Előfizetés

Gyárfás reagált Hosszú sérelmeire

Publikálás dátuma
2016.01.05. 13:30
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Gyárfás Tamás azt szeretné, hogy végre nyugodt, egészséges légkörben készüljenek az úszók az előttük álló nagy feladatokra, különös tekintettel a riói olimpiára.

Ennek elősegítésére a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke - amint azt kedden közölte - mind a maga, mind a szövetség részéről mindent elkövet.

Gyárfás reagálását megelőzően a világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka december 22-i sajtótájékoztatóján több kérdésben is bírálta a szövetséget, hiányolva a megfelelő szakmai háttér biztosítását, leszögezve ugyanakkor, hogy észrevételeit nem a MÚSZ elleni támadásnak szánja. Kiss László szövetségi kapitány ugyanakkor hétfőn az MTI-nek nyilatkozva arról panaszkodott, hogy nem tud egyeztetni Hosszú Katinkával sem az úszó kéréseit illetően, sem például a következő időszakban esedékes edzőtáborozásokról, mert hetek óta hiába keresi telefonon, képtelen a versenyzőt elérni.

"Határozott véleményem, hogy a megoldást meg lehet találni, ha valamennyi érdekelt ennek szellemében jár el. Értelmetlen és semmilyen szempontból nem előrevivő, ha oda-vissza repkednek az állítások és viszontválaszok" - szögezte le kedden Gyárfás Tamás. Hozzátette, hogy egyetért Hosszú Katinka decemberi véleményével, mely szerint a párbeszéd a megoldás.

"Mind Kiss László szövetségi kapitány, mind Hargitay András utánpótlás-kapitány és a MÚSZ valamennyi munkatársa hasonlóképpen gondolkodik" - mondta a sportági szövetség első embere. A MÚSZ elnöke nyomatékosította, azért szokatlan és különös a kialakult szópárbaj, mert a magyar úszósport eredményei világszínvonalúak, amit nem pusztán a kazanyi világbajnokság három aranya, három ezüstje, négy bronza, és a netanyai Eb pazar éremtermése, a tizenegy arany, három ezüst, egy bronz igazol. 

"Hanem az a hamarosan megjelenő hír is, mely szerint - árulta el az európai úszószövetség (LEN) gazdasági vezetőjeként Gyárfás - az esztendő legjobbjainak névsorában a női úszók között Hosszú Katinka, a férfiak között pedig Cseh László szerepel az úszók legjobbjaként, azaz két magyar került a kontinens trónjára."

A világszövetség, a FINA pedig január 31-én a Budapesten zajló ünnepi gáláján jelenti be hivatalosan, hogy kik érdemelték ki az év legjobbjai címeket - fűzte hozzá. "Bár a FINA-vezetők által már ismert eredményt nem szabad közzétenni, annyit elmondhatok, ott sem lesz okunk a szégyenkezésre" - közölte Gyárfás Tamás.

Kiss László hétfői nyilatkozatában Hosszú felvetéseire kitérve többek között elmondta, hogy tudomása szerint a januárban átadandó Tüskecsarnokban beszerelik majd a szövetség által a hollandoktól megrendelt 73 millió forintos víz alatti kamerarendszert, amely segít az úszóknak a technika elemzésében. Amellett a Komjádi uszodában is rendelkezésére áll Hosszú Katinkának a kért külön helyiség - tudatta Kiss László. Ezt kiegészítette azzal, hogy Hosszúnak a sajtótájékoztatón elhangzott panaszát - amely szerint kénytelen volt a medence partján átöltözni - nem érti, hiszen ő maga már jóval korábban átadta neki a Komjádiban levő sportorvosi szoba kulcsát.

"Mi mindenkor mindent megteszünk, hogy a lehető legtökéletesebben felkészülhessen az olimpiára, de úgy nehéz ilyen kérdésekben dűlőre jutni, ha - bár Katinka a sajtótájékoztatóján a párbeszédet ösztönözte - a megbeszélésektől elzárkózik" - nyilatkozta hétfőn a kapitány.

Év sportolója gála - Cseh László és Hosszú Katinka is jelölt

Publikálás dátuma
2016.01.05. 13:21
Korábbi felvétel. FOTÓ: Matthias Hangst/Getty Images
A kazanyi vizes világbajnokságon aranyérmes Cseh László és Hosszú Katinka is bekerült a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) hagyományos szavazásán. A győztest jövő csütörtökön, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport - Év sportolója gálán hirdetik ki.

Szöllősi György, a szavazást már 58. alkalommal kiíró MSÚSZ elnöke a keddi sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, s elmondta, hogy 279 voks alapján alakult ki a sorrend. A férfiaknál a vívó Imre Géza és az autóversenyző Michelisz Norbert, míg a nőknél a kajakos Kárász Anna, illetve a síelő Miklós Edit került még az első háromba.

A gálán két életműdíjat is átadnak, az egyiket a Magyar Labdarúgó Szövetség, a másikat pedig az MSÚSZ. Utóbbi nyertesét be is jelentették, minden idők egyik legeredményesebb edzője, a kolozsvári születésű Károlyi Béla lesz a kitüntetett.

A kategóriák szűkített listája

Az év férfi sportolója: Cseh László, Imre Géza, Michelisz Norbert. Az év női sportolója: Hosszú Katinka, Kárász Anna, Miklós Edit.

Az év csapata: férfi jégkorong-válogatott, labdarúgó-válogatott, női röplabda-válogatott. Az év edzője: Dárdai Pál, Plagányi Zsolt, Shane Tusup. Az év labdarúgója: Böde Dániel, Király Gábor, Nikolics Nemanja. Az év gólja: Böde Dániel (a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőn szerzett találatáért), Priskin Tamás (a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn szerzett találatáért), Németh Krisztián (az MLS-ben az év góljának választott találatáért). Az év férfi parasportolója: Boronkay Péter, Gelencsér Róbert, Szegfű Attila. Az év női parasportolója: Bereczky Atina, Biatovszki Míra, Gyurkó Alexandra. Az év parasport csapata: férfi atlétaváltó, férfi kosárlabda-válogatott, női párbajtőr csapat. Az év parasport edzője: Antal Andor, Feczer Viktor, Galambos Zsolt.

 

Kirúgták Benítezt

Alighanem Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke a fejét verheti a falba amiatt, hogy tavaly elküldte a kispadról Carlo Ancelottit, aki a következő szezontól a Bayern München szakmai munkáját irányítja majd. A királyi gárda ugyanis annyira harmatosan szerepelt a helyére 2015 nyarán kinevezett Rafa Benítez irányítása alatt, hogy a klubvezető tegnap felállította a kispadról.

 Bár Benítez épp Pérez találmánya volt, sok szurkoló teljes megdöbbenésére nevezte ki vezetőedzőnek, s a szezon során elszenvedett zakók során rendre ki is állt mellette, hétfőn mégis a menesztés mellett döntött. A kegyelemdöfést az jelentette, hogy bár szombaton az FC Barcelona botlott az Espanyol pályáján, mivel csak gól nélküli döntetlent ért el, Ronaldóék így sem tudtak közelebb kerülni a nagy riválishoz, mert 2-2-t játszottak Valenciában.

Bár a Real helyzete nem reménytelen a bajnokságban, hiszen 4 ponttal áll a listavezető Atlético Madrid, s kettővel az egy meccsel kevesebbet játszott Barca mögött, a játék annyira kilátástalan volt szinte végig Benítez hét hónapig tartó irányítása alatt, hogy nem látszott esély a javulásra. A Real ugyan simán jutott tovább a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában, a bajnokságban azonban 18 meccsen csak 11-szer nyert, 4 döntetlent ért el és 3 vereséget szenvedett. A kupából már kizárták olyan játékos szerepeltetése miatt, aki nem léphetett volna pályára. A Real Madrid szakmai munkáját ideiglenesen, várhatóan a szezon végéig, Zinédine Zidane irányítja majd. Ő lesz a 11. tréner Pérez elnöksége során.