Szekeres Imre: Alkotmányozó nemzetgyűlés kell

Publikálás dátuma
2016.01.07. 06:03
Az MSZP tegye egyértelművé: kész támogatni egy átmeneti szakértői kormányt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Most sem az a kérdés, hogy egyik vagy másik politikusból mi lesz, hanem az, hogy mi lesz az MSZP-ből: erős, befolyásos politikai mozgalom alapja, vagy inkább néhány megélhetési politikus jelentéktelen vállalkozása. Én az elsőre szavazok - mondta a Népszavának adott interjújában Szekeres Imre szocialista politikus.

- Baj van?

- Már hogyne volna! Magyarország lényegében 2006 óta folyamatos háborúban áll, állandó nyomás alatt tartja a Fidesz, amely végül összehozott egy élhetetlen országot, haszonlesőkkel a háta mögött. És ez nem kizárólag Orbán Viktor felelőssége, mert a Fidesz valamennyi politikusa támogatja vagy eltűri ezt a politikát.

- Mintha a baloldal is egyre nagyobb bajban lenne.

- Valóban nem találtuk meg az ellenszerét ennek a politikának. Mintha hajlamosak lennénk leegyszerűsítő válaszokat adni.

- Az például valóban leegyszerűsítő válasznak tűnik, amikor a baloldali és liberális politikusok azt mondják, hogy nincs médiafelületük, ahol megszólalhatnának, miközben a hozzájuk sorolt média egy része azt veti a szemükre, hogy nem támogatták őket, amikor kormányon voltak.

- A panaszkodóknak csak azt tudom erre válaszolni, hogy ha hírt tudsz csinálni, létezel! Márpedig mostanában ez nem teljesíthetetlen feladat, mert a Fidesz-kormány és az önkormányzatok lépéseinek jelentős része irritálja az embereket. Csak ezekhez megoldási javaslatot kell állítani. Fontos, hogy az ügyek legyenek konkrétak, közérthetőek és olyanok nyilatkozzanak, akik valóban képesek érvelni.

- A baloldal miért nem teremtett médiabirodalmat?

- Tisztázzunk valamit: amikor erről vita folyt, én azt képviseltem, hogy támogatnunk kell a független, a valóságot bemutató médiát. Hangsúlyozom: a független médiát, nem a pártokhoz kötődő sajtót! Pontosan tudom, hogy a Fidesz közpénzből tartja fönn a hálózatát a manipulációk propagálására. De attól ez még súlyosan sérti a sajtószabadságot, a függetlenség elvét. Tisztességes, átlátható támogatási rendszert kellett volna már korábban kialakítani, tekintettel arra, hogy a magyar sajtó legjava – kezdve a Népszavától igen, a hagyományos Magyar Nemzetig - a magyar kulturális örökség része. Még nem tettem le arról, hogy ez valaha megvalósítható lesz.

- Baj van tehát, de mi a megoldás?

- Arra kell választ találnunk, hogyan foghat össze minél több, a Fidesz-kormányt és hatalomgyakorlását, illetve a Jobbik szélsőjobboldali protest-politikáját elutasító választópolgár annak érdekében, hogy 2018-ban többségünk legyen? Vagyis hogyan érhető el, hogy a 106 körzet közül 65-ben nyerjünk? Az MSZP-nek szerintem egyértelművé kell tennie, kész részt venni olyan választási együttműködésben, amelynek célja a demokrácia helyreállítása és a szegénység felszámolása. Így nem pártok kényszeralkuja révén jönne létre egy mesterséges választási szövetség, mint 2014-ben, hanem a közösen vállalt értékek mentén alakulhatna ki választási mozgalom.

- Idehaza, a környező országokban, lényegében Európa egészében érezni a baloldal válságát. Lehet még jövője a baloldalnak?

- Természetesen. Egyszer egy pilóta, valahol Afganisztán felett, azt mondta nekem: ha a balszárny nem működik, körbe-körbe fogunk repülni. Volt már ilyen dilemmánk 1990-ben. Megoldottuk, pedig senki nem adott volna értünk egy lyukas garast sem, de megszerveztük és néppárttá alakítottuk az MSZP-t. Kollégám, Szeredi Péter egyszer összeszámolta: akkoriban 3500 település közül 2600-ban fordultam meg négy év alatt ügyvezetőként. Most sem az a kérdés, hogy egyik vagy másik politikusból mi lesz, hanem az, hogy mi lesz az MSZP-ből: erős, befolyásos politikai mozgalom alapja, vagy inkább néhány megélhetési politikus jelentéktelen vállalkozása. Én az elsőre szavazok. Hiszem, hogy ezt teszik a fiatal és a még náluk is fiatalabb politikusaink is.

- Helyben vagyunk: az öregek-fiatalok dilemma most mintha más vetületben kerülne szóba, mint korábban, hiszen több megértésről és együttműködésről beszél mindenki. Ön miért hallgat ennyire feltűnően?

- Botka László nemrégiben azt mondta, sikerült egymást lejáratniuk az öregeknek és a fiataloknak. Igaza volt. Ebben én nem kívántam részt venni. Számomra elfogadhatatlan az is, ha valaki azt képzeli, hogy csak ő lehet vezető, még akkor is, amikor már más világ van, mások a szokások. Ugyanígy elfogadhatatlan, amikor valaki szereplési és hatalomvágyból törtet, minden különösebb teljesítmény nélkül. 2010-ben, miután húsz évig tagja voltam az MSZP vezetésének, lemondtam. Azóta már három tisztújítás volt és mindig elutasítottam a jelölést. Viszont kötelességem mindent megtenni azért, hogy az MSZP alkalmas legyen egy új politikai mozgalom megalapozására. Ami a szereplést illeti: én soha nem fogok minden elém kerülő ipari kamerába belebeszélni.

Szerző

Búcsú Lemmytől - Az interneten is követhető a szertartás

Publikálás dátuma
2016.01.06. 21:13
Forrás: Facebook/Lemmy
A világhálón követhetik a rajongók, vagy tisztelők a Motörhead együttes alapítójának és frontemberének szombati búcsúztatóját.

Lemmy, polgári nevén Ian Kilmister december 28-án, hetvenéves korában halt meg Los Angelesben. A kilencven perces szertartást magyar idő szerint szombat éjféltől lehet nézni az együttes hivatalos YouTube csatornáján - írta a The Telegraph című honlap.

"Bárhol is vagytok, gyűljetek össze más Motörhead rajongókkal és a barátaitokkal, és nézzétek meg együtt a szertartást. Menjetek el a kedvenc bárotokba, klubotokba, győződjetek meg arról, hogy van internetkapcsolat és koccintsatok velünk. Vagy egyszerűen csak hívjátok át a haverjaitokat és ünnepeljétek meg otthon Lemmy életét" - írta Facebook-bejegyzésében az együttes, arra kérve a rajongókat, hogy helyszűke miatt ne látogassanak el személyesen a hollywoodi Forest Lawn temetőbeli búcsúztatóra.

A rockzene nagyjai, Ozzy Osbourne, Gene Simmons, a Metallica és Brian May mindannyian gyászuknak és tiszteletüknek adtak hangot. Dave Grohl, a Foo Fighters együttes frontembere egy új tetoválással állított emléket kollégájának.

Lemmy halála egyébként érdekes kezdeményezésre sarkallt egy yorki férfit, aki petíciót indított, hogy az énekes előtti tisztelet jelenként nevezzenek el Lemmiumnak egy újonnan felfedezett nehézfémet. Eddig nagyjából 14 ezren írták alá a petíciót.

Szerző

Kettészakad az ország

Publikálás dátuma
2016.01.06. 19:51
Illusztráció/Thinkstock
Csütörtök reggeltől nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egyre kevesebb helyen várható havazás, legtovább a Tiszántúlon eshet, ahol a nap nagy részében erősen felhős vagy borult marad az ég. Az északi, északkeleti szél fokozatosan megélénkül, a Bakony tágabb környezetében megerősödik, ami hajnalban, reggel arrafelé hófúvást is okoz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és 0 fok között alakul.  A legmagasabb nappali 0 és +5 fok között várható - írja az Időkép.

Pénteken változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban -8, napközben 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szombaton ismét beborul, és esőre, ónos esőre is számítanunk kell. A délkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -4, a legmagasabb  +1 fok körül alakul.

Vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég, eső többfelé lehet. A keleti, majd a nyugatira forduló szél időnként megélénkül. Hajnalban 0, napközben +3 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szerző
Frissítve: 2016.01.07. 12:34