Orbán bizalmasáé a Kopaszi-gát (is)

Nyílt levelet írt Újbuda fideszes polgármesteréhez a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselője annak apropóján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, Garancsi István vette meg a Kopaszi-gátat. Az ellenzéki politikus azt kéri, hogy Hoffmann Tamás polgármester ne hagyja veszni a területet.

Csaknem egyéves tárgyalássorozatot követően ugyanis megvásárolta a Kopaszi Gát Kft.-t a Garancsi Istvánhoz köthető Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. Budapest egyik legnépszerűbb parkja, a Kopaszi-gátat is magában foglaló 56 hektáros, XI. kerületi ingatlanterület ezzel ismét hazai tulajdonba került - közölte a Market az MTI-vel szombaton. A terület korábbi tulajdonosa a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoport volt. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra. Az új tulajdonos ugyanakkor a Kopaszi-gát parkot változatlan feltételekkel üzemelteti: a terület a továbbiakban is a fővárosi lakosság kikapcsolódását szolgálja majd, az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik.

Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. saját, a kivitelezéssel foglalkozó anyavállalattól elkülönült, önálló működésű leányvállalatot hozott létre 2015 májusában, Property Market Kft. néven. Árendás Gergely, e cég ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy "a Kopaszi-gát Budapest egyik legkedveltebb rekreációs célpontja, Dél-Buda pedig a lakás- és irodakeresők között egyaránt rendkívül népszerű". Állítása szerint a Property Market Kft. már dolgozik a fejlesztés előkészítésén, amelynek részleteiről, ütemezéséről és fázisairól a társaság a tervek szerint 2016 első negyedévében közöl majd részleteket.

Megírtuk, a Forbes magazin listáján az előkelő 20. helyét mondhatja magáénak Orbán Viktor egyik bizalmasa, a Videoton-tulajdonos Garancsi István, akinek 44,3 milliárdos vagyona van. Garancsi 2014-ben 37. volt 19 milliárddal, főként az építőiparban és ingatlanokban utazik, legendás barátsága a kormányfővel még 2009-re nyúlik vissza. Legutóbb 2014. szeptemberben szerzett többségi tulajdonrészt Magyarország egyik legnagyobb építőipari cégében, a Ferencváros stadionját is kivitelező Market Építő Zrt.-ben. Garancsi hobbija a túrázás, ő a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, az előző ciklusban "a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti" tisztséget is betöltötte. Az érdekeltségébe tartozó Duna Takarék 2012-ben 600 millió forintra emelte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány hitelkeretét. A Népszabadság ebből arra következtetett, hogy Orbán csapata e hitelből finanszírozta a 3500 fős felcsúti Pancho Aréna építési költségeinek rájutó részét. 2014 nyarán többségi tulajdonos lett a NAV-hoz bekötött pénztárgépekhez szükséges SIM-chipeket forgalmazó Mobil Adat Kft.-ben is. Az online pénztárgépek bevezetése nagy hasznot hozott a Mobil Adatnak, a vállalat 2014-es árbevétele több mint 1,5 milliárd forint volt. Garancsi emellett a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-ben is érdekelt.

Szerző

Kétezres emelkedéssel kérkedik a kormány

"A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban" - jelentette be örömhírként Rétvári Bence tegnap. Azt azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elfelejtette hozzátenni, ami ebből következik: valójában havonta kétezer forinttal kap többet egy átlagnyugdíjas. Rétvári azt ellenben hangsúlyozta: az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint, amely után az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forintra emelkedik.

Az államtitkár szerint a nyugellátások és egyes más ellátások 2016. januártól érvényes emeléséről szóló kormányrendelet szerint az 1,6 százalékos emelés több mint húsz járandóságot érint. Többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát. Az emelés tehát összesen 3,5 millió ellátás folyósítását érinti - mondta.

Rétvári arról is hallgatott, hogy nemcsak az átlagnyugdíj mértékének emelése megalázó, hanem riasztó a jövőkép is. Az Aegon idevágó felmérése szerint ugyanis mintegy havi 50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett. Ennek a jelentős számú csoportnak még 600 forinttal sem emelkedne az ellátása egy 1,6 százalékos kormányzati kegy jóvoltából.

Harrach nem drága
Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke még tavaly módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőkre is vonatkozzon a kettős juttatás tilalma, vagyis ne kaphassanak egyszerre képviselői tiszteletdíjat és nyugdíjat. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője például a körülbelül 1,3 millió forintos bruttó képviselői díja mellé felveheti a több mint kétszázezer forintos nyugdíját is, ahogyan a szintén kereszténydemokrata Latorcai János vagy a fideszes Jakab István és Mátrai Márta is. A kormányoldal tárgyalni sem volt hajlandó a javaslatról.

Szerző

Kövéredik az Ákos-ügy

Publikálás dátuma
2016.01.04. 06:05
Kövér László szerint a multik és az európai elit tehet arról, hogy úgy tűnik: Orbán Viktor „küzd, mint malac a jégen” FOTÓ: TÓTH
Miközben Kovács Ákos semmiképpen sem szorul kormányzati "védelemre", a fideszes házelnök egyenesen a jól kereső énekes támogatására szólította föl a "nemzeti érzelmű vállalkozókat". Kövér László nemcsak a multinacionális cégeket ostorozta a nőket leértékelő kijelentések "védelmében", hanem az Európai Uniót is vehemensen támadta.

Kövér László azt javasolta a nemzeti érzelmű vállalkozóknak, hogy kössenek szponzorációs szerződést Kovács Ákossal – ha már a Telekom felbontotta az együttműködést a zenésszel. A házelnök az Echo TV-nek adott évértékelő interjújában nemcsak a Fidesz-kongresszuson elhangzott mondatairól fejtette ki a véleményét, hanem azt is elmondta: a családok szétrohasztása, szétbomlasztása, a nemzetek felbomlasztása a multinacionális cégek érdeke.

Bayer Zsolt Mélymagyar című műsorában a házelnök emlékeztetett arra, hogy hazánk egyik legnagyobb problémája a népességfogyás, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni; "cinkosság és lelkiismeretlenség úgy tenni, mintha nem ez lenne a legnagyobb bajunk" - fogalmazott. Meglátása szerint már akkora véleményszabadság van az országban, hogy egy multi is felbonthatja szponzori szerződését egy énekessel, csupán azért, mert fel meri hívni a figyelmet erre a társadalmi problémára. Bayer erre válaszul nagyot akart mondani és sikerült is neki elvinnie a show-t, ugyanis bejelentette: fel foga mondani a telekomos előfizetését és erre biztatta a fideszes szavazókat is. "Ha a két és félmillió ember így tenne, csődbe menne a Telekom Magyarországon" - húzta alá, majd megjegyezte, ez nem is lenne ellenére. Kövér László látszólag egyetértett a kérdezőjével, hiszen hozzátette: azért olyan a világunk, amiben élünk, mert a multinacionális cégek mozgatják a szálakat. Meglátása szerint a családok szétrohasztása, szétbomlasztása, a nemzetek felbomlasztása a multik érdeke. "A hasznos idióták kezdenek többségbe jutni az európai elitben, a gyávákkal együtt kétharmados többségben vannak" - tette hozzá, kifejtve: ezért tűnhet úgy, hogy "Orbán küzd, mint malac a jégen." De jó látni szerinte, hogy a térség országai felzárkóznak hazánk mögé.

Eközben a napi.hu szerint Kovács Ákos előadó-művészettel foglalkozó bt.-jének mérlegfőösszege 2014 végén meghaladta az 576 millió forintot, az évet 97 milliós nyereséggel zárta. De ez még nem minden. A lap a céginfó adatai alapján vizsgálta a zenész üzleti eredményeit. E szerint 2010-ben 261, 2012-ben 241 milliós forgalmat bonyolított az 1992 májusában létrehozott Fehér Sólyom Bt. (beltag Kovács Ákos, kültag a felesége, Őry Krisztina), amelynek bevétele 2013-ban 285 millióra nőtt, majd 2014-ben az éves forgalom 267 millió forint volt. A cég adózott eredménye tavaly meghaladta a 97 milliót, de osztalékot nem fizetettek a tulajdonosoknak. Ugyanakkor a 2014-es beszámoló kiegészítő mellékletében szerepel egy 25 millió forintos bérleti díj, mely az énekes személyes bevétele lehetett.

Ráadásul Ákos uniós támogatást is nyert 2012-ben, amikor a bt. a "KMOP (Közép-magyarországi régió) komplex vállalati technológiai fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára" címmel kiírt pályázaton nyert el 27,965 millió forint uniós-magyar támogatást. A támogatás aránya 30 százalék, de hogy pontosan milyen fejlesztést valósított meg ennek segítségével Kovács cége, az nem derül ki.

Mindezek mellett az Ákos-koncerteket milliókkal támogatta - többek közt - az elmúlt években az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a közszolgálati rádióknak és tévécsatornáknak készített szignálokat, zenei anyagokat és két koncertfelvételét honorálta több mint 26 millióval. Karcolatok című műsorának 2014 júliusi bemutatására a Párizsi, Moszkvai és Római Magyar Intézetben 10 millió forint támogatást nyert el a Balassi Intézet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) zenei kollégiuma meghívásos pályázatán. Kovács Ákos ezzel kapcsolatban azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy ebből az ő fellépési díja koncertenként 100 ezer forint. Van egy Borpatikája is Ákosnak két társával - Urbán Dezsővel és Tiffán Zsolt borásszal, a Fidesz országgyűlési képviselőjével -, ez azonban veszteséges.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Telekom néhány hete bontott szerződést Ákossal, mivel szerintük nem összeegyeztethető a vállalat szellemiségével az énekes Echo Tv-nek tett nyilatkozata, amelyben többek közt arról beszélt: "a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak". A telekommunikációs cégnek először Lázár János ment neki a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter "ízlés- és véleménydiktatúrának" nevezte amit a "Telekom megengedett magának". Hozzátette, "pont egy német cégnek tudnia kellene, hogy mi az a diktatúra". Ezt követően Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy utasították a minisztériumokat és a háttérintézményeiket, hogy bontsák fel mobilinternetes előfizetői szerződésüket a Telekommal. Az ügy kapcsán megszólalt a kormányfő is; a brüsszeli EU-csúcsról Orbán Viktor azt üzente, hogy az Ákos-botrányban érdektelen az alkotó személye, illetve a szerződő fél: "a kormánynak kötelessége lehetővé tenni, hogy akkor is elmondhassa a véleményét, ha azzal valaki nem ért egyet, ez szólásszabadság kérdése". A miniszterelnök szerint a fő kérdés az, hogy egy Magyarországon működő nagy nemzetközi cég megbüntethet-e valakit azért, mert nem tetszik neki a véleménye.

A házelnök is ellenzi az integrációt
Az Európai Unió jövőjéről szólva Kövér László hangsúlyozta, nem szabad tovább menni a föderalizáció útján, nem szabad felszámolni a nemzetállamokat. "A szubszidiaritás elvén működő, kölcsönös együttműködési rendszer kialakítása lehet csak a cél. A brüsszeli bürokraták azonban a fennálló jogrenden is átlépnek, akárcsak egy uralkodóház udvartartása, nem véletlen, hogy mi, magyarok olyan érzékenyek vagyunk erre. Ezek a bürokraták nem az európai érdekeket képviselnek, lehet, hogy amerikaiakat, zsoldosok, szélhámosok, legjobb olvasat szerint is tökfejek". Emlékezetes, Lázár János kancelláriaminiszter a lapunknak adott karácsonyi interjúban is az uniós integráció mélyítésének ellenzéséről beszélt.Szerző