Előfizetés

Obamánál betelt a pohár

Publikálás dátuma
2016.01.02. 09:37
Fotó: Facebook
Jövő héten találkozik Loretta Lynch igazságügyi miniszterrel Barack Obama amerikai elnök, hogy megvitassa vele a fegyverviselés korlátozásának lehetőségeit - jelentette be az elnök személyesen szokásos heti rádióüzenetében, amelyet az ünnepek miatt pénteken közvetítettek.

"Túl sok levelet kaptam szülőktől, tanároktól és gyerekektől ahhoz, hogy csak ücsörögjek és semmit se csináljak" - mondta. Obama korábban - kiváltképpen egy connecticuti általános iskolában történt a 2012-es lövöldözés óta - többször is sürgette a kongresszust, hogy szigorítson a fegyverviselési szabályokon, az erre irányuló felhívásai azonban mindeddig hasztalannak bizonyultak. Az amerikai sajtóforrások pénteken annak esélyeit latolgatták, hogy az elnök rendeleti úton érvényesíti-e akaratát a fegyverviselés korlátozását illetően.

A The Washington Post tekintélyes amerikai napilap ezzel kapcsolatban több forrást idézve arról tudósított, hogy Obama és Lynch olyan tervezetet véglegesít, amelynek életbe léptetéséhez nem lesz szükség a kongresszus jóváhagyására. "Tudjuk, hogy nem akadályozhatunk meg minden erőszakos cselekményt. De mi van, ha megpróbálnánk egyet megakadályozni? Mi volna, ha a kongresszus csinálna valamit - bármit -, hogy megvédje gyermekeinket a fegyveres erőszaktól?" - tette fel a kérdést Obama rádióüzenetében.

Obama üzenete aznap hangzott el a rádióban, hogy Texasban életbe lépett a törvény, amely lehetővé teszi a kézifegyverek nyilvános helyeken való viselését a megfelelő engedélyekkel rendelkező állampolgároknak. Az egyebek közt revolvereket és pisztolyokat a törvény értelmében, aki akarja - és engedélye van rá - a csípőjére erősített tokban hordhatja, de nyilvánvalóvá kell tennie, hogy fegyver van nála.

Obama rádióüzenetére a texasi kormányzó, a republikánus Gregg Abbott reagált elsőként: "Obama még nagyobb fegyverkorlátozást akar ránk erőltetni. A válaszom? Gyere és vedd el" - írta a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a texasi politikus.

Elengedték a tervezett merényletek gyanúsítottjait

Belgiumban a hatóságok péntekre elengedték az ünnepek idejére tervezett brüsszeli terrortámadásokkal kapcsolatban csütörtökön őrizetbe vett hat ember mindegyikét - közölte a belga szövetségi ügyészség péntek délután.

A rendőrség csütörtökön újabb hat tagját vitte be kihallgatásra a Kamikaze Riders nevű motoros klubnak. Két tagot már pár nappal korábban őrizetbe vettek, mert felmerült a gyanú, hogy merényletekre készültek az ünnepek alatt Brüsszelben. A hat ember közül hármat már csütörtökön szabadon bocsátottak, a többiek fogva tartását a vádhatóság kezdeményezésére 24 órával meghosszabbították, de pénteken őket is elengedték.

A többségében észak-afrikai származású motorosokból álló Kamikaze Riders Facebook-oldalán motorkerékpárokat ábrázoló fényképek és Izrael-ellenes videók láthatók. Az egyik bejegyzésben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt Adolf Hitlerhez hasonlítják. Sajtóhírek szerint a csoport tagjai közül többen is rokonszenveznek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezettel.

A belga fővárosban törölték a hagyományos szilveszteri tűzijátékot, miután a szövetségi ügyészség kedden bejelentette, hogy merényletekre készülő feltételezett terroristákat fogtak el, akik az év végi ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén. A házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Államtól származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.

Az eddigi információk szerint a két gyanúsítottnak nincs köze a november 13-i párizsi merényletekhez, amelyekben százharminc ember vesztette életét.

Nem adja fel a United

Szinte csodával határos módon Louis van Gaal vezetőedzővel kezdi meg az új évet az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Manchester United, pedig a csapat az elmúlt 26 évben egyszer sem szerepelt ilyen rosszul. 

Minden sorozatot figyelembe véve zsinórban nyolc nyeretlen mérkőzésnél járnak a vörös ördögök. "Lehet különösen hangzik, de az angol bajnokság tabellája azt mutatja, hogy szó szerint bárki felérhet a csúcsra a legvégén. Mindössze el kell kapnunk a fonalat öt, hat vagy hét mérkőzésen, és máris megfordul a helyzetünk" – vélekedett a manchesteriek 23 éves védője, Phil Jones, aki ebben a szezonban eddig kilenc bajnokin 482 játékpercet kapott. – "Csalódottak vagyunk az elmúlt találkozókon mutatott teljesítményünkkel, de ez még nem jelenti azt, hogy kiszálltunk volna a versenyből."

Van Gaal is pozitívan viszonyul a hétvégi ellenfélhez, a Swansea-hoz, szerinte felkészült a csapata az előttük álló tesztre. A Manchester United vezetőedzőjének pedig nem lehetnek jó emlékei a jelenleg a kiesés ellen küzdő klubról: első angol bajnoki mérkőzésén, a 2014/15-ös szezonban kikapott a walesi csapattól, ráadásul az azóta lejátszott két találkozón is vereséget szenvedett a vörös ördögöket irányítva.

A bajnokságot vezető Arsenal jó előjelekkel várhatja a Newcastle elleni találkozót. Az ágyúsok a legutóbbi öt Premier League-meccsükből négyet megnyertek, ráadásul a szarkáktól már 2010 novembere óta nem kaptak ki. A szezon meglepetéscsapata, a Leicester City az újonc Bournemouth együttesét fogadja. Legutóbb augusztusban 1-1-s döntetlent játszottak a felek.

Premier League, 20. forduló. Szombat. West Ham-Liverpool (Tv: Digi Sport 1, 13.45), Arsenal-Newcastle, Leicester City-Bournemouth, Manchester United-Swansea (Tv: Digi Sport 1, 16.00), Norwich-Southampton, Sunderland-Aston Villa, West Bromwich-Stoke City, Watford-Manchester City (Tv: Digi Sport 1, 18.30). Vasárnap. Crystal Palace-Chelsea (Tv: Digi Sport 1, 14.30), Everton-Tottenham (Tv: Digi Sport 1, 17.00).

Az élcsoport: 1. Arsenal 39 pont (33-18), 2. Leicester City 39 (37-25), 3. Manchester City 36.