Garancsi csak nyerhet a Kopaszi-gáton

Publikálás dátuma
2016.01.07. 06:07
Egyszer itt is csak kitavaszodik FOTÓ: TÓTH GERGŐ
"Garancsi István vélhetően többletinformációkkal rendelkezett a Kopaszi-gáttal kapcsolatban, és itt nem feltétlenül az olimpiára kell gondolni, hanem például a 10+10 milliós lakástámogatásra, vagy az áfacsökkentésre. Emellett elképzelhető lehet valamilyen állami megrendelés is, például egy konferencia központ. Ilyen információk tudatában könnyű vállalkozni" - mondta lapunknak Molnár Gyula, a XI. kerület korábbi szocialista polgármestere miután a Népszabadság megírta, olyan terület megszerzéséhez segítette hozzá Garancsi István cégét az állami Eximbank, amelyre az államnak is szüksége lehet, mivel a budapesti olimpiai pályázatban több létesítményt is a területre képzeltek el.

Az 56 hektáros, a Kopaszi-gátat is magában foglaló területre a megvalósíthatósági tanulmány szerint egy 72 milliárd forintos médiaközpontot, illetve egy 18 milliárdból megvalósuló teniszcentrumot is építenének, és egy vasúti megállót is kialakítanának. Mivel a tanulmány nem szán jelentős szerepet a magánbefektetőknek a budapesti olimpián, valószínűsíthető, hogy győztes pályázat esetén az állam „közcél érdekében” kisajátítja a területet – a teniszközpont esetében például 7,7 milliárd forint előkészítési és kisajátítási költséggel kalkulál a terv.

Orbán Viktor barátja akkor sem jár rosszul, ha "valamilyen csoda folytán" mégsem Budapest rendezné a 2024-es játékokat, hiszen a terület önmagában is értékes. Megírtuk, a telekvásárláshoz Garancsi cége, a Market Asset Management Kft. 16,5 milliárd forintos hitelt kapott a Külgazdasági- és Külügyminisztérium felügyelte Eximbanktól. Az üzlettel kapcsolatban Pataki Márton hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Az Együtt budapesti elnöke szerint ugyanis nem véletlen, hogy a Videoton-tulaj pont most építene lakásokat a területen, hiszen a kormány nemrég vezette be az új építésű lakások állami támogatását. Az olimpiai tervekkel kapcsolatban Pataki feltette a kérdést: miért ad a kabinet egy állami bankon keresztül kölcsönt egy olyan terület megvásárlására, amit később maga is meg akarna venni.

Korábban Molnár is állt bíróság előtt a Kopaszi-gát kapcsán. A volt polgármestert és Lakos Imre alpolgármestert azzal vádolták, hogy 2006-ban pályáztatás nélkül próbáltak egy magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén. Molnár akkor úgy nyilatkozott, minden lépésében jogszerű tranzakciót folytattak, és politikai indíttatású, kreált ügyről van szó, amellyel egy sikeres polgármestert akartak lejáratni. A Kúria 2014 májusában felmentette a két politikust a hivatali visszaélés vádja alól. Egyébként Molnár üdvözölte Garancsi mostani vásárlását, mert szerinte "egy jó opció arra, hogy itt egy jó befektetés, fejlesztés történjen".

Szerző

Állami szféra: kirúgni vagy elterelni

Megalapozatlan őrültségnek tartja a Párbeszéd Magyarországért (PM) a közszféra leépítésének tervét, amiről Csepreghy Nándor beszélt az ATV kedd reggeli adásában. A parlamenti ciklus végéig nagyjából 150 ezer fős, de 15 éves távlatban már 600 ezres létszámcsökkentés felvetése általános felháborodást váltott ki az ellenzékben, különösen, mert nem lehet tudni, pontosan kikre gondolt a Miniszterelnökség államtitkára, amikor célként a skandináv országok foglalkoztatási struktúráját nevezte meg, ahol szerinte az összes foglalkoztatott 10 százaléka az állami szférában dolgozók aránya.

Tordai Bence, a PM szóvivője a legfejlettebb országokat tömörítő OECD adataiból ezzel szemben azt olvasta ki, hogy Norvégiában és Dániában ez az arány 30 százalék fölött van, de még Svédországban is állami alkalmazott a dolgozók több mint negyede. Lázár János helyettese egymillió magyart sorolt az állami fizetésen élők közé, de a számolgatás csak akkor jön ki, ha ebbe a hatalmas számba beleértette az összes közmunkást és az állami cégek alkalmazottait is. Marad 700 ezer közalkalmazott és köztisztviselő, de közülük a digitalizálással karcsúsítható közigazgatásban csak 140 ezren dolgoznak, az egészségügyi és szociális szféra, de még az oktatás, a rendőrség vagy a bíróságok létszámát sem lehet az ellenzéki politikus szerint százezrekkel csökkenteni.

Azt Csepreghy miniszterhelyettes is elismerte, hogy ha a 4 millió hazai foglalkoztatott 10 százalékára, vagyis 400 ezer főre akarják levinni a közpénzen élők létszámát, akkor új munkahelyeket kellene teremteni, ahová viszont csak átképzések után lehetne „átterelni” a dolgozókat, de hogy miként lenne valóság ebből az álomból, nem derült ki.

Azóta többen felvetették, hogy az állami karcsúsítást a központi apparátus, a minisztériumok és háttérintézményeik utóbbi években háromszorosra duzzadt létszámának csökkentésével kellene kezdeni, hisz az ő eltartásuk irreálisan sokba kerül az adófizetőknek. Többeknél kiverte a biztosítékot az is, hogy a nem éppen minimálbéren foglalkoztatott hivatalnokok több minisztériumban év végi jutalomként is nagy összegű Erzsébet utalványt sepertek be. A legtöbbet, 200 ezer forintot éppen Csepreghy Nándor csapata vehette át. Az Origo körkérdésére kiderült, hogy a Miniszterelnökség mellett a földművelésügyi és igazságügyi, a honvédelmi, továbbá a nemzetgazdasági tárcánál is osztottak karácsonyi pulykapénzt, de a Belügyminisztérium és a humántárca alkalmazottai kimaradtak a legutóbbi jutalmazásból.

Szerző

Szekeres Imre: Alkotmányozó nemzetgyűlés kell

Publikálás dátuma
2016.01.07. 06:03
Az MSZP tegye egyértelművé: kész támogatni egy átmeneti szakértői kormányt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Most sem az a kérdés, hogy egyik vagy másik politikusból mi lesz, hanem az, hogy mi lesz az MSZP-ből: erős, befolyásos politikai mozgalom alapja, vagy inkább néhány megélhetési politikus jelentéktelen vállalkozása. Én az elsőre szavazok - mondta a Népszavának adott interjújában Szekeres Imre szocialista politikus.

- Baj van?

- Már hogyne volna! Magyarország lényegében 2006 óta folyamatos háborúban áll, állandó nyomás alatt tartja a Fidesz, amely végül összehozott egy élhetetlen országot, haszonlesőkkel a háta mögött. És ez nem kizárólag Orbán Viktor felelőssége, mert a Fidesz valamennyi politikusa támogatja vagy eltűri ezt a politikát.

- Mintha a baloldal is egyre nagyobb bajban lenne.

- Valóban nem találtuk meg az ellenszerét ennek a politikának. Mintha hajlamosak lennénk leegyszerűsítő válaszokat adni.

- Az például valóban leegyszerűsítő válasznak tűnik, amikor a baloldali és liberális politikusok azt mondják, hogy nincs médiafelületük, ahol megszólalhatnának, miközben a hozzájuk sorolt média egy része azt veti a szemükre, hogy nem támogatták őket, amikor kormányon voltak.

- A panaszkodóknak csak azt tudom erre válaszolni, hogy ha hírt tudsz csinálni, létezel! Márpedig mostanában ez nem teljesíthetetlen feladat, mert a Fidesz-kormány és az önkormányzatok lépéseinek jelentős része irritálja az embereket. Csak ezekhez megoldási javaslatot kell állítani. Fontos, hogy az ügyek legyenek konkrétak, közérthetőek és olyanok nyilatkozzanak, akik valóban képesek érvelni.

- A baloldal miért nem teremtett médiabirodalmat?

- Tisztázzunk valamit: amikor erről vita folyt, én azt képviseltem, hogy támogatnunk kell a független, a valóságot bemutató médiát. Hangsúlyozom: a független médiát, nem a pártokhoz kötődő sajtót! Pontosan tudom, hogy a Fidesz közpénzből tartja fönn a hálózatát a manipulációk propagálására. De attól ez még súlyosan sérti a sajtószabadságot, a függetlenség elvét. Tisztességes, átlátható támogatási rendszert kellett volna már korábban kialakítani, tekintettel arra, hogy a magyar sajtó legjava – kezdve a Népszavától igen, a hagyományos Magyar Nemzetig - a magyar kulturális örökség része. Még nem tettem le arról, hogy ez valaha megvalósítható lesz.

- Baj van tehát, de mi a megoldás?

- Arra kell választ találnunk, hogyan foghat össze minél több, a Fidesz-kormányt és hatalomgyakorlását, illetve a Jobbik szélsőjobboldali protest-politikáját elutasító választópolgár annak érdekében, hogy 2018-ban többségünk legyen? Vagyis hogyan érhető el, hogy a 106 körzet közül 65-ben nyerjünk? Az MSZP-nek szerintem egyértelművé kell tennie, kész részt venni olyan választási együttműködésben, amelynek célja a demokrácia helyreállítása és a szegénység felszámolása. Így nem pártok kényszeralkuja révén jönne létre egy mesterséges választási szövetség, mint 2014-ben, hanem a közösen vállalt értékek mentén alakulhatna ki választási mozgalom.

- Idehaza, a környező országokban, lényegében Európa egészében érezni a baloldal válságát. Lehet még jövője a baloldalnak?

- Természetesen. Egyszer egy pilóta, valahol Afganisztán felett, azt mondta nekem: ha a balszárny nem működik, körbe-körbe fogunk repülni. Volt már ilyen dilemmánk 1990-ben. Megoldottuk, pedig senki nem adott volna értünk egy lyukas garast sem, de megszerveztük és néppárttá alakítottuk az MSZP-t. Kollégám, Szeredi Péter egyszer összeszámolta: akkoriban 3500 település közül 2600-ban fordultam meg négy év alatt ügyvezetőként. Most sem az a kérdés, hogy egyik vagy másik politikusból mi lesz, hanem az, hogy mi lesz az MSZP-ből: erős, befolyásos politikai mozgalom alapja, vagy inkább néhány megélhetési politikus jelentéktelen vállalkozása. Én az elsőre szavazok. Hiszem, hogy ezt teszik a fiatal és a még náluk is fiatalabb politikusaink is.

- Helyben vagyunk: az öregek-fiatalok dilemma most mintha más vetületben kerülne szóba, mint korábban, hiszen több megértésről és együttműködésről beszél mindenki. Ön miért hallgat ennyire feltűnően?

- Botka László nemrégiben azt mondta, sikerült egymást lejáratniuk az öregeknek és a fiataloknak. Igaza volt. Ebben én nem kívántam részt venni. Számomra elfogadhatatlan az is, ha valaki azt képzeli, hogy csak ő lehet vezető, még akkor is, amikor már más világ van, mások a szokások. Ugyanígy elfogadhatatlan, amikor valaki szereplési és hatalomvágyból törtet, minden különösebb teljesítmény nélkül. 2010-ben, miután húsz évig tagja voltam az MSZP vezetésének, lemondtam. Azóta már három tisztújítás volt és mindig elutasítottam a jelölést. Viszont kötelességem mindent megtenni azért, hogy az MSZP alkalmas legyen egy új politikai mozgalom megalapozására. Ami a szereplést illeti: én soha nem fogok minden elém kerülő ipari kamerába belebeszélni.

Szerző