Előfizetés

Itt vannak a CSOK részletei -"Át vannak verve" a rászorulók?

Publikálás dátuma
2015.12.29. 18:45
Illusztráció: Thinkstock
A külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik a kormány új családi otthonteremtési kedvezményét (csok), ahol az egyik fél idősebb negyven évnél - jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelentekre hivatkozva kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Korózs az új otthonteremtési programmal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az csak a gazdagoknak lesz jó.

A kabinet képviselője az otthonteremtési programhoz kapcsolódó rendeletmódosításokról szólva elmondta, a jövő évtől a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Korózs: csak a gazdagoknak lesz jó a csok
Korózs Lajos az új otthonteremtési programmal kapcsolatban azt mondta: az "csak a gazdagoknak lesz jó", akik tényleg rászorulnak erre, "át vannak verve". Szerinte ezt a támogatást emiatt nagyon kevesen tudják majd igénybe venni.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk. 

Rétvári Bence kiemelte, a visszaélések megakadályozása érdekében az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban - legfeljebb 15 nap megszakítással - rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal. Az igénylő munkajövedelmét egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből, továbbá cégtagságból vagy szövetkezeti jogviszonyból származó bevételekkel is igazolhatja - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

Az államtitkár fontos kedvezményként említette, hogy a támogatást azok a családok is igénybe vehetik, ahol a házastársak egyike már betöltötte a 40. életévét. Az új program szerint a támogatást a szülők a korábbi 16 év helyett a gyerek húszéves koráig vehetik igénybe, s ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható - mondta az államtitkár, aki kiemelte azt is, a támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik családjukat.

A kormány képviselője megjegyezte, a támogatás szempontjából új lakás építésének minősül az emeletráépítés, illetve a tetőtérbeépítés is. Kiemelte, a kormány célja, hogy a családok az otthonteremtési programmal könnyebben és olcsóbban juthassanak saját lakáshoz. 

A lakásépítés áfájának négy évre szóló 5 százalékra csökkentése, valamint az otthonteremtési kedvezmény a jelen demográfiai válságára adhat választ, és azoknak a családoknak nyújthat segítséget, akik megfelelő ingatlan hiányában nem vállaltak több gyermeket - mondta Rétvári Bence, aki szerint a kormány intézkedései a gazdaság élénkítéséhez és az építőipar fehérítéséhez is hozzájárulnak. Elmondta továbbá, a kabinet támogatása példátlan mértékű ösztönzésnek számít, amivel elérhető, hogy az évente épülő új lakások száma a jelenlegi 8 ezerről ismét megközelítse a korábbi 40 ezres mértéket.

Rétvári Bence kérdésekre válaszolva közölte, a támogatás csak akkor adható, ha korábban a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt.     Szólt arról is: a támogatás igénylésekor a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak. Az államtitkár kitért arra is, hogy a 10 millió forintos állami támogatás mellett felvehető ugyanakkora összegű, a korábbinál 3 százalékponttal kedvezőbb hitel feltételei megegyeznek a támogatás kritériumaival. Az állam garantálja, hogy a kedvezményes hitelt 25 évre felvevőknek öt évre rögzítik a kamatperiódusát, majd ezt követően is garantálja a kínált 3 százalékpontos kamatelőnyt - mondta.

Rétvári Bence szerint az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, ahol három vagy több gyermek él, de a kabinet abban bízik, hogy a jövőben még több ilyen család lesz. A kormány ennek érdekében egy felülről nyitott előirányzatot hozott létre az otthonteremtési programra, amely így minden jogosultnak biztosítja a támogatás fedezetét.

Kevesebb SMS-t írunk, hiába a karácsonyi csúcs

Publikálás dátuma
2015.12.29. 16:42
Illusztráció: Thinkstock
Többszörösére nő az SMS-forgalom a december 24. és 26. közötti karácsonyi időszakban de éves szinten így is csökkenő tendenciát mutat. Az SMS helyét fokozatosan a mobilinternet váltja fel a távközlési szolgáltatók tapasztalata szerint. 

A Vodafone adatai azt mutatják, hogy a sok millió különböző internetes üzenet mellett nagyon sokan a hagyományos módon üdvözölték ismerőseiket, rokonaikat, barátaikat, a távközlési cég ügyfelei 89 ezer MMS-t és 6,7 millió SMS-t küldtek, valamint 9,4 millió hívást indítottak a karácsonyi időszakban.

Az előző évekhez hasonlóan tovább folytatódott az SMS-ek számának lassú csökkenése, míg 23 százalékkal nőtt az MMS küldések száma. A karácsonyi időszakban a Vodafone ügyfelei mintegy 1 százalékkal több hívást indítottak, mint 2014 karácsonyán, és a hívások is átlagosan 15 százalékkal hosszabbak lettek. 

A három napos karácsonyi időszak mobilinternet-forgalma pedig 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Telekom ügyfelei 7,5 millió SMS-t váltottak az ünnep alatt, ami ugyan évről évre csökkenő szám, egy átlagos munkanaphoz képest azonban hozzávetőleg négyszeres adat. Az MMS gyakorlatilag margóra szorult, de még így is több mint 150 ezren váltottak ebben a formában üzenetet. Mindazonáltal a távközlési cég szerint a szöveges üzenetforgalom csúcsa idén is szilveszter éjszakáján várható.

A mobilinternet forgalom az ünnepi időszakban évente nagyságrendileg egyharmadával nő, ezen belül a 4G forgalom emelkedés minden évben többszöröse az előző évesnek.  A Telekom szerint az adatok alakulása alátámasztja azt a tendenciát, hogy az okos készülékek rohamos terjedésével párhuzamosan egyre többen használják ki a mobilinternetezés nyújtotta kényelmet, és egyre többen küldik mobil készülékeikről e-mailben vagy a közösségi oldalakon keresztül az ünnepi jókívánságaikat.

A Telenor arról számolt be, hogy ügyfelei csak december 24-én mintegy másfélszer több SMS-t és 3-4-szer több MMS-t küldtek egy átlagos naphoz képest, a december 24. és 26. közötti időszakban pedig összesen 7,4 millió SMS-t, és 90 ezer MMS hagyta el a telenoros készülékeket. A hívások időtartama mind a három napon több volt, mint egy évvel ezelőtt. A karácsonyi időszakban az adatforgalom szintén 3-4 szeresére nőtt egy átlagos decemberi naphoz viszonyítva, 24-én 0 óra után rögtön közel másfélszeresére ugrott a letöltés mennyisége, a Telenor szerint valószínűleg a december 24. és 26. közötti ingyenes internetezési lehetőség miatt. A legforgalmasabb december 26. szombat volt.

Hivatalos: így nő a minimálbér 2016-ban

Publikálás dátuma
2015.12.29. 15:04
Illusztráció/Thinkstock
Ma a Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet a 2016-os minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról - írja a Napi.hu.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) 2016. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 111 ezer forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma jövőre havibér alkalmazása esetén 129 ezer forint - olvasható a friss közlönyben.

Mint a Népszava is megírta, december 22-én ugyanerről az összegről, bruttó 111 ezer forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezet és két szakszervezeti tömörülés. Akkor ez pusztán egyezséget jelentett és nem megállapodást, miután a legnagyobb létszámú munkavállalói érdekvédelmi szervezet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László nem volt hajlandó egy olyan dokumentumhoz a kézjegyét adni, amely kizárólag a kormányzati akaratot tükrözi.