Előfizetés

Obama lép a fegyverviselés korlátozásáért?

Publikálás dátuma
2016.01.05. 11:23
FOTÓ: Patrick Hamilton/G20 Australia via Getty Images
Ma, helyi idő szerint délelőtt mutatja be Barack Obama amerikai elnök a fegyverviselés korlátozásáról szóló terveit. Jelezte, elképzelései összhangban állnak az alkotmány fegyverviseléssel kapcsolatos kiegészítésével. 

Obama korábban többször is sürgette a washingtoni kongresszust, hogy szigorítson a fegyverviselési szabályokon, erre azonban mindmáig nem került sor, ezért valószínűleg elnöki rendelettel módosít a hatályos rendelkezéseken. Hétfőn már egyeztetett a jogszabályi változtatásokról Loretta Lynch igazságügyi miniszterrel és James Comeyval, az FBI igazgatójával.

Azonosították az Iszlám Állam hóhérát

Publikálás dátuma
2016.01.05. 11:18
Illusztráció: Spencer Platt/Getty Images
Brit állampolgárként azonosították azt a férfit, aki az Iszlám Állam vasárnapi videójában öt foglyot, állítólagos kémet végzett ki.  A 11 perces videón tökéletes angolsággal beszélő, fekete kommandós álarcot viselő férfi a BBC szerint Siddharta Dhar, aki miután áttért az iszlám hitre, felvette az Abu Rumaysah nevet. 

A BBC értesülését egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból. Korábban ugyancsak egy brit állampolgár, a Dzsihád Johnként elhíresült Mohammed Emwazi volt az IS egyik legfélelmetesebb hóhéra, őt likvidálták a harcok során. 

Az új brit hóhér indiai származású. Korábban üzletember volt, négy gyermekes családapa. Londonban élt, mielőtt csatlakozott volna a szíriai felkelőkhöz. 

Elhunyt az orosz katonai hírszerzés vezetője

58 éves korában váratlanul elhunyt Igor Szergun vezérezredes, az orosz katonai hírszerzés, a GRU vezetője. Halálhírét a szaktárca jelentette be, azt viszont nem közölték, hogy hol és minek következtében. 

Szergunt 2011-ben nevezték ki a szervezet élére, korábban katonai attasé volt az albán fővárosban, Tiranában és a volt Jugoszlávia területén is dolgozott. A  GRU Oroszország legnagyobb külföldi hírszerző szerve. Ukrajna állításai szerint a kelet-ukrajnai konfliktusban is részt vesznek a GRU-val kapcsolatban álló katonák.

A cbsnews szerint  egyike volt a nyugati országok által a kelet-ukrán konfliktus miatt szankciókkal sújtott orosz személyek listáján.  rajta volt egy, a nyugati országok által összeállított listán.