Előfizetés

Hazudtak az atomrobbantásról?

John Kerry amerikai külügyminiszter rendkívül provokatív cselekedetnek és a nemzetközi békére és biztonságra súlyosan fenyegetőnek nevezte a feltételezett észak-koreai kísérleti hidrogén bomba robbantást. 

Az amerikai elnöki szóvivő ugyanakkor kétségbe vonta, hogy Phenjan valóban sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott volna végre.  Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy az első elemzések, amelyeket elvégeztek nem állnak összhangban azzal az észak-koreai állítással, miszerint sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtottak végre. Az Egyesült Államok nem hiszi, hogy Észak-Korea bővítette volna katonai potenciálját, mondta Earnest és ”további bizonyítékokat gyűjt, hogy többet megtudjon az észak-koreaiak által bejelentett hidrogénbomba-tesztről" - közölte.

A nemzetközi közösséget felkavaró észak-koreai bejelentés kapcsán tegnap összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is, amely elítélte Észak-Korea hidrogénbomba-robbantását és új szankciókat helyezett kilátásba a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben.

A hidrogénbomba tesztet az ENSZ BT a nukleáris fegyverekre vonatkozó határozatának "nyilvánvaló megsértésének" nevezte.

Ónos eső - Jelentős késések a MÁV-nál

Jelentős késésekkel kell számolni a hajnali, reggeli órákban öt Somogy megyei vonalon, ahol az ónos eső miatt a vasúti pályára dőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést - közölte Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök reggel.

A Barcs és Középrigóc, Sellye és Szentlőrinc, Bóly és Villány, Somogyszob és Nagyatád, valamint a Barcs és Babócsa közötti vonalakon nem közlekedhetnek vonatok - mondta. A szakemberek a fák eltávolítását folyamatosan végzik.

A nemzeti vasúttársaság többi vonalán jók a közlekedés feltételei, a hajnali vonatok országszerte és az elővárosban is menetrend szerint közlekednek.

A sajtóügyeletes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az előforduló jegesedés miatt az utasoknak érdemes óvatosan megközelíteni a vonatokat, és vigyázni a le- és felszállásnál.

Lángokban állt a családi ház: egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2016.01.07. 09:15
MTI Fotó: Donka Ferenc
Kigyulladt egy családi ház Tiszakécskén, a helyszínen egy ember meghalt - tudatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtökön.

Kovács Andrea elmondta: a 200 négyzetméteres családi ház belső tere eddig tisztázatlan okból kapott lángra. A helyszínre a rossz útviszonyok ellenére a riasztást követően 3 perc múlva megérkezett az első, helyi egység. Az oltásba később a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával kecskeméti és kunszentmártoni tűzoltók is bekapcsolódtak.

Az oltást végző tűzoltók egy embert kimentettek az épületből, és átadtak a mentőknek. A sérültet megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudták megmenteni az életét. Halálának körülményeit és a tűz keletkezésének okát jelenleg is vizsgálják - tette hozzá Kovács Andrea.

A szóvivő tájékoztatása szerint a lángok megfékezésében összesen húszan vettek részt, ám a gyors beavatkozás ellenére az épület mintegy 100-150 négyzetméteres része kiégett.