Így köszöntötték a szolgálatban lévő tűzoltókat Budapesten (fotó)

Publikálás dátuma
2015.12.31. 19:08
MTI Fotók: Lakatos Péter
Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője alkoholmentes pezsgővel koccintott Halász András tűzoltó alezredessel, vezető főügyeletessel  az OKF Központi Főügyeleti Főosztályán szilveszterkor szolgálatban lévő tűzoltók köszöntése során.
Szerző

Évvégi üzenet: nem adjuk 2016-ot

Publikálás dátuma
2015.12.31. 14:55
Illusztráció/Thinkstock
Persze hogy nem adjuk, nem adhatjuk. Nem mehet mindenki külföldre, nem lehet, hogy szomorú tekintetű, magukra maradó közép- és időskorúak, tétova, vagy épp a szélsőjobb akolmelegét választó fiatalok, zavarodott értelmiségiek, közömbössé alázott polgárok, és pökhendi, a földet a lábunk alól a szó igazi- és átvitt értelmében is maguk alá kaparó úrimuris politikai parvenük társasága lakja ezt az országot. Nem lehet, hogy elhiggyük, embertelennek, bezártnak, ezáltal kirekesztőnek, rettegőnek kell lennünk európai polgárként. Nem bizonytalanodhatunk el humanizmusunkban, a társadalom legfőbb kohézióját jelentő szolidaritásban, az önérzetünkben és leginkább a felelősségérzetünkben, hogy milyen világot hagyunk gyerekeinkre, unokáinkra. És nem azért, mert baloldaliak, vagy akármilyenek vagyunk, hanem mert az a megtiszteltetés ért minket, hogy emberként jöhettünk erre a világra, annak minden készségével együtt, amivel élni is lehet. Sőt, kell.

És az ember márcsak olyan, hogy amíg végképp föl nem adta, minden áldott reggelt az új nap, új lehetőség-érzésével köszönt, kiváltképp így van ez az új esztendő érkeztével. Nem, nem a fogadalmakra gondolok, nem is kell az érzéseket feltétlenül szavakba gyömöszölni, pláne, mióta szegény szavainkat, fogalmainkat kényre-kedvre kifacsarta a kormányzati propaganda.

A közelmúlt elemzése, az abban játszott szerepünk végiggondolása ( ne tévedjünk, minden egyes tettekre, gondolkodásra képes polgára rakta össze Magyarország elmúlt évét is) segíthet a jövő tennivalóinak felvázolásában, számos orgánum kínál ország, vagy éppen világméretű összefoglalót 2015-ről -  igen bátor vállalkozás - lehet válogatni.  Magam részéről most ezt a villámgyors és persze kissé felületes megoldást ajánlom az Euronews segítségével: 

Nos, igen. Embernek lenni félelmetes. Félelmetes volt 2015-ben, ahogy minden évben, mióta csak itt vagyunk a Földön. Hiszen miként lehet eligazodni egy olyan világban, ahol ugyanahhoz a fajhoz tartozik Hitler és Teréz anya, ahol civilizációs bőrrel vontuk be ösztönlény-csupaszságunkat, de néha elég egyetlen szikra, hogy papírként máljon le rólunk az, amit évszázadokon át páncéllá hittünk alakítani. De embernek lenni elképesztő, lenyűgöző lehetőség is, és választás is van: építeni, vagy rombolni. 

Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, a jelenlegi állapotok, közérzet első számú felelőse, Orbán Viktor, a következőket írta Facebook-oldalára újév kapcsán: Igazságosabb világot, több békességet és derűsebb életet kívánok honfitársaimnak.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője ezt: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

Gyurcsány Ferenc, az ellenzéki oldal - bármely aspektusból nézve is - emblematikus  figurája, a DK elnöke pedig ezt: Ma két párt szimpátiaindexe növekszik, a Fideszé és a Demokratikus Koalícióé. Igaza lehet azoknak az elemzőknek, akik azt várják, hogy ennek a demokratikus oldalnak a legnagyobb politikai közössége 2016 végére a mi pártunk lesz. Karakteres, erős párt a DK, amelyik világosan beszél az élet nagy dolgairól. Van karakteres vezető csapata.

Szigetvári Viktornál, az Együtt elnökénél december 31-én, kora délután még nincs újév-köszöntő bejegyzés.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az év utolsó napján sem pihen, nem köszöntő- hanem mérges posztot írt: Idén 3 milliárd forint tartalék maradt az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatásásból. Év végi ajándékként a mi drága kormányunk fogta ezt a pénzt, és sportcsarnok építésre csoportosította át. Igen, az az Orbán-kormány és az a Balog Zoltán-vezette emberi minisztérium, amelyik a képünkbe hazudja hetente, hogy 30 milliárddal többet költenek a gyermekek étkeztetésére, most pont akkora összeget fordít sportcsarnokokra, mint amiből télen mind a félmillió rászoruló gyereket meg lehetett volna etetni. A kormány szerint ez teljesen rendben van, hiszen ezt a pénzt az önkormányzatok nem használták fel. Valóban, hiszen az önkormányzatok nem tudták ezt az összeget a szünidei étkeztetésre fordítani, ugyanis Orbánék pont a PM javaslatának lesöprésével nem tették ezt lehetővé. Hát így ér véget 2015, és kezdődik egy újabb olyan év, ahol gyermekek tízezerei nap, mint nap éhesen fekszenek le.

Szóval itt élünk. Nekünk ez jutott. Márpersze, ha beletörődünk.

Végül még egy gondolat: a minap olvastam valahol, hogy Konrad Lorenz, a híres etológus szerint igenis létezik egy olyan társadalom, pontosabban szólva, az élőlényeknek olyan közössége, ahol a legjobbak irányítanak. Igaz, ez egyelőre csak a páviánokra igaz, de még az emberiség is fejlődhet. 

Ami pedig az egyént illeti, az üzenethez Shakespeare segít:  Nincs a világon se jó, se rossz: a gondolkodás teszi azzá. Ha az egyik nap gyönyörű a világ, a másik nap barátságtalan, a különbség én vagyok.

Szerző
Témák
2016 Mozaik Mozaik

Az ittas vezetés, a kihűlés és a petárdák veszélyeire figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megerősített szolgálatot tart éjszaka.

Győrfi Pál, a szervezet szóvivője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón arra kérte az embereket, hogy ne üljenek a volán mögé, ha alkoholt fogyasztottak, és ettől másokat is tartsanak vissza, mert sok baleset hátterében még mindig az ittas vezetés áll.
    Tiszai Zoltán, az OMSZ központi irányító csoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy kemény, hideg éjszakára kell számítani, emiatt nő a kihűlés veszélye, például akkor, ha valaki alkohol hatására elalszik az utcán.
    Hozzátette: a petárdák sérüléseket okozhatnak, tavaly huszonegy ilyen baleset fordult elő. Ezért arra kérte az embereket, hogy fogják vissza a féktelen szórakozást.
    Tiszai Zoltán azt is elmondta, hogy a szilvesztert megerősített szolgálattal várják a mentők: mind az irányítók, mind a kivonuló egységek létszámát növelik. Ez a nap ugyanis más, mint a többi: éjfélkor nem elül az élet, hanem éppen akkor kezdődik, emiatt a mentőkre tizenöt-húsz százalékkal több feladat hárul, sőt az éjfél utáni "kritikus időszakban" megduplázódnak a tennivalók - tette hozzá.
    A fővárosban naponta átlagosan nyolcszáz-ezer alkalommal riasztják az OMSZ-t, szilveszterkor azonban ez a szám nő. Mivel a szórakozni vágyók Budapest belvárosában összpontosulnak, ott plusz négy mentőautót állítanak forgalomba, de az összes megyeszékhelyre igaz, hogy többletkészültséget léptetnek érvénybe.
    Az évre visszatekintve Győrfi Pál megköszönte annak a 7500 mentőnek a munkáját, aki összesen 1,1 millió esetben nyújtott segítséget, 1500 beteget élesztett újra, és csaknem 40 millió kilométert tett meg.
    Golopencza Pál, az OMSZ szolgálatvezető főorvosa azt mondta, hogy 2015-ben sok közlekedési baleset és közterületi rosszullét, valamint néhány szén-monoxid-mérgezés miatt is riasztották a mentőket. Felhívta a figyelmet arra, hogy már gyakoriak a telefonon megkezdett sikeres újraélesztések. A főorvos arra kérte az embereket, hogy továbbra is támogassák és segítsék az OMSZ munkáját.

Szerző