Előfizetés

Washinton nemigen hisz Phenjan bejelentésének

Az amerikai elnöki szóvivő kétségbe vonta, hogy igazat mondott-e az észak-koreai vezetés, mikor szerdán sikeres hidrogénbomba-kísérletről számolt be.

"Az első elemzések, amelyeket végeztünk, nem állnak összhangban azzal az észak-koreai állítással, miszerint sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtottak végre" - fogalmazott Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy ezért az Egyesült Államok nem hiszi, hogy Észak-Korea bővítette volna katonai potenciálját. "Az Egyesült Államok további bizonyítékokat gyűjt, hogy többet megtudjon az észak-koreaiak által bejelentett hidrogénbomba-tesztről" - közölte. Az amerikai külügyminiszter a nemzetközi biztonságra nézve súlyos fenyegetésről beszélt. John Kerry külügyminiszter "nagyon provokatív cselekedetnek" és "a nemzetközi békére és biztonságra súlyosan fenyegetőnek" nevezte a feltételezett észak-koreai kísérleti robbantást.

Szerb ortodox karácsony Szabadkán - Fotó

Publikálás dátuma
2016.01.06. 20:26
MTI Fotó: Molnár Edvárd
A szerb ortodox pap megszentelt egy tölgyfaágat a makkhetesi erdőben, Szabadka közelében. A Julián-naptár szerint január 7-én ünneplik az ortodox hívők a karácsonyt. Az ezt megelőző nap kora reggelén minden hívő családfő vág magának és családjának badnjakot, amelyet a pap megszentel. A hívők hazaviszik a megszentelt gallyakat és a fa vágásakor keletkezett forgácsot, amelyet 6-án szenteste elégetnek. A hagyományos népi és egyházi értelmezés szerint az ágak tüze és izzó parazsa a melegséget szimbolizálja, és a sötétséget oszlatja el az emberek életéből. 

Biblikus jelenségnek látja a menekültáradatot Genova érseke

Publikálás dátuma
2016.01.06. 18:27
Fotók: Carl Court/Getty Images
A bibliai napkeleti bölcsek meneteléséhez hasonlította a mai világban zajló migrációt Angelo Bagnasco, az olasz püspöki konferencia (Cei) elnöke, Genova érseke Vízkereszt napján mondott beszédében hangsúlyozva, hogy népek vándorlását semmilyen fal nem képes megállítani.

Angelo Bagnasco a Genovában szerdán bemutatott ünnepi misén a migrációról beszélt és azt mondta, nincs fal, amely képes megállítani a népeknek most zajló menetelését a világ déli térségéből északi irányba. Az olasz püspökök vezetője hozzátette, hogy szegények sokaságáról van szó, akik a háborúk és az erőszak tragédiáját is átélték, és olyan országok felé tartanak, amelyektől azt remélik, hogy jobb jövőt és valóságos szabadságot képesek számukra nyújtani.

Homíliájában Genova érseke a világ népeinek mostani "nagy menetét" a napkeleti bölcsek egykori meneteléséhez hasonlította: Jézus születésekor is a világ különböző részeiből egy irányba mozdultak el, igaz ma mások a szereplők és a célállomás is - fogalmazott Angelo Bagnasco. A népek mozgását hatalmas folyónak nevezte, amely néha  viharos és sötét, máskor vidám és ünnepi.

Az olasz bíboros hangsúlyozta, hogy a nyugati ember rendkívül féltékeny saját szabadságára, függetlenségére és kizárólag egyéni érdekeit tartva szem előtt fél mindenki mástól, automatikusan bezárkózik önmagába, "allergiás" a többiekre, és ez a magatartás Angelo Bagnasco szerint a hívőket is jellemzi.  A Cei elnöke az olasz püspöki konferencia napilapjának, a L'Avvenirének kedden adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy a bevándorlókat nem csak befogadni, hanem integrálni is kell. Ezzel kapcsolatban "átmeneti megoldásnak" nevezte a milánói önkormányzat kezdeményezését, hogy az észak-olaszországi város havi mintegy 400 euróval támogatja a bevándorlókat befogadó helyi családokat. Angelo Bagnasco szerint ezen kívül Milánó városának további lépéseket kell tennie a bevándorlók jövőjének megteremtésére.