Botrány a VMSZ-nél

Varga László képviselő kilépett a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciójából – közölte a Vajdaság Ma. A képviselő kilépési nyilatkozata, amelyet Pásztor Bálint frakcióvezetőnek címzett, azzal indokolta kilépését, hogy szerinte a szerbiai földtörvény megszavazása a VMSZ mezőgazdasági programjának durva megsértését jelenti.

„A Vajdasági Magyar Szövetség agrárpolitikája a párt megalakulása óta a családi gazdaságok fejlesztésére épült. A Földtörvény megszavazása a VMSZ mezőgazdasági programjának durva megsértését jelenti. A gazdálkodási év közepén bekövetkezett drasztikus támogatáselvonás elfogadásával és a nyilvános árverésen kiadható állami földterületek 30%-os csökkentésének a támogatásával, a VMSZ-frakció megszegte azokat az ígéreteket, amelyeket együtt tettünk a termelőknek az elmúlt választási kampányokban. Varga úgy foglalt állást, felesleges a valóságot szépíteni: a képviselőcsoport a Földtörvény megszavazásával a családi gazdaságok helyett, a belföldi és külföldi oligarchák oldalára állt.

A szerbiai képviselőház szerdai ülésén fogadta el a földtörvény javaslatát, amely ellen a vajdasági gazdák több alkalommal tiltakoztak. A Vajdasági Magyar Szövetségből korábban kizárt Varga Lászlónak a képviselőcsoportból történő távozása után öt tagja marad a VMSZ köztársasági parlamenti frakciójának.

Szerző

Ez az ellenzéki párt kapta a legrosszabb osztályzatot

A POLIS ügynökség felmérése során a megkérdezettek 1-től 5-ig terjedő számmal értékelhették a pártokat, úgy mint a tanárok az iskolában. Az ellenzéki pártok közül a Híd kapta a legjobb osztályzatot – írta a bumm.sk a SITA hírügynökségre hivatkozva.

A Polis közvélemény-kutató ügynökség felmérést végzett december 11. és 18. között a SITA hírügynökség számára annak megállapítására, hogy miként értékelik a polgárok az egyes politikai pártok munkáját. A felmérés során 1422 felnőtt személy – akik Szlovákia egész területéről kerültek kiválasztásra, lakhelyük szerint – osztályozhatta 1-től 5-ig terjedő skálán a politikai tömörülések tevékenységét – adta hírül a SITA.

Szlovákia polgárai az eltelt esztendőben végzett tevékenysége alapján a Smer kormánypárt munkáját értékelte a legjobbnak – Fico pártja 2,68-as osztályzatot kapott.

Az ellenzéki pártok közül a Híd végzett a legjobban – 2,87-es osztályzattal. A mögötte kialakult sorrend a következő: SNS (3,09), Sieť (3,14), KDH (3,42) és SaS (3,67). A legrosszabb osztályzatot az OľaNO-NOVA kapta (3,86).

Szerző
Témák
Szlovákia Fico Híd

Felépíthetik a lakóházat a prágai óvárosban

A prágai regionális fejlesztési minisztérium jóváhagyta a cseh főváros óvárosában egy sokat vitatott lakóépület felépítését. Mint a CTK állami hírügynökség jelentette, a tárca elutasította Prága város ezzel kapcsolatos kifogásait. A polgármesteri hivatal fenntartásait fogalmazta meg az építkezéssel kapcsolatban. Az épületet ugyanis a történelmi városrészben, egy kolostorhoz közel kívánják emelni. 

A hatemeletes lakóházat Zdenek Fránek építész tervezte, aki eredetileg egy fehér-rózsaszín színű homlokzatot képzelt el. Az épület ezért a mályvacukor gúnynevet kapta. A lakóház építését egy olasz befektető finanszírozza. A tervek ellen már hosszú ideje tiltakoznak műemlékvédők, illetve az ott élők. A kulturális minisztérium is vizsgálja a terveket.

Szerző