Előfizetés

Trump kínos videóval támadja Clintont

Publikálás dátuma
2016.01.08. 12:12
FOTÓ: Darren McCollester/Getty Images
Donald Trump, az amerikai republikánusok legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa Hillary Clintont támadó videót tett közzé csütörtökön. Ez olyan férfiak társaságában mutatja a demokrata párti politikust, akiknek sokak szerint hitvány kapcsolataik voltak nőkkel. 

 A videón állóképek vannak, egyeseken Bill Clinton látható Monica Lewinsky volt fehér házi gyakornokkal, akivel 1995 és 1997 között szexuális kapcsolata volt, másokon pedig Hillary Clinton Anthony Weiner bukott kongresszusi képviselővel, továbbá a most sorozatos szexuális zaklatásért elmarasztalt Bill Cosby színésszel látható. Miközben e képek láthatók, Hillary Clintonnak egy pekingi nőjogi konferencián tett nyilatkozata hallható, amely szerint "a nők jogai emberi jogok és az emberi jogok nőjogok".

Trump azóta támadja férje nőügyeivel Hillary Clintont, amióta szexistának nevezte őt. A mostani reklámfilmecskében nemcsak Monica Lewinsky kínos szerepét idézik fel, hanem a Hillary Clinton belső köréhez sorolt Anthony Weinerét is. Weinernek ugyanis azért kellett távoznia a kongresszusból, mert kétszer is szexbotrányba keveredett, és mindkétszer Hillary Clinton legbizalmasabb munkatársai egyikének, Huma Abedinnek volt a férje. 

A reklámspot azt is közli, hogy Trump "a nők jogainak igazi védelmezője". Közben az egyik közösségi portálon a republikánusok elnökjelöltségére pályázó milliárdos a pártbeli vetélytársait sem kímélte. Jeb Bush, volt floridai kormányzón azzal viccelődött, hogy "lagymatag", Ben Carson sebészprofesszort pedig "patologikus hazudozónak" titulálta.

Komoly baj van Hillary Clinton egészségével?

Publikálás dátuma
2016.01.08. 11:48
FOTÓ: Scott Olson/Getty Images
Egy konzervatív amerikai médium, a Breitbart News nagy teret szentelt a demokraták elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton egészségi állapotának, azt sugalmazva, hogy a politikus komoly gondokkal küszködik.

"Rendőrségi tisztségviselők, szakorvosok állítják: valami nagyon komoly baj van Hillary Clinton egészségével" - hirdette a Breitbart News csütörtöki összeállításának címe. A híroldal rendőrségi forrásokra hivatkozva azt vélelmezi: amikor a volt külügyminiszter a múlt hónapban megtartott egyik elnökjelölt-aspiránsi tévévita során kiment a teremből, és csak viszonylag hosszú idő után tért vissza, nem a mosdóban volt, hanem korábbi agysérüléséből eredő egészségügyi problémái miatt maradt sokáig távol a vitától. 

A Breitbart felelevenítette, hogy Hillary Clintonnak 2012-ben agyrázkódása volt, s vérrög is keletkezett a koponyájában. Emiatt jó ideig távollétre kényszerült a külügyminisztériumtól. (Clinton akkoriban az Obama-kormányzat külügyminisztere volt.)

A hírportál orvosokat, agysebészeket idézett, így John Cardillót, aki korábban a New York-i rendőrségnél azon a részlegen dolgozott, amely kiemelt fontosságú személyiségek védelmét látja el.  A férfi a Breitbartnak azt állította, hogy két további személyt ismer, aki nyíltan beszélt neki a politikusnő egészségügyi problémáiról, arról például, hogy egyik beszéde után Hillary Clinton alig tudott kitámolyogni az autójához. 

"Nem névtelen emberekről van szó, hanem kollégáimról, jó barátaimról s mindketten egybehangzóan ugyanazt mesélték el nekem. Azt, hogy Hillary Clintonnak, minden egyes beszéde után, lett légyen szó politikai beszédről vagy közönségtalálkozóról, a program után kint, a színfalak mögött le kellett ülnie és csak némi pihenés után indult az autójához" - mondta a hírportálnak a volt biztonsági szakember.     Roger Stone, a republikánusok egyik stratégiai tanácsadója, aki Donald Trump kampányában is dolgozott, szintén ismerőseire és barátaira hivatkozik a Breitbartnak adott interjújában. Azt állította, hogy gazdag demokrata párti donorok (akik pénzzel is támogatják a kampányt), meglepődtek, hogy Hillary Clinton indult az elnökjelöltségért, hiszen úgy tudják, a politikusnak egészségi problémái vannak. "Clinton bizalmas munkatársa, Huma Abedin elektronikus levelezéséből azt is tudjuk, hogy Clinton könnyen összezavarodik" - állította a republikánus stratéga.

240 milliárdos biznisz - Ötezer rakétát kap Irak

Publikálás dátuma
2016.01.08. 10:50
Illusztráció: John Moore/Getty Images
Hatalmas összegű fegyverüzletről döntött Washington, a Pentagon bejelentése szerint engedélyezték ötezer Hellfire típusú, levegő-föld rakéta eladását az iraki kormányzatnak. Az ügylet értéke mintegy 800 millió dollár (csaknem 240 milliárd forint). 

A törvényhozásban, mint a Reuters hírügynökség emlékeztetett, elvileg harminc napon belül még megakaszthatják a bagdadi rendszer katonai ütőképessége szempontjából fontosnak ítélt fegyverszállításokat, de ennek megfigyelők szerint nem túl nagy az esélye.

A rakéták készítője az Egyesült Államok egyik legnagyobb fegyvereket is gyártó cége, a Lockheed Martin. A külföldi fegyvereladások ügyében illetékes ügynökség (DSCA) hivatalos indoklása szerint a szerződést azért engedélyezték, mert az erősítheti az iraki fegyveres erők harci képességét, s javíthatja ütőerejüket az Iszlám Állam (IS) elleni küzdelemben. Bagdad haderejének sikerére utal, hogy az elmúlt hónapokban több fronton visszaszorították a dzsihadisták alakulatait, ám realistább szakértők figyelmeztetnek, hogy a kormányhadsereg Ramadinál és máshol elért előrenyomulása még korántsem jelenti, hogy az IS elveszítette katonai potenciálját.