Előfizetés

A spanyol baloldal nem támogatja a Néppárt kormányalakítási szándékát

Az új spanyol parlament baloldali pártjai, a szocialista párt (PSOE) és a Podemos (Képesek vagyunk rá) nem támogatják a választásokon győztes konzervatív Néppárt kormányalakítási szándékát és Mariano Rajoy miniszterelnök újraválasztását. Mindkét párt hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be egymástól független döntését, amelyet azután közöltek, hogy vezető testületeik értékelték a választási eredményeket.

"Sem aktívan, sem passzívan, sem támogató szavazatokkal, sem tartózkodással" - így fogalmazta meg Pablo Iglesias, a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) főtitkára, hogy semmilyen módon nem kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy az országnak újra konzervatív kormánya legyen. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy támogatják-e a szocialisták esetleges kormányalakítási szándékát. Mint mondta, most nem ennek a kérdésnek van itt az ideje, hanem annak, hogy a pártok minél előbb egyeztessenek a legfontosabb alkotmányos témákról.

Bejelentette: minden parlamentbe jutott párttal meg akarják vitatni 5 pontból álló javaslatukat, amely tartalmazza a választójogi törvény megváltoztatását, a szociális jogok védelmét, a bíróságok függetlenítését a hatalomtól, a korrupció elleni harc fokozását és egy népszavazás megrendezését a katalánok függetlenségi szándékáról. "Ez elengedhetetlen egy új, történelmi kompromisszum létrehozásához" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Podemos egységes Spanyolországot szeretne, amelynek Katalónia is a része.

César Luena, a szocialista párt szervezeti titkára szerint a PP-nek, mint a választások győztesének meg kell próbálnia kormányt alakítani, de ebben a szocialista párt nem fogja támogatni. A politikus kitért azok elől a kérdések elől, amelyek azt firtatták, hogy a PSOE keresi-e más pártok támogatását annak érdekében, hogy megpróbáljon kormányra kerülni. Nincs itt az ideje ilyesmiről beszélni - jegyezte meg.

A párt választási szereplésével kapcsolatban hangsúlyozta: jelenleg a szocialisták a legnagyobb ellenzéki erő és a legnagyobb baloldali párt Spanyolországban. (A PSOE történetének legrosszabb választási eredményét produkálta a szavazatok 22 százalékának megszerzésével). Bejelentette azt is, hogy február helyett valamikor tavasszal tartják meg a párt tisztújító kongresszusát, hogy az ne essen egybe a kormányalakítási időszakkal. Sajtóértesülések szerint Pedro Sánchez, a szocialista párt főtitkára már bejelentette, hogy újra versenybe száll a párt vezetéséért. A Néppárt és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt vezetősége délután ül össze, hogy helyzetértékelést tartson. 

A vasárnapi parlamenti választásokon a PP 123, PSOE 90, a Podemos 69, a Ciudadanos pedig 40 mandátumot szerzett a 350 fős törvényhozásban. A többi 28 képviselői hely hat másik, kisebb párt között oszlik meg. A győztes párt nem szerezte meg az önálló stabil kormány megalakításához szükséges szavazatokat, ezért mindenképp támogatókat kell találnia a parlamenti pártok között.

A parlament januári megalakulását követően a spanyol király fogadja majd a parlamenti pártok vezetőit, és javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. A parlament szavaz a jelöltről, akinek az abszolút többséget, azaz 176 képviselő támogatását kell elnyernie. Amennyiben ez nem sikerül, két nap múlva megismétlik a választást, ekkor már elég az egyszerű többség támogatása is. Ha két hónap alatt nem választ miniszterelnököt a parlament, meg kell ismételni a választásokat.

A pengés drótkerítés ellen tüntettek

Publikálás dátuma
2015.12.21. 16:26
Népszava fotó
A horvát-szlovén zöldhatáron felállított pengés drótkerítés ellen tüntettek civilek, közéleti személyiségek és sportolók a hétvégén. 

A horvát közszolgálati televízió beszámolója szerint a határ több szakaszán demonstráltak a pengés drótkerítés ellen mindkét ország állampolgárai. Horvát és szlovén olimpikonok és más sportolók egy barátságos röplabda mérkőzést is játszottak a drótkerítés felett, tiltakozásuk jeleként. 

Horvátország még a múlt héten az Európai Bizottsághoz (EB) fordult, hogy a testület indítson eljárást a szlovén pengés drótkerítés eltávolítása érdekében. Szlovénia 16 járásban összesen 140 kilométer hosszú ilyen kerítést épített Horvátországgal közös határán. A tiltakozók szerint a kerítés kárt okoz a helyi lakosok jószomszédi kapcsolatainak, a gazdaságnak és az idegenforgalomnak.

MSZP: a kormány a szakadék szélén állókat "léptette előre"

Az MSZP alelnöke szerint a kormány azokat léptette előre, akik előtt már csak a szakadék volt.

Lukács Zoltán közleményben reagált Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szavaira, miszerint idén - részben a kormány intézkedései nyomán - mindenki előre tudott lépni Magyarországon. Az ellenzéki politikus azt írta: a Fidesz nem érzékelte, hogy rengeteg ember már a szakadék szélén állt. Így lökték a mélybe az egészségügyet, az oktatást és azt a sok millió dolgozó embert, aki a családjával együtt nem tud kijönni a fizetéséből - fogalmazott, hozzátéve: amíg a milliárdos fideszesek Ibizán mulatnak, vagy luxusvilláikban több millió forintból karácsonyoznak, a dolgozó magyar emberek nélkülöznek.