Ferenc pápa: ne veszítsük el a családokba vetett bizalmat!

Publikálás dátuma
2015.12.27. 13:03
FOTÓ: Franco Origlia/Getty Images
"Ne veszítsük el a családokba vetett bizalmat!" - hangsúlyozta Ferenc pápa a családok szentévi találkozóján a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap.

Az egyházfő olasz és külföldi családokkal találkozott a Szent Család vasárnapján. Ferenc pápa homíliájában kiváltságos helynek nevezte a családot, amely elsőként tanítja meg az embereknek "megbocsátás örömét". A családnak erre a missziójára a világnak és az egyháznak is szüksége van - mondta az egyházfő. A misén franciául imádkoztak az egyházért, kínaiul a kormányzókért és a törvényhozókért, oroszul a világra jövő életért, németül a szegényekért és a magányosokért. A szertartás adományait három család vitte az oltárhoz. 

A családokkal való találkozó nyitotta meg az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév eseménysorozatát a Vatikánban. Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza a család szerepének erősítését, az egyházban éppúgy mint a társadalomban. A család volt a témája a Vatikánban tavaly tartott rendkívüli és az idei rendes püspöki szinódusnak. Ferenc pápa szeptemberben részvett a Családok Világtalálkozóján Philadelphiában. 

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette: korunkban "értetlenség és számos nehézség" gyengíti a családokat. Az egyházfő felhívást intézett a közép-amerikai országokban tartózkodó kubai migránsokért, akik megfogalmazása szerint gyakran az emberkereskedők áldozataivá válnak. Dionisio Garcia, a kubai püspöki kar elnöke december elején fejezte ki aggodalmát a többek között Nicaragua és Costa Rica határain veszteglő több ezer kubai migránsért, akik nem tudnak továbbmenni az Egyesült Államok felé a közép-amerikai kormányok által bevezetett határzár miatt. Ferenc pápa februárban utazik a migráció problémájától szintén érintett Mexikóba. A szentszéki sajtóközpont szerint a Szent Péter téren ötvenezren voltak vasárnap. 

Szerző
Frissítve: 2015.12.27. 17:42

Megkéseltek egy katonát a buszpályaudvarnál

Egy palesztin vasárnap reggel megkéselt egy izraeli katonát, aki könnyebb sebesülést szenvedett, egy biztonsági őr elfogta a támadót és átadta a hatóságoknak - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. 

A huszonegy éves izraeli katona birkózni kezdett a rátámadó palesztinnal a jeruzsálemi központi buszpályaudvara közelében, és a földre teperte. A verekedést észrevette egy közelben tartózkodó biztonsági őr, aki a katona segítségére sietett. 

A felsőtestén megszúrt katonát előbb elsősegélyben részesítették, nem sokkal később pedig egy jeruzsálemi kórházba vitték. A harminc év körüli, izraeli személyi igazolvánnyal rendelkező palesztin támadót az izraeli biztonsági erők őrizetbe vették és kihallgatásra vitték. 

A rendőrség jeruzsálemi körzetének parancsnoka szerint a biztonsági őr gyors és hatékony közbe lépésével egy súlyos merényletet akadályozott meg. Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

Október elseje óta 127 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, illetve merényletek elkövetésekor. Az erőszakhullámban eddig húsz izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg. A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják. 

Palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Szerző

Putyin titokban küldte megbízottjait Izraelbe

Publikálás dátuma
2015.12.27. 10:07
Putyin és az izraeli miniszterelnök egy korábbi megbeszélésükön. Illusztráció: Jim Hollander - Pool / Getty Images
Titokban Izraelben tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges megbízottja, Alekszander Lavrentyijev a szíriai rendezésről - közölte a Háárec című izraeli újság vasárnapi számában.

Az orosz küldött népes delegáció élén látogatott Jeruzsálembe, ahol magas rangú izraeli tisztviselőkkel tanácskozott az ENSZ támogatásával, a szíriai polgárháború lezárása érdekében folytatandó diplomáciai tárgyalásokról. Putyin szíriai ügyekben eljáró megbízottja csütörtökön kezdett megbeszéléseket titokban Izraelben, miután egy hete az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadott egy határozatot a Bassár el-Aszad szíriai elnök és az ellenzéki felkelő csoportok közötti tárgyalásokról.

Izrael hivatalosan nem emelt kifogást az ENSZ-ben létrejött határozat ellen, de a Háárec szerint Jeruzsálemben attól tartanak, hogy egy nemzetközi egyezmény megerősítheti Iránt és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet, Izrael legfőbb ellenségeit. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal, amelynek során - a Kreml közleménye szerint - az orosz elnök kifejtette, hogy semmi sem helyettesítheti az ENSZ égisze alatt létrejövő diplomáciai megoldást a szíriai válság ügyében. 

Az oroszok látogatását teljes titokban szervezte a külügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal a lap szerint. A külügyi tárca megtagadta a Háárec kérdéseinek megválaszolását ebben az ügyben, és azt sem sikerült megtudni, hogy történt-e találkozó az izraeli kormányfővel. Lavrentyijevet Putyin néhány hete személyesen nevezte ki a szíriai rendezés diplomáciai ügyeinek intézésére. A küldött az orosz légierő különrepülőgépén az orosz külügy és hírszerzés szakembereinek kíséretében érkezett Tel-Avivba, ahol a delegációt Joszi Kohen jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadó - a Moszad, az izraeli hírszerző szervezet leendő igazgatója - fogadta.

Izrael célja, hogy a megállapodás után is szabadon útját állja a Szíriából esetleg ellene indított támadásoknak, valamint a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányoknak. Lavrentyijev látogatása csak egy állomása volt az orosz diplomatának a térség öt fővárosát célba vevő körútjának, amely Bagdadban kezdődött, Ammánban majd Jeruzsálemben folytatódott. Az orosz diplomaták a szíriai rendezés orosz álláspontjának elfogadtatása érdekében Izraelből Kairóba repültek, ahonnan végül az Egyesült Arab Emirátusok fővárosába, Abu-Dzabiba utaznak a Háárec szerint.

Szerző