szent Ferenc Egyesület sérült gyermekeinek, az oklándi unitárius közösségnek, valamint a Derceni Református Egyházközségnek ajánlják fel a bál teljes bevételét. A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Tarlós István főpolgármester. A bál programja és a vacsora menüválasztása a székely hagyományokra épít.

Szerző