Ildi néni nevel

Szépen pörög az interneten annak a kisiskolásnak a füzete, akivel Ildi néni, a tanerő, a karácsonyi szünet előtt nem sokkal negyvenszer íratta le, hogy „Ameddig tálca van előttem, addig csöndben eszek”. (Most ne vitatkozzunk azon, hogy Ildi néni mit gondolhat az ikes igék ragozásáról, és egyáltalán.) Az egymondatos kis dráma azt meséli el, hogy a megbüntetett lurkó nem ült talpig kussban a menzán, szótlanul lapátolva a sótlan, ízetlen, mégis minden ízében korszerű répapörköltet. Sőt, alighanem povedált az eszemadta. A tanerő pedig megmerítkezett pedagógiai képességeiben és emlékeiben. És ezt találta a legalkalmasabb megtorlásnak, még ha emiatt nem csak a megfenyített, de a teljes osztálya is kiröhögte – legföljebb nem hangosan, és csak a háta mögött. (Ildi néni bizonyára egy szó nélkül szokott étkezni, és ezt elvárja családjától is.)

A kis íródeák meg elmondhatja magáról a szegény kisgyermekek panaszát, mely szerint „megtanítottak járni és beszélni, most meg azt akarják, hogy üljek és hallgassak”.

Ami igazán meglepett, az a hozzászólók véleménye. Zömében nők, anyák - a maguk princípiumában kiteljesedve – helyeslik ezt a bárgyú módszert. Hogy igenis csak fogja be a száját a kis rohadék, zabáljon, és takarodjon az étkezdéből.

Mindezeket olvasva látom, hogy a neveléspolitika sikeres, és ezek a családanyák tényleg alattvalónak szánják gyermekeiket, az iskolát meg poggyászmegőrzőnek. Maguk pedig legközelebb is megválasztják ezt a hatalmat.

Ezért is hiába a tiltakozó levelek remek gimnáziumi tantestületektől, hiába emelik fölösen föl szavukat tudós vagy csak józan emberek. A sikeres pedagógus ma Ildi néni.

Szerző
Veress Jenő

Orbán egy lengyel panzióban találkozott Kaczynskivel

Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével találkozott Orbán Viktor magyar kormányfő szerdai lengyelországi magánlátogatása során - jelentette a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

A politikusok a lengyel-szlovák határ melletti Niedzica (Nedec) egyik panziójában találkoztak - tudósított a helyszínről a TVN24 riportere.  A megbeszélés témáiról sem a lengyel kormányszóvivő, sem a PiS parlamenti csoportjának vezetője nem nyilatkozott a sajtónak. A Wirtualna Polska lengyel hírportál a PiS egyik meg nem nevezett politikusát idézi, aki szerint a tömörülés két jobboldali párt vezetője találkozójának tekinti az eseményt.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) nem hivatalos magyarországi forrásokat idézve közölte: a találkozó megelőzi David Cameron brit kormányfő csütörtöki budapesti látogatását, így a lengyel és a magyar politikai vezető a két ország közös álláspontjáról tárgyalhat az Egyesült Királyság uniós politikája ügyében. A TVP Info-nak nyilatkozó kommentátorok szerint a találkozó másik témája az európai migrációs válság is lehet. Orbán Viktor magánlátogatásáról szóló első lengyelországi kommentárok rámutatnak a PiS és a Fidesz politikájának rokon vonásaira, az új lengyel kormánynak a magyarországiakhoz hasonló intézkedéseire.

A tavaly októberi lengyel parlamenti választások után új kezdet bontakozik ki a lengyel-magyar kapcsolatokban - írja az MTI. Míg 2015 elején a lengyel belpolitikai viszályok és Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikájának lengyelországi bírálata beárnyékolta Orbán Viktor varsói útját, az újabb fejlemények - főként a lengyel határőrök magyarországi missziója, valamint Marek Kuchcinskinak, a szejm új elnökének tavaly decemberben tett budapesti látogatása új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban.

lásd még: Lengyelország lesz az új Magyarország?

Szerző

Holokamu? - 800 ezres büntetés a kommentelésért

Holokauszttagadás miatt nyolcszázezer forint pénzbüntetésre ítélt egy dömösi férfit az esztergomi járásbíróság. Az ítélet jogerős - tájékoztatott a Tatabányai Törvényszék sajtószóvivője.

Szabó Ferenc elmondta: a vádlott egy közösségi oldalon írt hozzászólásában a "holokamu" kifejezést használta, ezzel megvalósította a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadását. A férfi a nyomozás során elismerte, hogy ő írta bejegyzést. Később egy bocsánatkérő levélben azt állította, hogy hirtelen felindulásból kommentelt. Az ítélet értelmében ha nem fizeti ki határidőre a 800 ezer forintos pénzbüntetést, akkor azt a bíróság 400 nap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre változtatja.

A férfit a Tett és Védelem Alapítvány jelentette fel, miután 2015 augusztusában Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának Hogyan beszéljünk a holokausztról? című cikkéhez antiszemita, holokauszttagadó megjegyzést írt.

Szerző